Az okos kettlebell megváltoztathat mindent, amit a sportolásról gondoltunk

okos, kettlebell, súlyzó, sport, edzés
Nagyon pozitívak a visszajelzések.
Vágólapra másolva!
Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy egy évtizede még azt sem tudtuk, hogy léteznek okoseszközök, most pedig ott tartunk, hogy lassan az élet minden területére befúrják magukat az ilyen eszközök. Ezek jellemzője, hogy valamilyen, jellemzően vezeték nélküli technológia révén kapcsolatban állnak más berendezésekkel, legtöbbször valamilyen mobil eszközzel, így képesek azokra a működésükkel kapcsolatos adatokat küldeni. Emellett különféle alkalmazások révén új szolgáltatások bukkantak fel, így minden korábbinál sokoldalúbban használhatóak.
Vágólapra másolva!

Léteznek már okosfutócipők, okosnapszemüvegek, okoslámpák, okoskulacsok, vagy éppen komplett okosotthonok, hogy csak néhány példát említsünk. A különféle szenzorokkal (pulzus, hőmérséklet, lépésszámláló) ellátott okosórák révén már a sportolásnál, mozgásnál megjelentek az ilyen masinák, és a közelmúltban felbukkant egy olyan intelligens eszköz, amely az edzőtermi szokásokat alakíthatja át.

Intelligens súlygolyó

Egészen pontosan egy új, különleges kettlebellt mutattak be, azaz egy olyan fogantyúval felszerelt súlygolyót, amely az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert, köszönhetően annak, hogy a testedzések egyik legintenzívebb formáját teszik lehetővé. A hagyományos, egyszerű felépítésű, gyakorlatilag tömör vasból álló kettlebellekkel ellentétben ez az új, a Jaxjox által kifejlesztett és legyártott eszköz több részből áll. Egyrészt egy hagyma felépítéséhez hasonlóan, rétegekből tevődik össze, ami lehetővé teszi, hogy a súlyát 5,5 kilogramm és 19 kilogramm között hat fokozatban változtassa a felhasználó.

Több részből áll össze Forrás: Origo

Azaz elkezdheti egy könnyebb eszközzel is az edzést, és ha már nagyok a muszklijai, akkor nem kell újabb és újabb kettlebelleket vennie, amelyek csak foglalják a helyet, hanem egyetlen termékkel kipipálhatja a fejlődési fázisokat. Ez az 5,5, kilogramm egyébként azt jelenti, hogy már gyakorlatilag kezdők is használhatják.

Emellett ellátták akkumulátorral, WiFi-vel, valamint különféle érzékelőkkel, amelyek a felhasználó fiziológiai adatait, tehát a pulzust, a hőmérsékletet stb. mérik, illetve gravitációs szenzorokkal. A kapott értékeket vezeték nélküli úton továbbítja az eszköz egy korábban már párosított mobilra vagy okosórára, amiket ott egy ingyenesen letölthető app kiértékel. Ez a szoftver arra is képes, hogy az említett G-szenzorok által kapott információkból megállapítsa, hogy a felhasználó mikor, milyen sebességgel, milyen irányba mozgatta az eszközt, ennek alapján pedig ki tudja számolni, hogy mennyi kalóriát égettünk.

Nagyon pozitívak a visszajelzések Forrás: Origo

Emellett ez a program előre eltárolt tréningeket is tartalmaz, tehát, hogy például húsz alkalommal fel kell emelni a súlyt bizonyos magasságba, amit szintén a gravitációs érzékelők révén tud vizsgálni, és "szól", ha valamit rosszul csinálunk. Egészen pontosan jelenleg 40 különféle gyakorlat található meg az alkalmazásban, és komplett edzéstervek automatikus összeállítására is van lehetőség. Azaz gyakorlatilag olyan, mintha egy személyi edző kuksolna a golyóban, aki mindig figyel, akit nem lehet becsapni.

Ez lenne a jövő?

A Jaxjox intelligens kettlebellje sokkal rugalmasabban használható, mint hagyományos elődei, emellett sokkal több segítséget nyújt a felhasználóknak is az okos funkciók révén.

Ezáltal hatékonyabbá, kényelmesebbé és talán valamelyest biztonságosabbá válik az otthoni vagy magányos edzés.

Ez pedig mindenképpen pozitívum, és előre is vetítheti, hogy mit hozhat a jövő ebben a szegmensben. Az egészen biztos, hogy a közeljövőben más, hasonló jellegű kiegészítőben megjelennek majd az intelligens technológiák. A Jaxjox már jelezte, hogy a kettlebell csak a kezdet, és hamarosan más termékekkel, például okossúlyzóval, és okostornaszivaccsal is színre lépnek.

Jaxjox KettleBellConnect. Forrás: Origo

Amennyiben a projektjeik beválnak, azaz a nagyközönség pozitívan reagál, akkor az akár alapjaiban is megrázhatja az ilyen jellegű termékek piacát. Teljesen új piaci szereplők feltűnése várható, hiszen biztos lesz olyan cég, amely nem tud, vagy nem akar majd alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Az ilyen jellegű technológiák kifejlesztése ugyanis nem megy egyik napról a másikra, és akkor még a költségekről nem is beszéltünk. És ha már itt tartunk: Azt nem lehet letagadni, hogy a Jaxjox okos kettlebellje igen drága mulatság. 350 dollárért, azaz mintegy 95 000 forintért vesztegetik, ami ha azt nézzük, hogy egy hagyományos, tehát mindenféle elektronikát nélkülöző rokona maximum 20-25 000 forintba kerül, igen sok pénz. Jelenleg ez lehet a legnagyobb kerékkötője a sikernek, mert az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak, és aki kipróbálta, mind azt mondta, hogy abszolút hozzáadott értéket jelentenek az okos szolgáltatások.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!