Lyukas a kijelző, de mégis jó így - ilyen a Honor View20

Honow View20 teszt
Vágólapra másolva!
46 megapixeles hátlapi és 25 megapixeles, kijelzőbe épített előlapi kamera, valamint bombasztikus, ezer közül is felismerhető hátlapi design. Meg persze egy mesterséges intelligenciával támogatott, nyolcmagos processzor. Főként ezekkel csábít 2019 első, komolyabb zászlóshajónak számító okostelefonja, a Honor View20, amelynél hagyományos jellemzőket is hagyott a gyártó: van 3,5 mm-es jackcsatlakozó és hátlapi ujjlenyomat-leolvasó szenzor, mindannyiunk megkönnyebbülésére.
Vágólapra másolva!

Ha a telefon külsejét vesszük szemügyre, egyszerűen muszáj azzal kezdenünk, hogy fantasztikusan oldották meg az előlapi kamera „problémáját”. A 2017-es iPhone X hozta el széles körben a mobilpiacra a sokak által gyűlölt, de még többek által megszokott notch, azaz felső kijelzőbevágás/szenzorsziget jelenségét.

A gyártók a komplett előlapot kijelzővel akarják befedni, de valahol az előlapi kamerának – és olykor már szenzoroknak – helyett kell találni.

A bevágás helyett már volt, aki fentről, gombnyomásra kiemelkedő előlapi kamera „fiókkal” próbálkozott, mások kicsúsztatható megoldást ajánlottak, de alapvetően azért az Apple által divatba hozott bevágás maradt a legsűrűbben használt jelenség.

Ott kukucskál az előlapi kamera a sarokban Forrás: Origo

A Honor View20-nál viszont „lyukas” a kijelző, a kamera ugyanis bele van építve. A cég közleménye szerint „egy speciális tartószerkezettel oldják meg a kamera elhelyezését a mindössze 4,5 mm-es átlátszó lyukba”, amely az arányosságot kedvelőknek lehet, hogy eleinte zavaró lesz, de valójában

az eddigi ismert legjobb megoldás.

(Mármint azoknak, akiket zavar a hagyományos bevágás fent.) Videózásnál nem zavar, mert picit beljebb kezdődik a videók hasznos tartalma (legalábbis a 16:9-es-es képarányúaknál ez van),

játékoknál pedig a holttérben van, a hüvelykujjunk kitakarja. Gyakorlatilag észrevehetetlen a 25 megapixeles előlapi kamera,

csak akkor esik le, hogy ott van, amikor szelfizésnél szól a telefon, hogy hova kell nézni. Bámulatos. A megoldás ráadásul 91,8% kijelzőarányt biztosít, vagyis tényleg nagyjából a komplett előlapot kijelző fedi.

Micsoda átmenetek! Forrás: Origo

A hátlap külön történet, V-alakú szín/fényátmenetes megoldást használtak, amely egész egyszerűen annyira izgalmas hatást nyújt, hogy az ember hajlamos lesz az első napokban néha csak az élmény kedvéért nézegetni a hátlapot. Nagyon fura lesz, ha valaki nem átlátszó hátlapi tokot használ a telefonhoz (annál is inkább, mert a doboz tartalmaz egy ilyet, szerencsére, és persze gyárilag van egy remek kijelzővédő fólia a készüléken), mert

egyszerűen szembolondító a látvány. Igen, lehet, hogy lesznek, akiknek már sok is lehet, de én imádtam.

A 6GB +128 GB verzió éjfekete és zafírkék színekben, míg a limitált 8GB + 256 GB-os változat, amelyet a legendás olasz divatház, a Moschinóval való együttműködés ihletett, fantompiros színben kapható, utóbbi Valentin-nap óta, vagyis pár napja. A telefon 3D-s hajlított ívet leíró formája mindössze 8,1 mm vastag, viszont maga a kijelző nem lekerekített oldalt, ezt a sokak által erőltetett megoldást nem vették át. Mi nem bánjuk.

A kijelző egyébként egy 2310x1080 felbontású, 6,4 hüvelykes, kiváló minőségű LCD.

Nem a csúcs a mobiliparban, nem egy OLED, de egy rossz szavunk sem lehet rá. Szép, éles, megfelelően színgazdag. Nincs szégyellnivalója a nagyágyúkkal szemben sem, és persze hozzá kell tenni, kevésbé aksigyilkos is, mint az OLED.

Vékony és piros, de más színek is vannak Forrás: Origo

Két kamera van a hátlapon, az egyik, a 3D-kamera elvileg a mélységérzékelést (fotóknál) és a mozgásérzékelést (videóknál) segíti elő, továbbá kiterjesztett valósággal működő játékoknál lehet majd szerepe. Emellett egy mozgásvezérelős játékkonzollá képes alakítani a telefont, összekötve egy tévével. Miközben ezt orrvérzésig promózták a telefon párizsi bemutatóján, kevésbé tűnik reálisnak a felhasználásnak ezen módja. Egyszerűen nem életszerű, hogy a tévével összedrótozott telefon előtt ugrálunk a nappaliban, persze egy-két laposabb házibulit feldobhat a mutatvány. Fotózni viszont a hátlapi 48 megapixeles Sony-szenzorral annál inkább érdemes lesz. Az alapbeállítás 12 megapixeles fotókat lő, és azt kell hogy mondjam, ebben az árkategóriában ez talán a legjobb mobilkamerák között van jelenleg. Élethű, nem túlszaturált, túlszínezett képek, jól optimalizált dinamikatartomány komoly ellenfényben is akár. A szenzor szépen gyűjti be a fényt mindenhonnan. Nem lehet rájuk panasz. Van mesterséges intelligenciával megtámogatott mód, ez is felismeri a különböző helyzeteket vagy témákat, de az eddig megismert megoldásokhoz képest üdítően ez a mód sem pusztán annyiból áll, hogy mindent rommá színez, a hagyományoshoz képest talán fokozottabb zajszűréssel operál.

Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók
Honor View20 tesztfotók

A 48 megapixeles fotóknál több fotó is készül egyszerre, a legszebb részleteket kombinálja a szoftver egyetlen fotóhoz, az Ultra Clear/Ultra Élesség mód pedig nem csökkenti a képzajt a részletesség rovására, tényleg nagyon részletgazdag képeket kapunk, de ezt főleg akkor érdemes használni, ha nyomtatni szeretnénk a fotóinkat, ráadásul itt a kép megalkotása eltart pár másodpercig. Akárcsak az éjszakai módnál, de cserébe jó minőségű esti képeket kapunk nehéz viszonyok között is. Összességében a telefon alap 12 megapixeles módja is tökéletesen megfelelő lesz a felhasználók jókora részének, az viszont a szoftver hibája, hogy minden egyes kameraindításnál állítgatni kell a módokat, mert nem jegyzi meg, hogy legutóbb mit használtunk. Optikai képstabilizálás nincs, csak elektronikus, ezt néha megéreztük, ahogy hiányzott a nagylátószög is, bár ennél a kategóriánál ez azért nem feltétlenül elvárt. A kamera a mesterséges intelligenciát használva képes felismerni műalkotásokat vagy ételeket, utóbbiakról, ha jó napja van, megfelelő kalóriaadatokat is közöl, de azért ne csak erre építsük a fogyókúránkat, még hosszú az út odáig, hogy ezek a mobilok tökéletesen alkalmasak legyenek erre. De kísérletezni persze érdemes, és szórakoztató is.

A dobozban lévő ajándéktokkal is szépen látszódik a hátlap különleges designja, persze tok nélkül még szebb, ez mindig, mindennel így lesz, viszont csúcsgesztus a vevőknek ez a kis kedvesség Forrás: Origo

Mi a limitált 8GB + 256 GB-os változatot használhattuk, ez a 7 nm-es, mesterséges intelligenciával meghajtott Kirin 980 processzorral álomsebességet jelentett, de őszintén szólva nem hiszem, hogy a 6GB-os változattal érzékelhetően gyengébb lenne a sebesség, a folyadékkal működő hűtőrendszer valóban megakadályozta a kellemetlen melegedést.

Ilyen vajsimán működő telefont nem vártunk a Honortól, annak ellenére, hogy évek óta kellemes készülékeket adnak ki, de a View20 tényleg egy komoly lépés a csúcsgépek mezőnyében.

Sebesség tekintetében simán versenyben van bármelyik telefonnal. A 4000 mAh-s aksi biztosítja az egész napos gondtalan használatot, a SuperCharge technológiával mennyei gyorsasággal lehet feltölteni, a 100%-hoz másfél óra sem kell, a vezeték nélküli töltést viszont nem támogatja a telefon.

A hátlapi ujjlenyomat-leolvasó szenzor gyakorlatilag tökéletes,

gyors biometrikus azonosító rendszert nyújt, de az előlapi kamera arcfelismerése is meglepően hatékony. Azt pedig imádjuk a készülékben, hogy infravörös portot is építettek bele, vagyis távirányítóként is használható, mintegy modern svájci bicskaként. A jackcsatlakozó sokak számára áldás, viszont hivatalosan nincs semmilyen vízállósága a telefonnak, bár erősen gyanítjuk, valamennyi ellenálló képessége van, és például esőben azért nem fog széthullani, de egy pohár vízbe azért ne dobjuk bele brahiból.

Kiváló telefon lett a Honor View20, remélhetőleg picit esik majd az ára is Forrás: Origo

A Honor View20 6GB + 128 GB-os verziójának az ára 209 990 forint, a 8GB + 256 GB-os limitált kiadás (amelyről a fotók készültek a cikkünkben) pedig 239 990 forintba kerül.

Nem kevés pénz, de a csúcsgépek kezdő áraihoz képest még így is kedvező.

Jobb lett volna, ha 10-20 ezer forinttal olcsóbban indulnak ezek a telefonok, de még így is igaz rájuk az, hogy ha valaki egy mindenre használható prémium-zászlóshajót akar venni, de nem szeretne rá annyi pénzt elkölteni, amennyibe ezek általában kerülnek, akkor feltétlenül érdemes komoly jelöltként gondolnia a Honor idei büszkeségére.