Okosóra és okostelefon egyben, olcsón, Kínából. Létezik?

Vágólapra másolva!
Szóval, van itt nekünk egy okosórának tűnő tárgy, amit a kínai Gearbesttől kaptunk kölcsön tesztelésre, és aminek a gyártója egyaránt a kínai Alfawise. A holmi nem kevesebbet ígér, mint hogy nagyon is kedvező áron egy olyan komplett csomagot nyújt, amit jelenleg ennél csak több kategóriával drágábban kaphatunk meg. De mi az igazság?
Vágólapra másolva!

Külső: nagy és egyszerű

A KW88 Pro külsőre egy elég nagy teremtmény, amivel mondjuk nem lóg ki a manapság bizonyos körökben divatos, elképesztő méretű órák felhozatalából. A tapintásra minőséginek tűnő fémvázat alapból egy lyuggatott szilikon karperec fogja közre, ami garantálja, hogy sportoláshoz is használható, ami mondjuk nem annyira meglepő, végső soron ez az okosórák egyik legfontosabb funkciója.

Kívülről abszolút semmi furcsa vagy visszataszító nincs rajta. Az egyszerű, fekete vázon körben megtaláljuk az időt jelző római számokat, valamint egy „smart watch” feliratot, és ennyiben ki is merül a dizájn, mert amúgy úgy néz ki, mint egy korrekt minőségű mezei óra. És itt a lényeg, hogy egyáltalán nem tűnik „gagyinak” vagy „kínainak”, de azért senki nem fogja összekeverni egy felsőkategóriás termékkel.

Forrás: Alfawise

Az oldalán két dolog található: egy nyomógomb (ami úgy néz ki, mint egy hagyományos órán a tekerentyű), valamint egy másik kitüremkedés, ami elsőre szintén gombnak tűnik, valójában azonban egy kamera.

Az alsó felén ezen kívül találunk egy csatlakozási pontot a töltőnek (amire egyébként a töltő mágnesesen cuppan rá), egy szenzort a pulzusmérőnek, valamint egy pici csavart, amit kitekerve megnyílik egy rekesz, ahová a SIM-kártyát helyezthetjük be.

Kijelző és hardver: a meglepetés

Habár egy olcsó kínai termékről van szó, meg kell hagyni, hogy elég kellemes meglepetést tud okozni, ha a mélyére ásunk. A kijelző egy 1,39 hüvelykes, 400x400 pixeles AMOLED egység, amivel abszolút hozza a nagyjából kétszer-háromszor ennyibe kerülő okosórák értékeit, még ha egyébként a képernyő fényereje és színhűsége nem is kifejezetten kiemelkedő. Viszont a hétköznapi használat során egyáltalán nem zavaró, sőt, fel sem tűnik, és végső soron ez a lényeg.

A hardveres erőt egy négymagos MediaTek 6580-as processzor, valamint 1GB memória szolgáltatja, ami mellé 16GB tárhely társul (ebből nagyjából 12GB használható fel, a többit lefoglalja a rendszer). Pár éve még okostelefonokat is eladtak hasonló technikával, így nem meglepő, hogy alapvetően teljesen jól boldogul a sokkal kisebb kijelzővel, és (ha az okostelefonos funkciókat nézzük), akkor a kevesebb igénybevétellel.

Forrás: Alfawise

Ezen kívül talán a KW88 Pro egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy mindent beleépítettek, amit amúgy megtalálnánk egy okostelefonban is, így nem lesz béna kacsa, ha nem tud Bluetoothon keresztül csatlakozni a telefonunkhoz. Nem csak wifi van benne, hanem a SIM-kártya beillesztése után 3G-s csatlakozás, valamint GPS is, valamint a fentebb már említett kamera. Persze, ez egy rendkívül szerény, 2 megapixeles lencsét takar, amivel körülbelül olyan képeket lehet lőni, mint a 10 évvel ezelőtti telefonokkal, de ha nincs más kéznél, végül is jól jöhet.

Használat közben: okosórának jó, okostelefonnak csak módjával

Bekapcsolás után az óra felad egy QR-kódot, amit leolvasva telepíthetjük a telefonra a társalkalmazást. Kicsit meglepő, hogy ez a bizonyos QR-kód nem a Google Play Áruházba vezet minket, hanem le kell töltenünk egy .apk kiterjesztésű fájlt, amit aztán manuálisan kell telepítenünk. Ez nem egy bonyolult művelet, de manapság nem lehetünk eléggé bizalmatlanok, ezeket az alkalmazásokat ugyanis nem ellenőrzi a Google rendszere, így nem tudhatjuk, hogy adott esetben milyen vírus, kémprogram vagy egyéb kártevő lakozik bennük. Mindenesetre úgy tűnt, hogy ebben éppen semmi ilyesmi nincs, talán csak a kínai korlátozások miatt nem kerülhet fel a program Play Áruházba.

Valójában azonban ez a segédprogram nem sokra jó: csak az óra számlapjának kinézetét cserélhetjük vele, illetve nyomon követhetjük a fitnesz adatainkat, de ezt ugyanúgy megtehetjük az órán is. Mindenesetre rögtön találunk a kütyün egy rakás előre telepített programot, melyek egy része szokásos (lépésszámláló, pulzusmérő, alvásfigyelő), míg egy másik része a telefonos szolgáltatásokat teszi egyértelművé (hívásindító, névjegyzék). Ezen kívül persze van ébresztőóra, naptár, zenelejátszó, hangrögzítő, valamint nyilván külön fotós alkalmazás és galéria.

Forrás: Alfawise

Ha pedig ez nem lenne elég, akkor ott van a Play Áruház, ahonnan gyakorlatilag bármilyen okostelefonos alkalmazást letölthetünk. És ezek tényleg működnek, lehet facebookozni, és a Google Térképen vidáman navigálni az órán, de problémák azért akadnak. Ezek közül a legégetőbb, hogy a kerek alakú kijelzőn az okostelefonra szabott alkalmazások sarkai nem láthatók, így bizonyos ikonok, menüpontok egyszerűen kikerülnek a képből, így néha nem tudunk tovább lépni, vagy elérni bizonyos funkciókat. A másik, hogy ezen okostelefonos alkalmazások némelyike (khmm.... Facebook) annyira „meghízott” az utóbbi években, hogy azért az óra már néha döcögősen kezeli őket.

De kezeli, ráadásul az applikációk legtöbbjét meglepően potensen, ami jól jöhet, ha éppen rá vagyunk szorulva, az pedig nem valószínű, hogy ténylegesen bárki is előre megfontolt szándékkal az órát használna telefon helyett minden létező dologra.

Ha pedig ezektől eltekintünk, és csak arra vetjük be az órát, amire amúgy ténylegesen van is értelme, akkor nem lehet ok panaszra, mert fürge, és a kezelhetősége is egyszerű: alapvetően jobbra-balra és fel-le húzkodásokkal lépkedhetünk a különböző funkciók között, az oldalsó nyomógomb pedig a korábbi képernyőre tesz vissza, így legrosszabb esetben is elég kétszer-háromszor rábökni, hogy rögtön a számlapra kerüljünk.

Értékelés, vélemény

Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy az Alfawise KW88 Pro jelenleg 100 dollár környékén érhető el a Gearbestnél, ami körülbelül 27 ezer forintot jelent. Ha azt nézzük, hogy a nagyon hasonló kijelzővel szerelt Honor Watch Magic ennek a duplája lesz, amikor Magyarországra jön, és ráadásul azon nem is teljes értékű Android fut (így tehát nem telepíthető rá bármi a Play Áruházból, mint erre), hanem a Huawei saját rendszere, továbbá ebbe még igény szerint SIM-kártya is tehető, akkor igencsak elgondolkozik az ember.

A KW88 Pro igazából egy jól sikerült, korrekt csomagot kínál, kifejezetten kedvező áron, és vészhelyzetben tényleg ki tud váltani akár egy okostelefont is.

Talán nem olyan szép, nem olyan dizájnos, mint a nevesebb konkurensei, és néhol picit esetlen is, de ezért az árért ezekkel a dolgokkal simán együtt lehet élni.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!