Szijjártó Péter és Palkovics László a Vodafone vezérigazgatójával találkozott

Vágólapra másolva!
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter január 8-án, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig január 9-én találkozott Nick Readdel, a Vodafone Csoport új vezérigazgatójával, hogy Magyarország digitális fejlődéséről, a következő években egyre fontosabbá váló 5G-ről, valamint a szolgáltató jövőbeni terveiről egyeztessenek.
Vágólapra másolva!

A következő időszak legizgalmasabb újdonsága kétségtelenül az 5G-s hálózatok bevezetése lesz, amivel nem csak nagyobb sávszélesség (így végső gyorsabb letöltési sebesség) érhető el, hanem csökkenthető a késleltetés, ez pedig megnyitja az utat számos felhasználási lehetőség előtt - az biztos, hogy a következő években egyre több eszközünk fog folyamatosan csatlakozni az internetre, és az önvezető autókhoz is nagy szükség van az 5G-re.

Nick Read vezérigazgató hangsúlyozta, hogy Magyarország versenyképességének szempontjából is nagyon fontos az ötödik generációs mobilhálózat elindítása, ebben pedig a Vodafone vezető szerepet kíván betölteni.

Szerinte az alapok, vagyis a kiváló minőségű 4G-s hálózat már rendelkezésre áll, a közeli jövőben pedig a legfontosabb esemény az 5G-s frekvenciák értékesítése lesz. A Vodafone Magyarország már a 2016-os aukción is vásárolt frekvenciát a 3,5GHz-es tartományban, így egyébként jelenleg az egyetlen olyan hazai szolgáltató, ami rendelkezik kereskedelmi szolgáltatásra alkalmas 5G-s frekvenciával.

Nick Read, a Vodafone Csoport vezérigazgatója. Forrás: Vodafone Magyarország

A magyar piac szempontjából a legfontosabb esemény idén várhatóan az lesz, hogy az Európai Bizottság (mint versenyhatóság) meghozza a döntését a UPC Magyarország felvásárlásáról.

Persze ennél valójában egy jóval nagyobb üzletről van szó, hiszen a Vodafone Csoport 18,4 milliárd euróért szeretné megvenni a Liberty Global magyar, német, cseh és román érdekeltségeit, amihez az 1,8 millió hazai előfizetővel rendelkező UPC Magyarország is tartozik.

A Vodafone célja a felvásárlással alapvetően az, hogy országszerte tudjon konvergens szolgáltatásokat biztosítani, vagyis a mobilos szolgáltatások mellett vezetékes internetet és kábeltévét. Ezzel persze a piaci verseny is élénkül majd, hiszen jelenleg ilyet csak a Magyar Telekom tud nyújtani, illetve a jövőben ebbe a versenybe száll majd be a DIGI is, amint a vállalat el tudja indítani a régóta húzódó országos mobilos szolgáltatását.

A Vodafone Csoport hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett Magyarország mellett, így részt vesz a második fázisába lépő Digitális Jólét Programban, tagja az 5G Koalíció igazgatóságának és alapító tagja a Mesterséges Intelligencia Koalíciónak, illetve a Vodafone Magyarország Alapítvánnyal folyamatosan támogatja a digitális oktatás fejlődését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!