Gépi tanulás segíti az NYPD munkáját

igazoltatás, USA, rendőrség
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 17: Police check a mans identification card at the front gate of the Washington Naval Yard September 17, 2013 in Washington, DC. Yesterday 13 people were shot and killed by a lone gunman during a shooting rampage at the Navy Yard before police killed the gunman. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Házon belül fejlesztették a mintafelismerő alkalmazást.
Vágólapra másolva!

Komoly problémát jelent a nagyobb városokban dolgozó nyomozók számára a különböző bűnesetek összekapcsolása, egyszerűen túlságosan sok eset van a nyilvántartó rendszereikben ahhoz, hogy ezt manuálisan meg tudják tenni. Ez jelentősen hátráltathatja a nyomozásokat, így a New York-i rendőr-főkapitányság az elmúlt két évben házon belül elkezdett fejleszteni egy Patternizr névre keresztelt szoftvert, hogy többé-kevésbé megoldja a problémát.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Mark Wilson

A Patternizr lényege, hogy feldolgozza a több százezer nyilvántartott bűnesetet, majd adatelemzéssel megpróbál kapcsolatokat találni köztük. A kapitányságnál dolgozó Rebecca Shutt bűnügyi elemző egy konkrét példával is szolgált a működésére: a segítségével sikerült azonosítania egy férfit, aki több New York-i Home Depot áruházból is fecskendő használatával lopott fúrógépeket.

Sajnos nem világos, hogy mit művelt az illető, pedig biztosan érdekes sztoriról van szó.

A lényeg, hogy az elemzőszoftver nélkül Shuttnak csak az ő kerületében történt lopásról lett volna tudomása, viszont a Patternizrnek hála kiderült, hogy az elkövető már több kerületben is lopott ugyanazzal a módszerrel.

Az ügyek összekapcsolása nagyban segítette a tolvaj kézre kerítését.

Az NYPD szerint a gépi tanulást használó rendszer betanítását tíz évnyi korábban azonosított mintával végezték, a tesztelés során pedig az esetek 80 százalékában részlegesen, míg az esetek olyan harmadában kifejezetten precízen újraalkotta a keresendő mintákat a bevitt adatok alapján. A rendszer semmilyen módon sem veszi figyelembe az elemzés során a bőrszínt, ezzel kívánják elkerülni a fejlesztők, hogy a gépi tanulást használó algoritmusok rasszalapon előítéletessé váljanak.

Ha minden igaz, akkor az NYPD elsőként vezetett be ilyen elemzőrendszert az USA-ban, más rendőrségek jelenleg nem használnak a Patternizrhez hasonló szoftvert.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!