Fantasztikus okból csúszott a Mac Pro

apple mac pro
Apple Mac Pro (2013)
Vágólapra másolva!
Manapság nehéz ügynek bizonyulhat nem Kínában tömeggyártani.
Vágólapra másolva!

Ha minden igaz, akkor az idei évben végre megérkezhet a teljesen felújított Mac Pro. Ez felettébb időszerű, hiszen a bivalyerős asztali számítógépet utoljára 2013-ban frissítette az Apple, akkor kapta meg a kukára emlékeztető formatervét is. A termék egyik különlegessége, hogy ez a vállalat egyetlen az Egyesült Államokban összeszerelt hardvere.

Apple Mac Pro (2013) Forrás: Apple

A piacra dobása sajnos nem ment jól, hiszen az Apple hiába jelentette be 2013 júniusának első felében az akkor új Mac Prót, csak az év legvégén volt képes ténylegesen piacra dobni, papíron 2013. december 19-én vált elérhetővé. A fél éves várakozási idő rendkívül szokatlan a cégnél, a The New York Times pedig most az állítja, hogy sikerült kiderítenie a csúszás részbeni okát.

Az Apple nem tudott csavart szerezni a Mac Pro egyik komponensének a rögzítéséhez.

A forrás szerint a vállalat hónapokig teljesen sikertelenül kutatott egy olyan egyesült államokbeli beszállító után, amelyik egyrészt gyártja a kívánt típusú csavart, másrészt pedig képes elegendőt szállítani belőle a vállalatnak. Végül az lett a megoldás, hogy a „Made in USA" számítógépbe Kínából kellett beszerezni a csavart, hogy ne csússzon még tovább a megjelenése. Később az Apple talált egy helyi beszállítót, amelytől sikerült rendelnie 28 ezer csavart, bár ennél többre lett volna szüksége.

A példa kiválóan mutatja, hogy a termékek gyártásának Kínába költöztetése mennyire leépített más iparokat is az USA-ban.

Ugyan az egyesült államokbeli politikusok egyik felettébb népszerű célkitűzése az amerikai tervezésű termékek gyártásának a hazaköltöztetése, azonban az ehhez szükséges ellátólánc sehol sincs, még egy erősen limitált mennyiségben gyártott számítógéphez sem feltétlenül lehet belföldről összehajkurászni a csavarokat.

A cikk szerint további problémát jelentett, hogy a Mac Pro texasi gyárában valószínűleg a bérköltségek kordában tartása miatt túlságosan kevesen dolgoznak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!