A Google is erőltetni kezdi a 64 bites mobilappokat

okostelefon smartphone mobil android
Vágólapra másolva!
Viszont nem kívánja még teljesen nyugdíjazni a 32 biteseket.
Vágólapra másolva!

Nem csak számítógépeken hódítanak a 64 bites alkalmazások, egy ideje már az okostelefonos rendszereken is megkezdődött a 32 bites szoftverek nyugalmazása. Sőt, az Apple mobilos platformján már meg is történt a váltás, a 2017 őszén elérhetővé vált iOS 11-től kezdve az iEszközök kizárólag 64 bites appokat hajlandóak futtatni. A 64 bites appok előnyei közé tartozik, hogy biztonságosabbak és gyorsabbak lehetnek, továbbá több rendszermemóriát tudnak megcímezni.

Forrás: Ashutosh Jaiswal / Pexels

A Google az említett év végén szintén közölte, hogy idővel megkezdi az Android szoftveres ökoszisztémájának 64 bitre való átállítását, azonban kompatibilitási okból közel sem olyan gyorsan kívánja végrehajtani az átmenetet, mint ahogy az Apple tette. A cég most részleteket közölt az átállás első két fázisáról.

Az ütemterv szerint 2019. augusztus 1-től kezdve az androidos fejlesztők már nem tehetnek elérhetővé csak 32 bites változatban létező appokat a Play Áruházban, továbbá a csak 32 bites appjaikhoz sem adhatnak ki többé frissítést anélkül, hogy készítenének belőlük 64 bites kiadást is. A szabály alól kényszerűségből felmentést kaptak azok a játékok, amelyek az Unity játékmotor 5.6-os, vagy annál régebbi verzióját használják.

Lassan és fokozatosan állítja át 64 bitesre az Android szoftveres ökoszisztémáját a Google Forrás: Google

A második fázis 2021. augusztus 1-jén kezdődik, ettől a naptól az Android 64 bites kiadását futtató okoseszközökre nem lesznek telepíthetőek a csak 32 bites kiadásban elérhető alkalmazások a Play Áruházból. Ez keveseknek jelent majd érdemi problémát, hiszen a kérdéses appokat már évek óta nem frissítették a fejlesztőik, nagy valószínűséggel irrelevánssá váltak.

Azt még nem döntötte el a Google, hogy mikor teszi ki véglegesen a 32 bites Android-appok szűrét a Play Áruházból, de ez nyilvánvalóan nem mostanában fog megtörténni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!