A 8K televíziók megszállták a világ legfontosabb techkiállítását

samsung q900r 8k tévé
Hazánkba is jönnek a 8K felbontású Samsung Q900R tévék
Vágólapra másolva!
A Las Vegas-i CES kétségkívül a világ talán legfontosabb technológiai eseménye, hiszen a piaci résztvevők január első napjaiban azokat a termékeket, megoldásokat, technológiákat viszik el a Fortuna városába, amelynek az évben, illetve a közeljövőben kiemelt szerepet szánnak. Tehát abból, hogy mit és milyen környezetben állítanak ki, mire helyezik a hangsúlyt. Nos, ennek alapján azt kell mondanunk, hogy 2019 a 8K televíziók éve lesz, ugyanis még soha ennyi gyártó nem mutatott be ennyiféle extrém nagy felbontású készüléket.
Vágólapra másolva!

Ráadásul a jelek szerint eltérő stratégiával képzelik el a gyakorlatilag szűznek számító terület megszállását, ami nagyon érdekessé teszi a jelenlegi helyzetet. Ki mivel próbálkozik? Ki futhat be végül? És ki az, aki rá sem hederít a 8K-ra? Mivel mi is kinn tartózkodtunk a rendezvényen, a helyszínen próbáltunk válaszokat keresni a kérdésekre.

8K

Csak gyorsan fussunk át a lényegen: 8K felbontásúnak azokat a megjelenítő eszközöket nevezzük, amelyek képesek a legalább 7680 x 4320 pixeles mozgó- vagy állóképek megjelenítésére.

Ez a felbontás a jelenleg uralkodó 4K (3840 x 2160 pixel) négyszerese, és a régebben általánosan elterjedtnek számító Full HD tizenhatszorosa.

Tehát óriási különbséget jelent a régebbi rendszerekhez képest, hiszen azoknál jóval részletesebb kép visszaadására adnak módot a 8K eszközök. A gyártók évek óta kísérleteznek ilyen berendezésekkel, a Panasonic például már 2013 (!)-ban színre lépett egy óriási, működőképes, 8K plazma tv-vel, ám ezek a kiskereskedelmi forgalomba sohasem jutottak el. Tavaly azonban megváltozott a széljárás! A Sharp boltokba küldött egy nagy méretű 8K kijelzőt, a Samsung pedig a világ első, tunerrel is ellátott 8K televízióját, a Q900R-t, amelyet mi is kipróbálhattunk. A piackutatók pedig egymás után adták ki az elemzéseiket, amelyekben arról értekeztek, hogy a 8K áttörésére az elkövetkező két-három évben minden esély megvan. Szóval az előzetes jelek sejtetni engedték, hogy a CES-en elő fog kerülni a 8K, de erre az iszonyatos nyomulásra valószínűleg senki sem számított.

Megint Korea irányít

Mint az elmúlt tíz évben az iparágban szinte mindig, ezúttal is a két piacvezető dél-koreai mamutvállalat, a Samsung és az LG diktálja a tempót. A Samsung fél évvel azután, hogy előállt első 8K tévéjével, Las Vegasban már be is mutatta az utódot. A Q950 névre hallgató modell a tervek szerint ráadásul öt (!!) különböző méretben, 65, 72, 82, 85 és 98 hüvelykes változatban lesz majd elérhető, és persze a Q900R sem tűnik el. Az új modellek természetesen a saját fejlesztésű kvantumpontos QLED-paneleket és képfeldolgozó processzort használják. Amit az eseményen láttunk, annak alapján a kép minőségére nem lehet panasz! Minden részlet tűéles, a mozgásmegjelenítés hibátlan, hiszen akadozás- és szaggatásmentesen adták vissza a készülékek a legdurvább felbontású anyagokat is, a tónusok pedig majd leugráltak a képernyőről.

CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé
CES 2019, 8K, tévé

Nem túl meglepő módon az LG is nagyon keményen odatette magát. Az OLED legnagyobb támogatójaként ismertté vált vállalat némi meglepetésre ugyanis egy 8K felbontású, „hagyományos” LED-háttérvilágítású LCD televíziót is elvitt az eseményre. Az SM99 azt jelzi, hogy e technológiában is igen komolyan fejleszt a cég, és képes csúcskategóriás termékekkel előállni bármikor. Az SM99-ben is minden saját, tehát az IPS panel, az Alpha 9 képfeldolgozó processzor, és a webOS okostévérendszer is házon belül készül. Az LG ráadásul emellett bemutatta a világ első 8K OLED-televíziójának kereskedelmi forgalmazásra megérett, végleges változatát is.

A 88 hüvelykes Z9 egyszerűen lenyűgöző! A tökéletes fekete, és a végtelen valós kontraszt kombinálva a szuper mozgásmegjelenítéssel eléggé meggyőző képminőséget produkál. Úgyhogy már nagyon várjuk a májust, hiszen elvileg tavasz végétől lesz megvásárolható ez a tv, így hazánkba is eljuthat néhány példány, amelyeket közelebbről is szemügyre vehet majd bárki.

Japán és Kína is nyomul

Egy másik távol-keleti ország, Japán is a 8K fellegvárának számít. A CES-en jelen volt az eljárás egyik élharcosa, a Sharp, amely cég ezúttal a kis méretű 8K kamerákra fókuszált. A cég komplett 8K ökoszisztéma kiépítésén fáradozik, és ezáltal bárki számára lehetségessé válik, hogy 8K felvételeket készítsen. Emellett természetesen a tévéiket sem hagyták otthon! Emellett a Sony is bemutatta saját 8K felbontású televízióját. A ZG9 fantázianevű masina az óriások táborát erősíti, ugyanis 85, illetve 98 inches változatban lesz majd elérhető. A vállalat azt állítja, hogy a speciális, direkt e modellhez kifejlesztett háttérvilágítási eljárás lesz az, ami a vetélytársak termékei fölé emelheti a tévéjüket. Amit a helyszínen láttunk, annak alapján a kép minőségét tekintve lényeges eltérést nem tapasztaltunk, de az is igaz, hogy sok idő és hely nem volt a beható vizsgálódásra. Bár a Panasonic nem mutatott be 8K megjelenítőt a rendezvényen, az biztos, hogy a patinás japán vállalatnak vannak tervei az extrém nagy felbontással. Bejelentették ugyanis Las Vegasban a 8K Szövetség megalakulását, amelynek tagjai a Samsung, a tajvani AU Optronics, a Panasonic, illetve két kínai holding, a TCL és a Hisense.

Az egyik, itthon viszonylag ismeretlen kínai óriáscég, a TCL 8K tévéje Forrás: Origo

Ez utóbbi két cég szintén piacra dobja majd 2019-ben saját 8K televízióit, mint ahogy az a CES-en elárulták, és ezáltal ismét bizonyosságot nyert, hogy a kínai vállalatok már innováció terén sem maradnak le senki mögött. A TCL a kvantumpontos paneltechnológiára épülő termékében bízik, amely a prototípus alapján kifejezetten életképesnek tűnik. A Hisense pedig a saját, ULED-háttérvilágítási eljárásával megbolondított LCD panelekben bízik. A konszern láthatóan nagyon bízik a 8K megjelenítőjében, hiszen a standjukon és a sajtótájékoztatójukon is kiemelt szerep jutott eme eszköznek.

Mit fogunk nézni?

A 8K televíziókkal kapcsolatban szinte mindig felmerül a kérdés, hogy mit is fogunk rajtuk nézni.

Nos, az tény, hogy nincs egyelőre még túl sok ilyen extrémen nagy felbontású tartalom, de állítólag jelenleg is forog jó néhány 8K kamerákkal rögzített film és sorozat.

Emellett tavaly Japánban elindult a világ első 8K tévészolgáltatása, ami bebizonyította, hogy technikailag igenis lehetséges a dolog, és elméletben már annak sincs akadálya, hogy egyetlen kábelen keresztül továbbítsák a 8K tartalmakat asztali médialejátszóról vagy számítógépről egy tévére.

Egyelőre viszont még nem nagyon van példa a 8K videók online streamelésére, a világ pedig ebbe az irányba halad, és papíron lehetséges lenne az is, hogy mondjuk a Netflixen vagy a HBO Go-n keresztül érjünk el ilyen jellegű anyagokat, mint ahogyan az már működik a 4K HDR esetében.

Addig is marad a felskálázás, amiben a gyártók nagyon-nagyon bíznak, és ennek a CES 2019-en is tanújelét adták. Egyik kiállító sem felejtette el kihangsúlyozni, hogy rendelkezik egy olyan egyedülálló csoda algoritmussal, amely képes feljavítani az alacsonyabb részletességű tehát gyárilag 4K vagy Full HD anyagokat, és 8K közelire „húzni” őket. Sikerült nagyjából az ilyen összes varázstechnológiát megnéznünk, kipróbálnunk élőben, és arra a következtetésre jutottunk, hogy van értelmük, hiszen látható különbséget jelent az aktiválásuk, de a végeredmény még így is elmarad attól, amit az „igazi” 8K filmek, videók produkálnak.

Jön az áttörés?

Nagyon úgy fest, hogy a 8K televíziókat nem lehet megállítani, hiszen amikor ilyen sok nagy cég halad ugyanazon az irányba, akkor általában már eldőlt a kérdés.

Emellett a folyamatos fejlődés útjába nem is érdemes beállni, mert az a gyártók számára létszükséglet, de valójában az embereknek sem feltétlenül rossz – hosszú gazdasági szöveg lenne ezt kifejteni, így ettől inkább eltekintünk.

Mi a helyzet itthon?

Hazánkban a műsorszolgáltatók a Full HD-t sem ütik meg, hiszen az itthon HD-nek hívott csatornák nagy része valójában 720p felbontású. Blu-ray lemezen viszont az általánosan elfogadott Full HD mellett már egy ideje 4K filmeket is kapni és ugyanez a helyzet a legnagyobb online szolgáltató, a Netflix esetében is. Ott már bőven található 4K tartalom. A 8K viszont még a fasorban sincs, de meglátjuk, mit hoz az idei év.

Ráadásul ezúttal a japán és a kínai állam is támogatja nyíltan az extrém nagy felbontású megjelenítők és tartalmak elterjedését, ami azért nagy hajtóerő lehet. A tapasztalataink szerint egyébként a 8K-nak van értelme, hiszen tényleg előrelépést jelent a 4K-hoz képest, és ezáltal ezek az eszközök egy új szintre emelhetik az otthoni szórakozást, szórakoztatást. 2019-ben Las Vegasban, a CES 2019 eseményen bebizonyosodott, hogy a 8K végképp megérkezett!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!