Jöhet a GeForce GTX 1660 Ti

nvidia geforce gtx 1070 videokártya pascal
NVIDIA GeForce GTX 1070
Vágólapra másolva!
Ez a kártya is a vadiúj Turing architektúrára épülhet.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy az NVIDIA január második hetében kívánja bemutatni a következő fontos videokártyáját. A GeForce RTX 2060 nagyjából a GeForce GTX 1070 teljesítményét kínálhatja, és ugyan erősen limitált mértékben, de képes lesz a valós idejű sugárkövetésre (ray tracingre).

A kép csak illusztráció (NVIDIA GeForce GTX 1070) Forrás: NVIDIA

A kínai Expreview jóvoltából kiderült, hogy a termékkel párhuzamosan a GeForce GTX 1660 Ti is bemutatkozhat. A társához hasonlóan ez is a legújabb Turing architektúrát használhatja, azonban költségcsökkentési okból nem lesznek RT magok és Tensor magok a grafikus processzorában. Ez két okból teszi olcsóbbá a gyártást: egyrészt drámaian csökkenti a grafikus processzorban lévő „alkatrészek" számát, másrészt pedig számottevően redukálja annak a fizikai méretét.

Cserébe viszont a GPU nem lesz képes a valós idejű sugárkövetésre.

Nem világos, hogy a GeForce GTX 1160 teljesítményre körülbelül mit fog nyújtani, csak a GDDR6 videomemória használata derült ki az Expreviewhoz kiszivárgott marketinganyagokból.

Összefoglalva a jelek arra utalnak, hogy a belátható jövőben a legolcsóbb ray tracingre képes videokártya a GeForce RTX 2060 lesz, azonban számottevően drágábbnak ígérkezik, mint amit a GTX 1060 utódjától elvárnának a vásárlók.

Ennek oka, hogy nem az lesz: a GeForce GTX 1060-at árban és teljesítményben is a GTX 1660 Ti válthatja le az NVIDIA kínálatában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!