Erősen megzuhantak az Apple részvényei

Vágólapra másolva!
Az eladásokkal és a betiltással kapcsolatos jelentések hatására nagy mélységbe zuhant az Apple tőzsdei árfolyama.
Vágólapra másolva!

Mostanra mindenhol arról szólnak a hírek, hogy az Apple újra és újra visszaveszi az iPhone készülékek gyártását a vártnál gyengébb eladások miatt. A Rosenblatt elemzői szerint márciusban újabb csökkentésekre számíthatnak a partnergyártók.

A legnagyobb mértékben az iPhone XR gyártását csökkenthetik, de az iPhone XS-ből is 1,5 millióval kevesebbet kérhet az Apple. A legkevésbé az iPhone XS Maxet érintik a változások, abból 0,5 millióval kell kevesebb. Az elemzők tippjei szerint a márciusi negyedév 39 milliós darabszámmal zárulhat, a 2018-as év pedig 10 százalékos eladási mínusszal.

Forrás: Marques Brownlee

Az elemzők szerint óriási gond az Apple számára, hogy Amerika rászállt a Huaweire, illetve letartóztatta a cég egyik vezetőjét a kanadai hatóságokon keresztül. Kína ennek hatására a régebbi iPhone-ok forgalmazását korlátozta, illetve Németországban is le kellett vegye a régebbi modelleket a polcról az Apple (a Qualcomm miatt).

A rossz hírek és a vártnál alacsonyabb kereslet hatására kialakult a tőzsdei pánik is, az Apple részvényei rekordmagasságokból rekordmélységbe zuhantak, több éves mélypontra. A cég a piaci értékének közel 40 százalékát elvesztette nagyjából 2 hónap alatt.

Apró adalék, hogy a trend nem csak az Apple-t érinti. Különböző botrányok és üzleti aggodalmak miatt a Facebook, a Netflix és az Alphabet, sőt, az NVIDIA és az AMD árfolyama is nagyon erősen megzuhant.