Szólhat a kiszivárgott jelszavakról a Chrome

google chrome password checkup jelszó adatszivárgás adatlopás
A Google által készített Password Checkup bővítmény figyelmeztetheti a felhasználókat a biztonsági incidensekre
Vágólapra másolva!
Új böngészőbővítményt tett elérhetővé a célra a Google.
Vágólapra másolva!

Az internetezők körében rendkívül népszerű a jelszavak többszöri felhasználása, azonban a praktika jelentős biztonsági kockázatot hordoz, hiszen ha rossz kezekbe kerülnek a belépési kódok, akkor több webhelyen is be lehet jelentkezni velük. Szerencsére az ismertté váló adatszivárgásokról már évek óta bárki kérhet ingyen értesítő e-maileket a Have I Been Pwned? szolgáltatástól, ám a netezők java még nem hallott erről a lehetőségről.

A Google által készített Password Checkup bővítmény figyelmeztetheti a felhasználókat a biztonsági incidensekre Forrás: Origo

A tegnapi Biztonságos Internet Nap alkalmából a Google elérhetővé tett egy új bővítményt a Chrome böngészőhöz. A Password Checkup a nevéből sejthetően azt próbálja ellenőrizni, hogy az internetezők által meglátogatott webhelyektől loptak-e már ki belépési információkat, továbbá a felhasználók konkrét név-jelszó párosai érintettek voltak-e a biztonsági incidensekben.

Ideális esetben a Password Checkup ikonja zöld, ez azt jelenti, hogy semmilyen gondról sincs tudomása. Viszont ha potenciális problémát észlel a bővítmény, akkor vörösre vált az ikonja, rákattintva pedig a netezők információkat és tanácsokat olvashatnak az aggodalmai kapcsán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!