Elbúcsúzott a piacvezető helyétől a Windows 7

Vége az XP-nek, újjáéledhet a Microsoft, Ballmer bemutatja a Windows 7-t
Microsoft CEO Steve Ballmer officially kicks off the worldwide availability of Windows 7, the company's highly-anticipated next-generation operating system on October 22, 2009 in New York. Microsoft's much-heralded Windows 7 makes its global debut as the US software giant seeks to move past the disappointment of the previous generation computer operating system Vista. AFP PHOTO TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Ez egyszerre kiváló és szörnyű hír a Microsoft számára.
Vágólapra másolva!

Megtörtént a nagy áttörés, három és fél évvel az első verziójának megjelenése után a Windows 10 végre több számítógépen fut, mint a Windows 7. A NetApplications szerint tavaly decemberben a világ netezésre használt PC-inek 39,22 százalékán futott Windows 10, míg a Windows 7-es gépek részesedése 36,9 százalékra esett. A Gemius Rankings szerint hazánkban tavaly júliusban történt meg a trónfosztás, novemberben kerekítve 45 – 39 százalék volt a Windows 10-es és Windows 7-es gépek aránya.

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A globális hatalomátvétel alapvetően pozitív hír a Microsoft számára, de ettől függetlenül elég nagy a baj. A Windows 7 kiterjesztett terméktámogatása 2020. január 14-én meg fog szűnni, ez a dátum után már csak az olyan nagyvállalatok és intézmények kapnak újabb és újabb biztonsági javításokat a rendszerhez, amelyek fizetnek a patchekért.

A Windows 7-et használók java frissítések nélkül marad, vagy legalábbis jogilag szürke zónás trükközés nélkül biztosan nem tudják majd installálni a későbbi javításokat.

Most már óriási bizonyossággal mondható, hogy a Windows 7 lesz a következő Windows XP; a kiterjesztett támogatásának megszűnése után szinte biztosan évekig tart majd, mire minimálisra csökken a piaci részesedése.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!