Mégis bűnös lehet a kukkoló tanár

Final test Student Teenage Girls Young Adult Teenager Writing Studying Intelligence Learning Caucasian Ethnicity Paper Education Serious Pensive People University Pen Exam Casual Clothing Desk Groupmate High School Serious student writing test at college
Serious student writing test at college
Vágólapra másolva!
Tollba rejtett kamerával rögzítette a középiskolás lányokat.
Vágólapra másolva!

A gyorsan fejlődő technikával rendszeresen képtelenek lépést tartani a törvények, hiszen az új típusú technikai eszközök használata olyan szituációkat teremthet, amelyekre a szabályozások megalkotásakor nem gondoltak a törvényhozók.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Shironosov

Egy efféle ügy már évek óta pattog a kanadai bíróságok között. Egy volt középiskolai tanár ellen még 2015-ben büntetőjogi eljárás indult, mivel egy tollba rejtett kamerával, hétköznapi iskolai helyzetekben, titokban filmezett egyes diáklányokat. Összesen 27 személy érintett az ügyben, mind 14-18 év köztiek, a tanár úr elsősorban az arcukat, a felsőtestüket és a dekoltázsaikat örökítette meg.

Az ügyész kukkolással vádolta meg, ami 2005 óta bűncselekmény Kanadában.

Ryan Jarvist az ügyben eljáró bíró első fokon felmentette: ugyan több okból is rendkívül helytelennek tartotta a férfi cselekedetét, azonban a lányok a titkos felvételek készítése idején nyilvános helyen tartózkodtak, ráadásul köztudottan be is volt kamerázva az iskola és a környéke

Emiatt a diáklányoknak nem lehetett olyan elvárásuk, hogy az iskolában senki sem láthatja vagy rögzítheti a felsőtestüket, ami miatt a tanár tette nem minősül kukkolásnak.

Az ítéletet megfellebbezte az ügyész, azonban másodfokon is felmentették a volt tanárt. A második bíró már elismerte, hogy a felvételek minden bizonnyal szexuális indíttatásból készültek, azonban a fenti körülmények miatt nem találta bűnösnek a volt tanárt.

Ezzel nem ért véget a sztori, egy újabb fellebbezés után Kanada legfelsőbb bírósága elé került az ügy, amely nemrégiben úgy találta, hogy

Jarvis mégis bűnös.

Emögött az a ráció, hogy a legfelsőbb bíróság szerint kontextusérzékeny, hogy a nyilvános helyeken mi tekinthető észszerű szintű elvárásnak a magánszféra védelme tekintetében: a diáklányok nem számíthattak arra, hogy a tanár titokban videózza majd a dekoltázsaikat.

Az ítéletet ezúttal Jarvis ügyvédje fellebbezte meg, így messze van még a jogerős ítélet az ügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!