Nem félünk a munkát elvevő robotoktól

Japán, robotpincér
A robot "OriHime-D" carries sweets during a demonstration of a press conference at Nippon Foundation in Tokyo on Aug. 22, 2018. 120-centimeter-high robot that is developed by Ory Laboratory Co. can do easy manual labor.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A dolgozók java szerint legfeljebb részben helyettesíthetőek gépekkel.
Vágólapra másolva!

Nemrégiben Japán első robotizált szállodája kénytelen volt jelentős létszámleépítést végrehajtani a robot munkavállalói körében, hiszen azok jobb esetben csak képtelenek voltak racionális hatékonysággal ellátni a feladataikat, rosszabb esetben pedig még halálra is idegesítették a vendégeket.

Forrás: The Yomiuri Shimbun/Ryuzo Suuki

Ugyan egyes tudósok azzal riogatnak, hogy a robotok 15 éven belül képesek lesznek átvenni az emberek 40 százalékának a munkáját, azonban a Világgazdasági Fórum friss felmérése alapján (PDF) jelenleg nincs pánikhangulat a dolgozók körében.

A szervezet 29 ország bő tízezer munkavállalóját kérdezte ki többek közt a következő generációs automatizálás témájában, és nagy átlagban a válaszadók csupán 9 százaléka gondolta úgy, hogy a robotok képesek lehetnek teljesen átvenni a feladataikat.

A kellemetlen fordulattól a kelet-ázsiai és a csendes-óceáni térségben élők félnek a legkevésbé (4%), míg a dél-ázsiai munkavállalók a leginkább (30%).

A spektrum másik végén sokkal többen vannak, a megkérdezettek átlagosan 24 százaléka gondolja úgy, hogy a munkájukat teljesen képtelenek lennének robotok elvégezni.

A legbizakodóbbak a kelet-európai és közép-ázsiai munkavállalók, 34 százalékuk nem tart egyáltalán a gépektől. Nem sokkal vannak lemaradva tőlük a nyugat-európai (33%), továbbá a közel-keleti és észak-afrikai (31%) dolgozók sem.

A többség egyelőre nem tart attól, hogy a robotok képesek lennének irrelevánssá tenni a munkaerőpiacon Forrás: Világgazdasági Fórum

Ettől függetlenül a megkérdezettek legnagyobb tábora úgy gondolja, hogy valamilyen mértékben képesek lennének robotok átvenni a munkájukat, átlagosan

  • 13 százalék szerint nagyrészt,
  • 28 százalék szerint valamelyest,
  • 26 százalék szerint pedig kis részben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!