Életeket menthet az okosmentőmellény

lifetrack outlast mentőmellény
A LifeTrack Outlast mellény tervezői: Amy Andrews, Kaitlin MacIsaac, Phoenix Bard-Cavers és Bridget McCloskey
Vágólapra másolva!
A vészjelzéssel együtt elküldi a vízbe esett személyek GPS-koordinátáit is.
Vágólapra másolva!

Űrállomás kering a Föld körül, egyes autókat pedig már vezetni sem kell; kétség sem férhet hozzá, hogy a technikai fejlődés aranykorában élünk. És ehhez képest mi történik, mikor valaki a vízbe esik egy hajóról? A mentésére sietőknek a sasszemüket bevetve kell kiszúrniuk a szerencsétlent, mert hiába érhető el minden modern technika, a mentőmellények gyártói minimális túlzással még mindig száz évvel ezelőtti technikai színvonalon lévő termékeket gyártanak.

A LifeTrack Outlast mellény tervezői: Amy Andrews, Kaitlin MacIsaac, Phoenix Bard-Cavers és Bridget McCloskey Forrás: Cameron Fitch/UNB

Ezen a nevetséges helyzeten kíván változtatni a kanadai New Brunswick Egyetem négy mérnökhallgatója. A hölgyekből álló csapat már egy éve dolgozik egy mentőmellényekbe ágyazható elektronikán, és nem kell valamiféle hihetetlenül high-tech megoldásra gondolni: a mellény felfújódásakor a találmányuk automatikusan vészjelzést kezd el sugározni a vészfrekvencián, a jelbe pedig belekódolja a vízbe esett személy GPS-koordinátáit is.

A felfújódás és a vészjel indítása között eltelik 30 másodperc, így a viselők egy gomb megnyomásával letilthatják a jeladás indítását. Ez nagyon hasznos lehet, ha véletlenül fújódott fel a mellény, vagy a vízbe esetteknek nincs szükségük segítségre.

A hallgatók szerint egyelőre prototípus fázisban van a megoldásuk, az elektronikájukkal szerelt mellények piacra kerülése még egy kicsit odébb van. Első körben a halászhajókon dolgozókat kívánják célba venni az újdonsággal, ami valószínűleg nem lesz nehéz, hiszen a vészjelzős mentőmellényük elvileg alig lesz drágább a klasszikus modelleknél, plusz az előzetes felmérések alapján a közönség is érdeklődik a termék iránt.

A végső céljuk persze az, hogy mindenki számára a lehető leghamarabb elérhetővé váljon a megoldás.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!