Veszélyes az ingyenes HolaVPN

facepalm
Vágólapra másolva!
Szélsőséges esetben akár a rendőrség is elviheti az ingyenes felhasználókat.
Vágólapra másolva!

Az internetezők többsége az elmúlt olyan három évben hallott először a VPN-szolgáltatásokról, ezek segítségével kikerülhetőek a webhelyek földrajzi alapú tartalomkorlátozásai, a netszolgáltatók cenzúrái, és anonimizálható a böngészés. A VPN hirtelen jött ismertségében persze sokan meglátták az üzleti lehetőséget, így gombamód szaporodni kezdtek az ingyenes és fizetős szolgáltatások. Az ingyenesekkel különösen vigyázni kell, hiszen valamilyen módon bevételhez kell jutniuk, és egyáltalán nem biztos, hogy tekintettel vannak a felhasználóik érdekeire.

Forrás: Tuomas Puikkonen / Flickr

A Trend Micro jóvoltából kiderült, hogy a közismert HolaVPN ingyenes változatának a számítógépes kliensprogramja kifejezetten veszélyesnek titulálható. A legmeglepőbb hátránya, hogy a telepítése után az ingyenes felhasználókat a cég beszervezi a saját infrastruktúrájába, majd kilépési pontként a fizetős felhasználók rendelkezésére bocsájtja netkapcsolatukat.

A fizetős felhasználók kölcsönvehetik az ingyenes felhasználók IP-címét és sávszélességét.

Magyarán ha például egy pedofil a fizetős HolaVPN-t használva böngészi a gyermekbántalmazásos portálokat, és a hatóságok begyűjtik az éppen használt IP-címét,

akkor ahhoz az ingyenes HolaVPN-t használóhoz vonulnak majd ki, akinek az IP-címéről böngészett a pedofil.

További probléma, hogy a HolaVPN ingyenes változata által megjelenített reklámokkal visszaélhetnek a bűnözők, például hamis látogatásokkal turbózhatják fel egyes webhelyek statisztikáit, vagy automatikus reklámlekattintásokat generálhatnak. Emellett persze megtévesztő, vagy valamilyen egyéb módon kártékony hirdetéseket is mutogathatnak.

Ami szintén érdekes, hogy az ingyenes HolaVPN-en keresztül a hackerek képesek lehetnek feltérképezni a felhasználók helyi hálózatának a topográfiáját, ez a vállalati hálózatra kötött számítógépek esetében jelenthet számottevő kockázatot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!