Sokkolva fogdostuk össze a Nokia ötkamerás csodatelefonját

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a Mobile World Congress, vagyis az az össznépi dzsembori, ahol nagyjából előre láthatjuk az idei (vagy a következő pár) évre tervezett mobilos újdonságokat. Ennek keretében mutatta be a Nokia 9 PureView készüléket a vállalat, amit itt Magyarországon a hivatalos bemutató előtt három nappal megfogdoshattunk.
Vágólapra másolva!

Meglepően régivonalas

A Nokia 9 PureView első ránézésre úgy néz ki, mint egy két évvel ezelőtti csúcstelefon. Az előlapján a képernyő felett és alatt méretes kávák húzódnak, nincs oldalt lefolyó kijelző, és semmi hasonló úri huncutság. Helyette kapunk egy 5,99 hüvelykes OLED panelt, ami viszont egyébként kiváló: QHD+ (1440x2880 pixel) felbontású és támogatja a HDR10-et, szóval a képminőségre biztosan nem lesz panasz.

Alul és felül is vastag kávái vannak a kijelzőnek. Meglepően ódivatú Forrás: Origo

Mint ahogy a hardvertől sem. A telefon a Qualcomm tavalyi csúcsprocesszorát, a Snapdragon 845-öt kapta meg fixen 6GB memória és 128GB tárhely társaságában. Ne legyen félreértés, ezzel önmagában véve semmi gond nincs, biztos, hogy villámgyors lesz a készülék, de napjaink csúcstelefonjaival nem fogja tudni tartani a tempót.

Mindez arra utal, hogy a Nokia 9 PureView-t egy jó ideje próbálja tető alá hozni a cég, csak valamiért nem sikerült, és némileg megcsúsztak vele. Már hónapokkal ezelőtt valódi fotók szivárogtak ki róla, így mindenki azt tippelte, hogy még a tavalyi év vége előtt megjelenik, de ez végül nem valósult meg. Ezzel együtt azért azt meg kell hagyni, hogy jól néz ki: vékony, elegáns, elöl-hátul Gorilla Glass üveg borítja, és a hátlap síkjából nem lógnak ki a kamerák, mint manapság minden csúcsmobilon.

Hátul vannak a fontos dolgok

A Nokia 9 PureView valójában egyetlen dologgal igyekszik kiemelkedni, és az a kamerarendszer. Ahhoz, hogy megértsük a Nokia gondolatmenetét a dologban, először is arról kell beszélnünk, hogy miért van manapság a csúcstelefonokon (a Huawei óta) három lencse. Ezek szinte teljesen le tudják fedni a mindennapos használati igényeket, hiszen kapunk egy telefotó (zoom) lencsét, egy széleslátószögű lencsét (ezzel készül a fényképeink túlnyomó többsége), valamint egy ultra-széleslátószögű lencsét, ami jól jöhet akkor, ha mondjuk a Halászbástya tetejéről szeretnénk lefotózni Budapestet.

Itt a lényeg: öt darab Zeiss-lencse, meglepő felállásban Forrás: Origo

Ennél többre egyszerűen nincs szükség. De akkor miért került az új Nokia hátlapjára öt darab lencse? Nos, a finnek egészen más elgondolás mentén indultak el, ugyanis a készülék kapott három darab monokróm (fekete-fehér), és két darab színes lencsét. A lényeg, hogy a monokróm kamerák jóval több fényt tudnak befogadni, mint a színesek, így a Nokia 9 PureView részletgazdagabb képeket készíthet, és jobban működhet rossz fényviszonyok mellett.

Az öt kamera működését nem kell felügyelnünk, azt megoldja helyettünk a szoftver, ami minden egyes fotó elkattintásakor használja az összes kamerából beérkező információkat, és ezt pillanatok alatt összekombinálja nekünk egy végleges fényképpé. Ez utóbbiban a Light nevű cég speciális, külön erre a célra tervezett processzora működik közre.

Onnan látszik, hogy a finnek tényleg teljesen a fényképezésre mentek rá, hogy a Nokia 9 PureView nyers, mindenféle szoftveres utómunka nélküli képeket is tud készíteni, amit aztán az Adobe Lightroom mobilos verziójában rögtön szerkeszthetünk is majd, a két cég együttműködésének köszönhetően.

Elegáns, letisztult. A kamerák nem lógnak ki a hátlapból Forrás: Origo

És mindez mennyiért?

Sajnos egyelőre gyakorlati tapasztalatokról nem tudunk beszámolni, ugyanis hiába nyomkodhattuk meg a telefonokat, fényképeket készíteni például nem lehetett vele. Az biztos, hogy a Nokia 9 PureView egy elegáns, szép készülék, régivonalas előlappal, ami egyébként lehet, hogy sokaknak még tetszeni is fog napjaink belógó szenzorszigetes, kivágott kijelzős megoldásai mellett.

Valószínűleg a készüléket tervező HMD Global (ugyebár náluk van a Nokia mobilos márkaneve) is érezte, hogy ezzel a hardverrel és oldschool előlappal azért nem lehet a csúcskategória környékére árazni a készüléket, így a Nokia 9 PureView itthon 230 ezer forintba fog kerülni, ami egy ilyen vasért teljesen korrektnek tűnik, főleg, ha a kamerarendszer a gyakorlatban is beváltja az ígéreteket. Erre pedig majd egy rendes teszt során visszatérünk.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!