Nincs elájulva a Microsoft lépésétől a Mozilla

mozilla firefox
Vágólapra másolva!
Az ügyvezető igazgató szerint rossz ötlet a Chrome motorjára átállítani az Edge-et.
Vágólapra másolva!

Nagy meglepetést keltve a Microsoft pár napja beismerte a Microsoft Edge böngésző kudarcát, és bejelentette, hogy a következő egy év során kidobja belőle a saját EdgeHTML weblapmegjelenítő technológiáját. Helyette a Blink motorra állítja át a böngészőt, így a következő generációs Edge gyakorlatilag egy alternatív kezelőfelületű, álcázott Google Chrome lesz.

Forrás: Paul Clarke / Flickr

A Google üdvözölte a Microsoft döntését, a cég szerint ez segíti majd a nyílt szabványokon alapuló internetes technológiák fejlesztését, a remek böngészési élmény nyújtását. A Mozilla viszont már egyáltalán nincs eldőlve a Microsoft új stratégiájától: Chris Beard ügyvezető igazgató szerint ugyan a lépés üzleti szempontból megalapozott tűnhet a cég számára, de ezzel még inkább felborul az erőegyensúly a böngészős és nyílt webes technológiák csataterén.

A Mozilla Corporation nagyfőnöke szerint mostantól minden eddiginél nagyobb mértékben a Google igényei és üzleti érdekei határozhatják meg, hogy mi és hogyan válik webes szabvánnyá.

Tény és való, hogy a Microsoft-féle EdgeHTML technológia elesését követően már csak két modern böngészőmotor maradt a piacon: a Google Chrome-ban használt Blink/Chromium, és a Mozilla Firefox Gecko/Quantum megoldása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!