Kritikus bugok miatt leállt a csoportos FaceTime

apple macos facetime
Az iOS 12 és MacOS Mojave rendszerektől kezdve akár 32 fős videocsevegésre is lehetőséget ad majd a FaceTime
Vágólapra másolva!
Bármelyik felhasználó után kémkedni lehetett a szolgáltatással.
Vágólapra másolva!

Óriási vihart kavart leleplezéssel állt elő a 9to5Mac, a portál beszámolója alapján két súlyos tervezési hiba is lapult az Apple FaceTime videocsevegő szolgáltatásban. Az egyik segítségével bármely iOS vagy macOS rendszerű eszközzel rendelkező lehallgatható volt a feléje indított hívás kicsörgése alatt, azaz a hívó anélkül is hallhatta az áldozat mikrofonja által rögzített hangokat, hogy a hívott fél fogadta vagy elutasította volna a bejövő hívást. Ehhez fel kellett hívni a kívánt személyt, majd a hívónak gyorsan hozzá kellett adnia saját magát a csoportos csevegésben résztvevők listájához.

Forrás: Apple

A másik kellemetlen bug, hogy amennyiben a hívott fél iPhone vagy iPad eszközön a bekapcsológomb vagy a hangerőgombok nyomogatásával utasította el a hívást, akkor a hívó néhány pillanaton keresztül láthatta az előlapi kamerájának a képét. Ennél is érdekesebb, hogy ha valaki a csörgetés közben beinvitált egy másik személyt a konferenciahívásba, és ez a személy az elsőként felhívott előtt fogadta a hívást, akkor látta a legelsőként hívott személy kamerájának a képét, hallotta a mikrofonjának a hangját.

A médiabeszámolók megjelenése után az Apple világszerte lekapcsolta a csoportos FaceTime-ot, így jelenleg egyáltalán nem használható a három hónapja elérhetővé tett funkció. A vállalat még ezen a héten elérhetővé kíván tenni egy szoftverfrissítést, amely megoldja a súlyos biztonsági hibákat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!