Így lehet valakinek ellopni a személyes adatait - videó

Vágólapra másolva!
A biztonságos adatkezelés érdekében új, fiataloknak szóló, a védekezőképességüket erősítő országjáró kampányt indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ által életre hívott Digitális Immunerősítő Program.
Vágólapra másolva!

A biztonságos internetezés világnapján az online tér veszélyeire - különösen a gyermekek védelmére - hívja fel a minisztérium a figyelmet. Az Emmi arra szólítja fel az embereket, hogy vigyázzanak az online adataikra, és védjék a fiatalokat a káros tartalmaktól.

A tervek szerint idén tizennyolc iskolába látogat el a Digitális Immunerősítő Program (DIP) roadshow-ja; egész napos programokkal várják a diákokat, a tanárokat és a szülőket. Jelezték, hogy interaktív módon világítanak rá a fiatalok előtt álló digitális kihívásokra, valamint a közösségi média veszélyeire.

A rendezvényeken szakértők, színészek és véleményformálók (influencerek) bevonásával egy valódi etikus hekker

a diákok előtt mutatja be, hogyan zajlik, amikor eltulajdonítják valakinek a jelszavait.

A hekkerek az adatlopások lehetséges következményeit is bemutatják.

Az országjárás során a fiatalok megismerhetik a legfrissebb tartalomszűrő programokat. Az otthoni és munkahelyi wifibeállítások gyakorlati lehetőségein kívül sok kibervédelmi eszközről is hallhatnak, amelyekkel az otthoni internetezést tehetik biztonságosabbá - fűzték hozzá.

A Magyar Ifjúságkutatás adatai alapján

a fiatalok 88 százaléka napi szinten jelen van az online térben, és nincs nap, hogy ne lopnának el tőlük adatokat.

Közösségi oldalon 79 százalékuk rendelkezik profillal, és kutatások bizonyítják, hogy ők a legjobban sebezhetőek a digitális világban, hiszen nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket, nem teszik meg a szükséges biztonsági lépéseket.