Támogathatja az arcfeltérképezést az új Android

apple iphone x ios 11 face id
Apple iPhone X
Vágólapra másolva!
Terjedni kezdhet az Apple Face ID-ben használt technológia.
Vágólapra másolva!

Az androidos mobilok döntő többsége ujjlenyomat-olvasót kínál a biometrikus azonosításra, tipikusan nem is adnak lehetőséget az előlapi kamera képe alapján működő arcfelismerésre. Ennek jó oka van, sajnos nagyon könnyen átverhető az ilyen típusú arcfelismerés, így még akkor sem érdemes használni, ha lehetőséget biztosít rá az eszköz.

Apple iPhone X Forrás: Apple

Jelenleg egyetlen racionális biztonságú arcfelismerési rendszer létezik, azonban szinte csak az újabb iPhone-okban érhető el. Az Apple Face ID nem pusztán az előlapi kamera képe alapján azonosítja a felhasználót, hanem röntgensugarakkal 3D-ben feltérképezi az arcát. Ugyan ez a megoldás sem tökéletes és átverhetetlen, de racionális szintű védelmet kínál.

A fals pozitív detektálásnak leginkább akkor van esélye, ha a telefon zárolását feloldani próbáló személy a mobil tulajdonosának közvetlen rokona, például a testvére vagy a gyereke.

A belátható jövőben végre elkezdhet az androidos mobilokban is terjedni a Face ID technológiája: egyrészt szélesebb körben elérhető lesz a szükséges szenzor, másrészt pedig az XDA Developers olyan jelekre bukkant a következő Android Q forráskódjában, amelyek alapján az operációs rendszer támogatni fogja a 3D-s arcfeltérképezésre kitalált szenzorokat.

Az utóbbinak köszönhetően a mobilgyártóknak

nem kell majd egyénileg szoftveres támogatást írniuk a nagy nehezen beszerzett szenzorokhoz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!