Bemutatkozott a Galaxy S10, rögtön négy új modellel, lyukas kijelzővel

rhdr
Az új modellek a legkisebb Galaxy S10e-től a legnagyobb Galaxy S10 5G-ig.
Vágólapra másolva!
A Samsung szerda este hivatalosan is lerántotta a leplet a Galaxy S10-sorozatról, azonban előző este titoktartás fejében már testközelből megtapogathattuk és kipróbálhattuk a telefonokat. Azokat a telefonokat, amiktől nagyon sokat vár a gyártó, hiszen a csúcsmodelljeinek eladásait évről évre egyre inkább szorongatják meg az olyan kínai cégek, mint a Huawei, a OnePlus és a Xiaomi, miközben ugye a nagy ellenfél Apple sem pihen.
Vágólapra másolva!

Éppen ezért idén a Samsung nem a megszokott kettő, hanem rögtön négy modellt jelentett be, igaz, abból az egyik csak kicsit később jelenik meg. Szóval, kezdjük azzal, hogy kibogozzuk a felhozatalt, majd nézzük meg, hogy a készülékek miben különböznek egymástól.

Tehát, a következő telefonok érkeznek Galaxy S10 név alatt:

  • Galaxy S10 - a megszokott csúcstelefon
  • Galaxy S10+ - a szintén megszokott csúcstelefon nagyobb verziója
  • Galaxy S10e - az igazi meglepetés, a kicsi változat
  • Galaxy S10 5G - A cég első 5G-s modemmel ellátott készüléke.
samsung galaxy s10e
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
samsung galaxy s10e
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
samsung galaxy s10e
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda
galaxys10nda

Kijelző, külső, kerekség, lyukság

Talán a Samsung telefonok egyik legfontosabb jellemzője az elképesztő minőségű kijelző, úgyhogy érdemes ezzel kezdeni az összehasonlítást. Mindegyik telefon a gyártó legújabb AMOLED képernyőjét kapja meg,

a világon elsőként HDR10+ támogatással, úgyhogy az azt támogató tartalmak elképesztően néznek ki (a telefon tud is rögzíteni ilyen videókat). Továbbá mindegyikben a képernyőbe építették az ujjlenyomat-olvasót.

A különbségek méretekben és felbontásban mutatkoznak meg. A két "alapmodell" nem okoz nagy meglepetést: az S10 és az S10+ rendre 6,1, illetve 6,4 hüvelykes, QHD felbontású kijelzőt kapott a már bejáratott lekerekített oldalakkal, míg az 5G-s modell még ezeknél is nagyobb lesz a maga 6,6 hüvelykjével.

Az új modellek a legkisebb Galaxy S10e-től a legnagyobb Galaxy S10 5G-ig Forrás: Origo

A legfontosabb változás a tavalyi modellekhez képest, hogy a Samsung elképesztően lecsökkentette a kávák méretét alul és felül,

belógó szenzorsziget pedig továbbra sincs, cserébe az előlapi kamerák egy precíziós lézerrel vágott lyukba költöztek a kijelző jobb felső sarkába.

A kicsi S10e ezzel szemben 5,8 hüvelykes képátlóval rendelkezik, ami ugyan elsőre nem tűnik túl kicsinek, de mivel a kávák egészen minimálisak (a kamera pedig itt is a lyukban lakik), így tényleg nagyon passzentosan kézbe illik a telefon, annyira kényelmes egy kézzel használni, mint amit már rég tapasztaltam.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a Samsung itt beérte FullHD+ felbontással, és le kell mondanunk a nagytestvérek lekerekített oldalairól is.

Az egyéb külső jegyekben viszont szinte teljesen megegyezik mindegyik készülék: elöl-hátul Gorilla Glass üveg borítja őket, számos különböző színben elérhetők, érzésre, fogdosásra, ránézésre pedig abszolút hozzák, amit a prémium kategória csúcsán elvárunk.

A Samsung jó szokásához híven nem hagyja el a fülhallgató-csatlakozót, és minden modell bővíthető SD-kártyával is Forrás: Origo

Kamerák ultraszéles látószöggel

A hátlapi kamerák tekintetében a legnagyobb újdonság, hogy a modellek mindegyikére került egy ultraszéles látószögű lencse (16 megapixel, F/2.2),

amivel a Samsung ígérete szerint pontosan azt tudjuk, és úgy tudjuk majd lefotózni, ahogy a szemünkkel látjuk.

Ezenkívül szintén megegyezik rajtuk a hagyományos, optikai képstabilizátoros széleslátószögű lencse, a tavaly már bemutatott kétféle apertúrával (F/1.5 és F/2.4), melyek között a fényviszonyok függvényében variál a készülék a kiváló esti fotókért.

A szintén optikai képstabilizátoros telefotó (zoom) lencse azonban csak a nagy modelleken található meg,

az S10e-ről lemaradt (valójában ez a lencse a legdrágább az összes közül). Ez tehát két lencsével, a nagyobbak pedig hárommal gazdálkodhatnak, az 5G-s S10 pedig mindezek mellé kap egy 3D-s mélységérzékelős szenzort is, ami majd a kevert valóságot használó alkalmazásoknál jöhet jól.

Az S10+ onnan ismerhető fel a legegyszerűbben, hogy az előlapján két kamera lakozik a kijelzőre vágott lyukban Forrás: Origo

Az előlapi kamerák esetében azonban már kavarodik az összeállítás. Az S10e és a sima S10 esetében egyetlen 10 megapixeles lencse lakik a lyukban, az S10+-nál emellé bejön egy 8MP-es segédszenzor (leginkább a különböző mélységélességes effektekhez), az 5G-s S10 pedig ide is kapott egy 3D-s mélységérzékelőt.

A Samsung a tavalyi modellekhez képest tovább bővítette a mesterséges intelligenciával működő témafelismerést,

illetve bekerült egy nagyon mókás opció is, amivel a szoftver segít nekünk abban, hogy a lehető legjobb helyre kerüljön a fotón az alany.

A dolgot úgy kell elképzelni, mint valami kis célzós játékot. Ha például egy növényt akarunk lefotózni, és rámutatunk a kamerával, akkor a kameraszoftver rárajzol az alanyunkra egy kis karikát, amit be kell céloznunk, majd oldalra csíkokat is húz, amikhez hozzá kell igazítanunk a telefont döntögetéssel, így elméletileg például tökéletesen vízszintes, hibátlan kompozíciójú képet kapunk végeredményül.

Az S10 és az S10+ is három hátlapi kamerát kapott, az S10e-ről lemaradt a zoom lencse Forrás: Origo

Tényleg erős a kicsi bors?

Azért nagyon fontos lépés a Samsung részéről, hogy bemutatott az S10-sorozatban egy kisebb készüléket is, mert a közönség és a szakma egy része már évek óta mondogatja a cégnek,

hogy igenis lenne igény egy olyan csúcstelefonra, ami a nagyobb testvérek hardveres erejét és képességeit egy kisebb házban hozza el.

Ez az S10e esetében eddig egészen jól sikerült a gyártónak: a kijelző szuper, és habár a lekerekített oldalakról le kell mondanunk, ez könnyen lehet, hogy sokaknak még tetszeni is fog (hiszen többeket zavar használatban közben, valamint sérülékenyebbé, nehezebben védhetővé is teszi a telefont). És mint azt láttuk, kamerás képességek tekintetében sem kell hatalmas kompromisszumot hoznunk, habár a telefotó lencse hiánya néhányaknak biztos fájni fog.

A legfontosabb kérdés tehát: mi a helyzet a hardveres erővel?

Nos, ezen a fronton több jó hírrel is tudunk szolgálni. Egyrészt az S10e ugyanazt a nyolcmagos Exynos processzort kapja meg, mint az S10 és az S10+, és memória tekintetében a 256GB tárhellyel szerelt változat is 8GB-ot kap, mint a nagyobb testvérei, míg az alap 128GB-os modellbe 6GB jutott, ami mellesleg még mindig bőségesen elég.

Jópofa szín! Forrás: Origo

A sima S10 kérhető akár 512GB-os tárhellyel, míg az S10+-ból megvehető lesz egy egészen beteg, 12GB memóriát és 1 terabájt háttértárat harcba állító verzió. Mivel mindegyik S10-variáns bővíthető legfeljebb 512GB-os SD-kártyával, ez azt jelenti, hogy az utóbbi modellel el lehet érni a másfél terabájt tárhelyet. Egy telefonban. Elképesztő.

Olcsóságra nem kell számítani

Akkumulátorok tekintetében az S10e egy 3100 mAH-s, a sima S10 egy 3400 mAH-s, az S10+ egy 4100 mAH-s. az S10 5G pedig egy 4500 mAH-s teleppel gazdálkodhat, és mindegyik támogatja a Wireless PowerShare technológiát.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy a különböző S10-telefonok képesek egymást, valamint a vezetéknélküli Earbuds fülhallgatót tölteni, egyszerűen úgy, hogy egymásra helyezzük őket.

Összességében első blikkre úgy tűnik, hogy a Samsung ezúttal is szállítja a csúcsot, ahogy azt megszoktuk. Elképesztő kijelzők, elképesztő teljesítménnyel és kamerákkal, és gyakorlatilag minden extrával, ami ma elérhető. Továbbá felüdülés a kisebb csúcsmodell megjelenése, ami hatalmas siker lehet a piacon.

Még akkor is, ha egyébként egyik telefon sem lesz olcsó, de sajnos ezen ma már felesleges meglepődni: az Apple felnyomta a csúcskészülékek árát, a többiek pedig követik. Az S10e-ért 258 ezer, az S10-ért 310 ezer, az S10+-ért pedig 345 ezer forintot kér el a Samsung, míg az 5G-s modell árazása egyelőre kérdéses, a többivel ellentétben az nem a következő hetekben, hanem majd csak nyár elején jelenik meg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!