[Frissítve] Életveszélyes lett a Windows Update

windows 10 windows update
Béta javításokat kaphatnak, akik kézzel frissítéseket kerestetnek a Windows Update menüben
Vágólapra másolva!
Értesítés nélkül béta patchek települhetnek a felhasználóknál.
Vágólapra másolva!

Frissítés (2018. december 18.): A Microsoft frissítette a blogbejegyzését, a cég szerint nem települnek béta verziós javítások a manuálisan frissítést keresőknél.

A félreértést a bejegyzésének rossz szövegezése okozta,

az extra patcheket a minőségbiztosításon dolgozók már jóváhagyták az általános terjesztésre.

Az idei évben elég jól megúszták a Windowst és az Office-t használók a rosszul sikerült javítások okozta károkat és idegeskedést, inkább a Windows 10 idei két óriásfrissítése miatt kellett magyarázkodnia a Microsoftnak. Az áprilisi kiadását egy utolsó pillanatban felfedezett hiba mellett közel egy hónappal el kellett halasztani, a Windows 10 October 2018 Update-et pedig a kiadása után pár nappal visszavonta a cég, másfél hónapig kellett javítgatnia az újbóli elérhetővé tétele előtt.

Béta javításokat kaphatnak, akik kézzel frissítéseket kerestetnek a Windows Update menüben Forrás: Origo

Ezek után az ember azt hinné, hogy a Microsoft olyan lépéseket próbál tenni, amelyek csökkentik a rosszul sikerült frissítések kiadásának a valószínűségét. Michael Fortin, a Windows-üzletág alelnöke most tiszta vizet öntött a pohárba: ez nem így van,

igazából minden eddiginél nagyobb eséllyel települhetnek további tesztelést igénylő, béta javítások az átlagos felhasználóknál.

Az elmondása szerint az a helyzet, hogy a Microsoft a hónapok harmadik és negyedik heteiben béta verziójú, nem biztonsági jellegű frissítéseket tesz elérhetővé a Windows 10 stabil kiadását futtatók számára. Ezek teljesen automatikusan ugyan nem települnek a felhasználóknál, de ha azok manuálisan frissítést kerestetnek a Windows Update menüben, akkor már igen.

Nem lehet kikapcsolni a béta javítások installációját, ráadásul a Windows Update nem értesíti a felhasználókat, hogy stabillá nyilvánítás előtt álló javításokat telepít a számítógépeikre.

Egy ideje gyakorlatilag mindenkit kísérleti nyúlként kezel a cég, aki kézzel frissítéseket kerestet.

További érdekesség, hogy az említett Windows 10 October 2018 Update-től kezdve az operációs rendszerhez olyan hathavonta kiadott óriásfrissítések telepítését is kikényszerítik a felhasználók a kézi frissítéskereséssel. Ez eddig nem így működött, a Microsoft online rendszerei határozták meg, hogy kinél mikor válik telepíthetővé az éppen aktuális óriásfrissítés.

Mostantól nem javasoljuk a „Frissítések keresése" gomb nyomkodását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!