Mobilos csaláshullám indult a hétvégén

Blonde woman using smart phone in bed Beautiful Using Phone Bedtime Residential Building Text Messaging Girls Teenage Girls Women Females Beauty In Nature Single Object Global Communications Smiley Face Waking up Calling Message Young Adult Adult Teenager
Blonde woman using smart phone in bed
Vágólapra másolva!
Nem szabad visszahívni a külföldről telefonálókat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hétvégén Wangiri-típusú csaláshullám csapott le a hazai mobil-előfizetőkre. A módszer lényege, hogy távoli országokból érkező hívásokkal megcsörgetnek magyarországi mobilszámokat, arra számítva, hogy a hívott fél visszahívja őket. A csalók a nemzetközi, akár emelt díjas hívások után gyűjtik be a pénzt. Hétvégén a Telenor hálózatán százezres nagyságrendben regisztráltak ilyen hívásokat, ám ügyfelei védelme érdekében a szolgáltató letiltotta ezeknek a számoknak a visszahívhatóságát.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Domoyega/Nikola Micic

A csalók véletlenszerűen, mobilszolgáltatótól függetlenül választják ki a hívott számokat, feltételezhetően automata rendszereket használva, tömegesen indítanak hívásokat, és egy csörgés után azonnal bontják a vonalat, így kevés az esély a hívások fogadására. A nem várt költség – a csalóknak bevétel – akkor keletkezik, ha ezeket a telefonszámokat visszahívják, és sikeresen felépül az előfizető által kezdeményezett nemzetközi hívás.

Fontos megjegyezni, hogy az EU-n belül tartózkodva a hívás fogadása nem okoz költséget az előfizetőknek.

A Wangiri-csalók egyes esetekben a nagyobb bevétel érdekében tovább is fokozzák a módszert: visszahívás esetén egy automata fogadja a hívást, ám az továbbra is kicsöngés hangját játssza be a hívó félnek, aki emiatt hosszabban tartja a hívást. Hasonló megoldás, amikor a vonal megszakadását jelző, trillázó hangot játszanak be a csalók: ilyenkor a hívó fél azt feltételezi, hogy megszakadt a vonal, zsebre vágja a telefont, miközben azon a felépült nemzetközi hívás zajlik, akár hosszú perceken keresztül.

A hétvégi Wangiri-hullámban 31 országból érkeztek a hívások, összesen több mint ezer különböző külföldi telefonszámról. Az előfizetők tudatosságának és a Telenor gyors hálózati beavatkozásának köszönhetően a csalók kevés sikerrel jártak, a visszahívási arány pár százalék körül maradt, a hívások több mint 99%-a 1 percnél rövidebb ideig tartott.

A Telenor azt javasolja minden hazai mobilozónak, hogy az ismeretlen külföldi számokat ne hívják vissza, szükség esetén pedig inkább egy SMS-sel győződjenek meg arról, hogy nem csalók célpontjává váltak-e.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!