2019 a hajtogatható telefonok éve lehet, de jó ez nekünk?

Hajtogatható, összehajtható, mobil, OLED
Az tény, hogy a hajtogatás új színt hozhat az egyre szürkébbé váló mobilos iparágba.
Vágólapra másolva!
Vajon az egyre sűrűbben feltűnő hajlítható kijelzős okostelefonok evolúciós zsákutcát képeznek, vagy az okostelefonok új generációját alkotják? Ennek járunk utána.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban világosan megfigyelhető trend, hogy az okostelefonok iránti érdeklődés csökken. Még az olyan, korábban rendítetlennek tűnő óriások is szenvednek, mint például az Apple, amely egészen odáig jutott, hogy vissza kellett fognia a gyártást, mert a népek egyszerűen nem vitték az új iPhone-okat, és mellettük a másik gigász, a Samsung is a kereslet csökkenéséről számolt be.

Ennek több oka van, de az egyik legjelentősebb, hogy mobilok egyszerűen már nem szexik, már hiányzik az a „hűha faktor”, ami miatt rengetegen úgy érezték, hogy mindenáron be kell szerezniük egy új és jobb készüléket.

Arról szó sincs, hogy a fejlődés megállt volna, de tény, hogy az elmúlt évek innovációi nem keltettek óriási hullámokat.

Pedig a piaci résztvevők tényleg igyekeztek, de az az igazság, hogy a jelek szerint az embereket egyszerűen már nem izgatta fel a korábbinál erősebb hardver, a hátlapi dupla vagy tripla kamerarendszer, esetleg a szenzorsziget. Ebben biztosan az is közrejátszott, hogy ezekkel már nem lehetett annyira „villogni”, és hogy a nagy méretű látványos, figyelemfelkeltő, dizájnos külsejű okostelefonok mostanra szó szerint tömegtermékké váltak.
Na de a világ vezető technológiai cégei nem véletlenül nőttek ekkorára! Ők is látják a trendeket, észlelik a megváltozó fogyasztói szokásokat, és gőzerővel dolgoztak azon, hogy valami olyan megoldással álljanak elő, ami ismét a mobilokra irányítja a figyelmet, ami beindítja az embereket, és megnyithatja pénztárcájukat.

2019: a változás éve

Nagyon úgy tűnik, hogy az idei évben jöhet a forradalom, hiszen több nagy gyártó is bejelentette, hogy összehajtható telefonon dolgozik. Itt nem a régi, jól bevált kagylómobilokra kell gondolni, hanem olyan masinákra, amelyeknek a KÉPERNYŐJE hajtogatható össze.

Az tény, hogy a hajtogatás új színt hozhat az egyre szürkébbé váló mobilos iparágba. Forrás: Origo

A Samsung mellett a Lenovo, az LG, az Apple, a Huawei és a Xiaomi is ilyen típusú eszközt fejleszt, tehát igen nagy, tőkeerős cégek látnak fantáziát ebben a különleges kialakításban. A Samsung már be is mutatta működőképes termékét, amelynek végső változatáról állítólag tavasszal, talán már a barcelonai MWC kiállításon rántják le a leplet. A Xiaomi pedig nyilvánosságra hozott egy videót, amelyben a cég elnöke nyomkod egy összehajtható készüléket. Minden jel arra utal tehát, hogy idén már meg lehet venni az első ilyen jellegű mobilokat

Előnyök, hátrányok és kérdések

E megoldás előnye, hogy a felhasználó egyszerre birtokol egy hagyományos méretű okostelefont, és egy tabletet. Tehát ha olyan alkalmazásra van szüksége, amelyhez egy nagyobb méretű táblagép jobban passzol, akkor azt pofonegyszerűen megteheti, hiszen csak szét kell hajtogatnia a mobilját. Ez a gyártók szerint sokkal sokoldalúbbá teszi az eszközöket, amelyeknek köszönhetően az emberek minden korábbinál szívesebben használják majd azokat. Az tény, hogy videózásnál, filmezésnél, olvasásnál vagy játéknál hasznosabb lehet a méretesebb képernyő, szóval alapvetően nem butaság, amit mondanak.

Az egyes piaci résztvevők eltérő modellekben gondolkodnak. Forrás: Origo

Emellett persze az is irtózatosan fontos, hogy ezek az eszközök marha jól néznek ki, iszonyú látványos, ahogy széthajtogatják őket. De, mint tudjuk, az élet nem fenékig tejfel, és az előnyök mellett bizony ott vannak a hátrányok, vagy legalábbis a kínzó kérdések a technológiával kapcsolatban.
Az például biztos, hogy a széthajthatós mobilok piszok drágák lesznek. A Samsung esetében 1700 dolláros, azaz mintegy félmillió forintos árról pletykálnak. És nem valószínű, hogy a többiek jelentősen olcsóbb darabokkal tudnának színre lépni. De problémát okozhat a kijelzőn is a hajtogatás. Bár az OLED képalkotási eljárás (LCD a merevség miatt szóba sem jöhet) elméletileg lehetővé teszi a problémamentes működtetést, és

a gyártók azt ígérik, hogy pár százezer nyitást simán kibírnak már a prototípusok is, arról azért nem vagyunk száz százalékig meggyőződve, hogy emiatt a kijelzőkkel nem lesznek problémák.

A jelenlegi OLED kijelzőket, legyen az tv vagy telefon, viszont már egy kisebb ütés is képes tönkretenni, a hajtogatásnál pedig biztos nagy erőhatásnak lesz kitéve a panel szendvicsszerkezete.

További problémát okozhat, hogy a Google jelenleg még nincs felkészülve a széthajthatós mobilokra, ezek szoftveres támogatása csak valamikor az idei év során érkezik meg egy frissítéssel az Android operációs rendszerekre.

És tudva, hogy a cég milyen szabadon kezeli a határidők betartását, egyáltalán nem biztos, hogy a szükséges csomag időben befut. Természetesen a gyártók házon belül megoldhatják ezt a problémát saját szoftverek megírásával, csakhogy ez azzal jár, hogy biztosan felmerülnek majd kompatibilitási problémák. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen méretbeli változásokat hoz majd a dupla kijelző, és az ehhez szükséges nagyobb akkumulátor. Mi van akkor, ha nem sikerül lefaragni a vastagságot, csökkenteni a súlyt? Akkor megint fél téglákkal a zsebünkben fogunk baktatni? Az sem tiszta, hogy a hardvereket hogyan érinti ez a feladat: szükség lesz-e erősebb vasakra, több memóriára, mert ez alapvető változásokat hozhat a telefonok megtervezése során is, hogy a költségekre gyakorolt negatív hatásokról ne is beszéljünk.

Átütő siker lesz?

Mint látható, rengeteg a kérdéses pont, így nyugodt szívvel nem lehet kijelenteni, hogy 2019 a hajtogatható mobilok éve lesz. Meg van az esély az áttörésre, a nagy sikerre, de ha reálisan szemléljük a dolgokat, akkor azt is be kell látni, hogy a pakliban bizony benne van a bukás is. Előfordulhat, hogy maguk a termékek nem működnek majd jól, és az is, hogy a nagyközönség egyszerűen nem lesz vevő a koncepcióra. Az mindenesetre jelzésértékű, hogy az Apple, a komplett mobilos iparág egyik leggazdagabb, leginnovatívabb szereplője egyelőre kivár, és ha minden jól megy, akkor is csak 2020-ban lép színre első ilyen jellegű termékével. Nem kerteltek, egyenesen kimondták, hogy mielőtt beleölik a rengeteg pénzt a gyártásba először megvárják a reakciókat, és ha kell, ezek figyelembe vételével módosítanak a terveken, de készek akár le is fújni az egész projektet.

Állítólag az Apple is mozgolódik. Forrás: Origo

Mindenesetre tény, hogy ilyen radikálisan új megoldásokkal nagyjából egy évtizede, a teljes képernyős okostelefonok megjelenésekor találkozhattunk a szektorban, ami pedig földrengésszerű változásokat hozott a piacon. Kíváncsiak vagyunk, mit hoz a jövő; az biztos, hogy fél év múlva már sokkal-sokkal okosabbak leszünk!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!