A Facebookra panaszkodik az EU-nál a Mozilla

Mozilla Firefox, új verzió a böngészőhöz, firefox 29
People wait to attend the press conference of Mozilla's Chief Executive Officer (CEO) in Barcelona on February 24, 2013, a day before the start of the 2013 Mobile World Congress. The 2013 Mobile World Congress, the world's biggest mobile fair, is held from February 25 to February 28 in Barcelona. AFP PHOTO / JOSEP LAGO
Vágólapra másolva!
Nem hajlandó átláthatóvá tenni a politikai hirdetéseket a közösségi hálózat.
Vágólapra másolva!

Mostanra valószínűleg mindenki tudja, hogy május végén európai parlamenti választások lesznek. Erre készülve a Mozilla készíteni szeretne egy kiegészítőt a Firefoxhoz, amelyen keresztül az EU-s netezők könnyedén megtekinthetnék, hogy a Facebookon látott politikai hirdetések miért jelennek meg náluk: ki adta fel azokat, továbbá milyen kulcsszavak és egyéb paraméterek alapján állították be a célközönségüket.

Forrás: AFP/Josep Lago

Ezek az információk rendkívül fontossá váltak, hiszen a megszokott politikai szereplők mellett immáron különféle érdekek által hajtott harmadik felek is nagy számban próbálják közvetlenül befolyásolni a választópolgárokat. Emiatt szükséges, hogy az emberek legalább nagyrészt átlássák és megértsék, hogy kik és miért bombázzák őket a véleményüket formálni próbáló hirdetésekkel.

Ugyan a Facebook tett néhány lépést a politikai hirdetések átláthatóságának a növelése érdekében, azonban a Mozilla szerint jelenleg nem ad elég hasznos információt a reklámokról és a hirdetőkről.

Éppen ezért is a Mozilla nem tudja elkészíteni a tervezett bővítményét, ráadásul a Facebook nem hajlandó segíteni az alapítványnak a probléma megoldásában.

Ezért a Mozilla most az Európai Bizottsághoz fordult segítségért, hátha az nyomásgyakorlással rá tudja bírni a közösségi hálózatot az együttműködésre. Az indoklás szerint a magatartásával a Facebook nem felel meg annak az EU által a tető alá hozott iparági vállaláscsomagnak, amelyet az interneten terjedő hamis információk megfékezésére dolgoztak ki.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!