Kiszúrhat a blokkolókkal a Chrome

google chrome macbook air laptop notebook
Google Chrome
Vágólapra másolva!
Az okos megoldások mehetnének a kukába, a klasszikusak lebutulnának.
Vágólapra másolva!

Az internetezők körében már a kezdetek óta a hirdetésblokkoló bővítmények a legnagyobb slágerek, azonban úgy tűnik, hogy valamikor a jövőben a Google elkezdheti akadályozni a működésüket. A cég nemrég csendben nyilvánosságra hozott egy fejlesztőknek szánt dokumentumot, az egyelőre vita tárgyát képező vázlat a Chrome bővítményei által használható programozási felületek javasolt változtatásait ismerteti.

Google Chrome Forrás: Caio Resende / Pexels

A(z) uBlock Origin és uMatrix kiegészítők készítője felhívta rá a figyelmet, hogy néhány változtatás gyakorlatilag lehetetlenné tenné a furfangosan működő kiegészítőinek a működését. Az okoskodás helyett szimplán csak szűrőlistákat használó blokkolók ettől függetlenül továbbra is működőképesek maradnának, azonban erősen csökkenne a hatékonyságuk, mivel a jelenleginél sokkal kisebb szűrőlistákat tudnának csak használni.

A Google módosításai miatt a szűrőlistákon lévő szabályok felső határa 30 ezerben rögzülne, kontextusként a népszerű és folyamatosan bővülő EasyList szűrőlista jelenleg 42 ezer elemmel rendelkezik.

A Chrome változtatásai egyelőre nincsenek kőbe vésve, így könnyen előfordulhat, hogy a visszajelzések hatására módosít rajtuk a Google.

Ha a jelen formájában a közeljövőben véglegesítené is a változtatásokat a Google, akkor az új megkötések nem mostanában lépnének érvénybe. A vállalat elég sok türelmi időt szokott biztosítani a bővítmények fejlesztőinek, hogy szükség esetén elvégezhessék az új szabályok miatt szükséges változtatásokat a kiegészítőikben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!