Az 5G-s hálózatok biztonságáról beszélt a Huawei vezére

Európában többnyire a Huawei technológiájára épülnek a 4G-s hálózatok, az 5G pedig erre alapul, így hatalmas károkkal járna a kínai cég kizárása a piacról.
Vágólapra másolva!
A barcelónai mobil világkongresszuson a Huawei nyitó előadásában az 5G-s hálózatokról, azok biztonságáról, és a céget ért vádakról beszélt a vállalat vezérigazgatója, Guo Ping. Felszólalásában azt mondta, a kormányoknak együtt kellene működni kiberbiztonsági szakértőkkel világszerte, és egységes sztenderdeket kellene létrehozni, ami alapján meghatározhatóvá válna, hogy melyik vállalat technológiáját építsék be a készülő 5G-s hálózatokba.
Vágólapra másolva!

Guo hangsúlyozta, hogy a Huawei a világon az első cég, amelyik nagy méretekben gazdaságosan tud 5G-s hálózatokat telepíteni, de ami talán ennél is fontosabb, hogy mindezt egyszerű, hatékony és intelligens módon. A Huawei az egyetlen gyártó jelenleg a világon, melynek 5G-s chipjei egyszerre 64 csatornás feldolgozást támogatnak, és az 5G-s antennáik is rendkívül kicsik és hatékonyak. A vezérigazgató elmondta például, hogy ha a régi gyártási módszerekkel akarnának 5G-s antennákat készíteni, akkor azok nagyobbak lennének, mint egy ajtó. Még azzal is viccelődött, hogy ha ilyet kiraknának a barcelónai tengerpartra, akkor hamar elfújná a szél. Ezzel szemben a kínai vállalat nem csak a méretet csökkentette le alaposan, hanem a felhasznált alkatrészek számát is visszavágta 99%-kal, és a súlyt is 40%-kal tudták csökkenteni.

Ez azt is eredményezi, hogy sokkal egyszerűbb telepíteni ezeket az egységeket, például már meglévő 4G-s tornyokra, vagy éppen mezei villanyoszlopokra. Ezen kívül kibírják még a legkeményebb tornádókat is.

A vezérigazgató elmondta, hogy nem csak a hardver miatt érdemes egy szolgáltatónak a Huawei-t választani az 5G kiépítéséhez, hanem a gyártó által kifejlesztett intelligens rendszerek miatt is. Ehhez a cég több olyan chipet is készített, melyek a mesterséges intelligencia segítségével tudnak alkalmazkodni a különböző felhasználási módokhoz, így összességében kevesebb számítási teljesítményre van szüksége a szolgáltatóknak, ami végső soron kevesebb áramfogyasztáshoz és gazdaságosabb működéshez vezet.

Guo Ping, a Huawei vezérigazgatója. Forrás: Huawei

A biztonság a legfontosabb kérdés

Guo hangsúlyozta, hogy mindez a biztonság nélkül semmit nem ér, és szerinte nagyon fontos lenne bevezetni egy egységes, tényeken alapuló szabályozási rendszert. Ezzel persze arra utalt, hogy az angolszász országok az utóbbi hónapokban sorra tiltották ki a Huawei technológiát az 5G-s hálózatok technológiai beszállítói közül, mondván, a kínai vállalat eszközei biztonsági kockázatot jelentenek és kémkednek.

A vezérigazgató nem kertelt, hanem a helyzetre reagálva egyszerűen a következőt mondta:

Ezt követően arról beszélt, hogy egységes, tiszta és átlátható szabályozásra lenne szükség, amiben mindenki megbízik, és amit mindenki követni tud. Példának azt hozta fel, hogy Európában tervezik bevezetni a kormányok és a szolgáltatók együttműködésével a NESAS nevű szabályozást és hitelesítést, és szerinte valami ehhez hasonlót kellene megvalósítani világszerte. Mint mondta, a kiberbiztonság szempontjából nagyon fontos lenne, hogy csak alaposan ellenőrzött, és mindenki által elfogadott sztenderdek menték épülhessenek 5G-s hálózatok (azzal együtt, hogy az 5G már önmagában alapból biztonságosabb, mint a 4G).

Európában többnyire a Huawei technológiájára épülnek a 4G-s hálózatok, az 5G pedig erre alapul, így hatalmas károkkal járna a kínai cég kizárása a piacról. Forrás: Nikkei

A Vodafone magyarázatot vár

Ezzel párhuzamosan szintén a mobil világkongresszuson a Vodafone vezérigazgatója, Nick Read azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy ossza meg az európai hatóságokkal a Huawei elleni bizonyítékait. Az Egyesült Államok azt mondja, hogy a kínai vállalatok kötelesek együttműködni a kínai hatóságokkal, így fenn áll annak kockázata, hogy az állam hátsó ajtók, biztonsági rések beépítését követeli meg a gyártótól.

A probléma, hogy a mobilhálózati technológiában jelenleg három fontos piaci szereplő van jelen: a svéd Ericsson és a finn Nokia, valamint a kínai Huawei. Read szerint ha ezt a piacot kétszereplőssé fogják vissza, az a technológiai és gazdasági fejlődést is gátolja.

A világ második legnagyobb mobilszolgáltatója a múlt hónapban jelentette be, hogy az 5G-s hálózatok magját szolgáltató technológiák esetében szünetelteti a Huawei eszközeinek beszerzését, amíg nem készül el a kormányok tényekre alapuló kockázatelemzése (ezzel együtt az adóberendezések telepítését továbbra is folytatják).

Read azonban rámutatott, hogy a Huawei-t nem lehetne egyszerűen kizárni az 5G-s hálózati fejlesztésekből, hiszen az 5G eleve a 4G-re épül, aminek az alapjait szerte Európában a Huawei szállította annak idején.

Egy kizárási folyamat hatalmas többletköltségeket és késéseket okozna az 5G-s hálózat kiépítésében, és összességében akár két évvel is visszavetheti az 5G-s hálózatok fejlesztését Európában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!