Megjelent a Firefox 65

mozilla firefox 65 böngésző
Mozilla Firefox 65
Vágólapra másolva!
Több régóta várt fejlesztést is hozott a böngésző.
Vágólapra másolva!

Megérkezett az idei év első Firefoxa, ráadásul az újdonságok tekintetében elég erősen kezdte vele az évet a Mozilla. A kevésbé nyilvánvalóval kezdve a böngésző már gyárilag támogatja a Google WebP formátumú képek megjelenítését és az AV1 kodekes videók lejátszását. Az előbbi elsősorban a JPEG utódja, azonos vagy jobb képminőség mellett jóval kisebb fájlmérettel dolgozik, míg az utóbbi a jogdíjköteles HEVC (H.265) kodek ingyenes és nyílt forráskódú alternatívája.

Mozilla Firefox 65 Forrás: Origo

A Firefox 65 talán egyetlen látványos újdonsága, hogy okosabbá és jobban konfigurálhatóbbá vált a beépített követésvédelme. A Beállítások lapon állíthatóvá vált a követésletiltás agresszivitása (a szigorú mód nagyobb eséllyel okoz esztétikai és funkcionális problémákat a weblapokon), továbbá a felhasználók könnyen megnézhetik, hogy pontosan mit blokkolt a böngésző.

Ehhez a címsáv elején lévő információs ikonra kell kattintaniuk, a Tartalomblokkolás részben kereshetőek ki a releváns információk.

További érdekesebb újdonságok:

  • már több nyelvi csomag is telepíthető a Firefoxba a Beállítások oldalon;
  • a macOS-en támogatottá vált a Handoff;
  • hatékonyabbá vált a felugró ablakok blokkolása;
  • a Firefox beépített feladatkezelője (főmenü → Több → Feladatkezelő) mutatja a fülek és a kiegészítők memóriahasználatát.

A Mozilla Firefox 65 telepítőkészlete a hivatalos webhely mellett az ORIGO Szoftverbázisról is letölthető. Windows és macOS rendszereken automatikusan frissülnek a meglévő telepítések a legújabb verzióra, míg a linuxosok a disztribúciójuk frissítéskezelőjén keresztül állhatnak át az aktuális Firefoxra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!