290 milliót emelt el a banki programozó

atm bankautomata bankkártya
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A bankja ejtetni akarta az ellene felhozott bűnügyi vádakat.
Vágólapra másolva!

Bizarr bírósági ügyről számolt be a South China Morning Post (via PCMag), miután egy pekingi bíróság nemrég tíz és fél év börtönbüntetést szabott ki csalásért a kínai Huaxia Bank egyik felelős szoftverfejlesztőjére. A 43 éves Qin Qisheng még 2016 novemberében rájött, hogy a pénzintézet ATM-es kifizetéseket számon tartó rendszerében található egy hiba, ami miatt az éjfél körüli ATM-es pénzkifizetéseket nem naplózta a rendszer.

A kép csak illusztráció Forrás: Dreamstime

A férfi néhány szkripttel elcsendesítette az ezzel kapcsolatos rendszerriasztásokat, majd 2018 januárjáig egy tesztelésre használt bankszámlán keresztül olyan 7 millió jüan, körülbelül 290 millió forint készpénzt vett ki bankautomatákon keresztül.

A pénzt a saját bankszámláján tárolta, egy részét pedig a tőzsdén is befektette.

A történet meghökkentő része, hogy saját bevallása szerint Qisheng nem akarta ellopni a pénzt: egyszerűen csak túl nagy nyűg lett volna jelenteni a feletteseinek, hogy teszteli az általa felfedezett hibát, és idővel visszajuttatta volna a pénzt a banknak. Attól félt, hogy nem foglalkoznak majd a bejelentésével, így inkább fű alatt próbálta diagnosztizálni a problémát, ezzel időt és pénzt spórolva a pénzintézetnek.

Ez elég gyenge magyarázkodásnak tűnik, azonban a felettesei olyannyira racionálisnak találták a védekezését, hogy végül megpróbálták ejtetni a Qisheng ellen felhozott vádakat.

Sajnos az ügyész nem értékelte a magyarázatot, így most egy évtizedre börtönbe vonulhat a programozó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!