Nézegessen nem létező embereket!

This Person Does Not Exist
Néhány a This Person Does Not Exist által generált portréfotó
Vágólapra másolva!
Íme a mesterséges intelligencia egyik legújabb mutatványa.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év egyik legnagyobb megdöbbenést kiváltott újdonsága a deep fake pornóvideók megjelenése volt. Ezek olyan erotikus videók, amelyeken a pornószínésznő arcát teljesen automatizált feldolgozással lecserélték egy híresség arcára, méghozzá mesterséges intelligencia segítségével.

Néhány a This Person Does Not Exist által generált portréfotó Forrás: This Person Does Not Exist

Természetesen a fejlett képszerkesztő programokkal már évtizedek óta lehetőség van arra, hogy retusálással lecseréljék valakinek az arcát egy fotón. Viszont eddig nem volt rá példa, hogy ezt videókon tegyék meg, egyetlen képkocka manuális retusálása nélkül. Ami pedig igazán megdöbbentő, hogy a deep fake videók ha nem is tökéletesek, de rendkívül meggyőzőek tudnak lenni, bár persze sok minden múlik a körülményeken.

Mindezek után már nem is tudjuk, hogy miért lepődtünk meg a This Person Does Not Exist webhelyen. Ezt betöltve elsőre szimpla portréfotóknak tűnő képek jelennek meg, ám valójában a képeken látható egyik személy sem létezik.

A képeket mesterséges intelligencia generálja a betanításakor használt fotókészlet alapján.

A webhelyet Philip Wang, az Uber egyik mérnöke készítette. A fiktív portréfotók készítéséhez szükséges eljárást eredetileg egy Ian Goodfellow nevű kutató dolgozta ki, azonban a This Person Does Not Exist az NVIDIA által átdolgozott variánsát használja.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!