Kipróbáltuk a Sony csúcs LED-tévéjét

Sony XF90, teszt, LED-LCD, tévé, Sony
Nem egy formabontó darab, viszont minden környezetbe illik.
Vágólapra másolva!
A Sony azon kevés nagy múltú gyártó közé tartozik, amely talpon tudott maradni a szórakoztatóelektronikai iparágban is a meglehetősen viharos elmúlt két évtizedben. Ellentétben olyan, egykor hatalmasnak számító konszernekkel, mint a Toshiba, a Philips, a Sharp, a Loewe vagy a JVC, nem kényszerült arra, hogy eladja tévés divízióját, és mind a mai napig töretlenül ott van az élvonalban. Ez vonatkozik a termékek minőségére éppen úgy, mint a piaci részesedésre, tehát nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Sony továbbra is a televíziós szegmens megkerülhetetlen szereplői közé tartozik.
Vágólapra másolva!

A vállalat az elmúlt években komoly kritikai és gazdasági sikert ért el OLED-televízióival, de ez nem jelenti azt, hogy a jó öreg LED LCD-technológiát elfelejtették volna. Az idei CES-en bemutatott 8K televíziójuk is erre az eljárásra épül, és ezen kívül még jó pár ilyen típusú, hagyományosabb modell is megtalálható a kínálatukban.

Nem egy formabontó darab, viszont minden környezetbe illik Forrás: Origo

Többek között az az XF90, amely az előzetes információk alapján kifejezetten ínycsiklandónak tűnt, egy olyan készüléknek, amelybe a Sony tényleg belepakolta a tudását. Jó ötletnek tűnt tehát kipróbálni!

Képminőség

A Sony XF90-be épített 4K felbontású (3840 x 2160 képpont) panel önmagában még nem elég az üdvösséghez, a megfelelő képminőség létrehozásában legalább ilyen fontos szerepet játszik a képfeldolgozó processzor, ami tartalmazza a különféle képjavító, képmódosító eljárásokat is, emellett felel a mozgásmegjelenítésért és a pontos színekért. Ez jelen esetben az X1 Extreme névre hallgat, teljes mértékig saját fejlesztés, és a Sony egy igazi csodafegyvernek tartja.
Az tény, hogy bár az alkalmazott VA LED LCD paneltechnológia nem teszi lehetővé a hibátlan, 0 fényerejű fekete, és ezáltal a végtelen valós kontrasztarány megteremtését, amit látunk, abba nem nagyon lehet belekötni.

Normális beállítások mellett a színek szépek, természetesek, valósághűek, amit a műszeres mérések is alátámasztottak.

Még az olyan problémásnak számító képi tartalmakkal is jól boldogult a készülék, mint a hullámzó víz, vagy az emberi bőrszín hiteles visszaadása, ami azért még mindig sok televíziónak komoly problémát okoz. A kontrasztosságra sem lehet panasz, hiszen 6030:1 valós kontrasztarányt mértünk, ami ma kimagaslóan jó értéknek számít. A háttérvilágításért felelős LED-eket rácsalakban építették a tévébe, ami pontosabb, egyenletesebb képi világot biztosít, mintha a keretbe applikálták volna azokat.
Ez a megoldás kézzelfogható, azaz szemmel látható előnyökkel jár, hiszen felhősödést, foltosodást egyáltalán nem tapasztaltunk.

Ez azért nem az a papírvékony darab Forrás: Origo

A betekintési szöggel viszont akadnak problémák, hiszen ha oldalról nézzük a képernyőt, akkor feltűnik, hogy a sötét árnyalatok enyhén fakulni kezdenek. A mozgásmegjelenítés viszont gyakorlatilag hibátlan: ebben a Sony mindig nagyon erős volt, és ez a tv is mindenféle akadozástól, döcögéstől mentesen jelenítette meg a filmeket, videókat vagy játékokat. És, ha már itt tartunk, a játékosok számára kiemelkedő fontosságú input lag 24,5 ms, ami teljesen jó eredmény, és azt jelenti, hogy játékra is kiválóan alkalmas a készülék.
A modell képes a nagy dinamikatartományú videók vagy játékok megjelenítésére a HDR10 és a HLG szabványok támogatása révén. Ez azt jelenti röviden, hogy valós időben képes módosítani a fényerőt az egyes képrészleteken attól függően, hogy ott világos vagy sötét-e az aktuális képi tartalom. Tehát, ha például egy sötét szobát látunk, amelyben csak egy lámpa világít, akkor ez utóbbinál magas lesz a fényerő, viszont mindenhol máshol alacsony. Ez egyrészt nagyon jól néz ki, és nem utolsósorban rém valósághű végeredménnyel jár. Ráadásul a maximális fényerő viszonylag magas, 1000 nit, így a HDR-hatás kifejezetten látványos.

Dizájn

A Sony évekkel ezelőtt a légies, igen finom formai elemekkel operáló dizájnvonalat részesítette előnyben, de mint látható, ez már a múlt! Az XF90 meglehetősen zord, erőteljes külsővel bír, elsősorban a kissé szokatlan kialakítású, kissé bárd vagy késpengehatású talpaknak köszönhetően. A kávák természetesen vékonyak, semmilyen díszítőelem nem található a készüléken, amelyből így árad, hogy a döntéshozók a funkcionalitást tartották szem előtt.

Meglehetősen fura talpakkal látták el Forrás: Origo

A csatlakozókínálat megfelelő, hiszen a HDMI és digitális optikai audiocsatolóknak köszönhetően külső médialejátszó, számítógép, hangprojektor, házimozi-szett, játékkonzol is egyszerűen és gyorsan rádugható, sőt, még egy fejhallgató-kimenettel is felszerelték. A termék támogatja a Miracast vezeték nélküli adatátviteli technológia használatát, így a kompatibilis mobileszközök képe vezeték nélküli úton tükrözhető rajta, ami nagyon hasznos lehet.

A gyenge pont: Android TV

Mint minden Sony okostévé, ez a készülék is az Android TV nevű smart rendszerre épül. Ezt a Google fejleszti, a partnerek, így a Sony is készen kapják, és valószínűleg ez a baj. Az Android TV ugyanis kicsit átláthatatlan az alkalmazott nagy méretű színes ikonok miatt. A grafikus kezelőfelület már évek óta elavultnak számít, radikálisan át kellene alakítani, de eddig apróbb ráncfelvarrásokon kívül sok mindent nem módosítottak rajta. Ráadásul a rendszer hajlamos belassulni, rövid ideig beakadni, ami egy idő után azért kicsit idegesítővé válik.

Viszont van egy hatalmas előnye is az Android TV-nek, ez pedig a brutális méretű alkalmazáskínálat, amivel minden más vetélytársát lefőzi.

Kár, hogy a tévébe épített hardver (4 magos MediaTek MT5891 SoC + 2 GB RAM) ezúttal is gyengécske, körülbelül a belépő szintű okostelefonokkal egyenértékű, emiatt az appok legnagyobb részéről, például rengeteg játékról le kell mondani, egyszerűen azért, mert nem megfelelő a teljesítmény.

De az is tény, hogy a legfontosabb, legnépszerűbb videós, filmes, zenés applikációkkal (YouTube, Netflix, Amazon Prime, Spotify stb. ) nem volt gond, gyakorlatilag hibátlanul futottak.
Két darab 10 wattos, rejtett hangszóróból álló beépített audiorendszere csodákra nem képes: a mély hangokból alig hallani valamit, így a megszólalás steril. A hangerővel nincs gond, hanghibákat sem tapasztaltunk, de a hangminőség a lenyűgözőtől azért messze van. Ez különösebben azért nem lepett meg, hiszen nagyjából minden olyan tévénél ugyanezt tapasztalni, amely nem rendelkezik saját, beépített hangprojektorral. Ez pedig azt jelenti, hogy ha valaki dinamikus, élettel teli, mozi illúzióját keltő megszólalást szeretne, akkor nem ússza meg egy külső soundbar vagy házimozi-szett beüzemelését.

Értékelő

Bár a tv nem tökéletes, gondolunk itt elsősorban az Android TV-rendszer hiányosságaira, de még ezzel együtt is nyugodt szívvel ki lehet jelenteni, hogy a Sony alaposan feladta ezzel a készülékkel a leckét a vetélytársaknak. A kép minősége ugyanis rendkívül jó, és hát végül is egy televízió esetében még mindig ez a legfontosabb tényező. Arra nem tennénk le a nagy esküt, hogy ez a Világ Legjobb LED LCD-tévéje, de az biztos, hogy ott van az első vonalban!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!