Botrány: napok alatt megy tönkre a méregdrága Samsung Galaxy Fold kijelzője

Vágólapra másolva!
A Samsung kiküldte a jövő héten megjelenő, összehajtható kijelzővel rendelkező Galaxy Fold első példányait a külföldi újságíróknak. Legnagyobb meglepetésre sokaknál mindössze néhány nap alatt meghalt a telefon kijelzője, a problémás készülékek száma pedig egyre növekszik.
Vágólapra másolva!

Azt mindenki sejtette előre, hogy az összehajtható okostelefonok legrizikósabb pontja vélhetően maga a kijelző lesz (a hajlítási pontnál), valamint a zsanér. Hiszen ezeknek kell elviselnie az összecsukásokkal járó terhelést. A gyártók azonban korábban igyekeztek mindenkit megnyugtatni, és azt kommunikálták, hogy több százezer hajtogatást is gond nélkül kibírnak már ezek az első generációs panelek is (a Samsung konkrétan 200 ezerről beszélt).

Az első, kereskedelmi forgalomban is kapható összehajtható kijelzős készülék a Samsung Galaxy Fold lesz, amit hivatalosan a jövő héten dob piacra a gyártó, az első példányokat pedig a szokásoknak megfelelően már eljuttatta a legnagyobb külföldi technológiai lapok újságíróinak.

A Samsung rémálma pedig nagyon hamar valósággá vált: a 2000 dolláros telefonok kijelzői napok alatt kezdtek el sorra tönkremenni a tesztelőknél.

Elsőként a The Verge számolt be arról, hogy a náluk lévő készülék kijelzőjén egy kitüremkedés jelent meg, ami úgy néz ki, mintha hátulról valami felnyomta volna a képernyőt. Az újságíró leírta, vigyáztak a telefonra, és semmi olyat nem csináltak vele, amit egyébként az összes többi telefonnal ne tettek volna a múltban. Ettől a telefon még használható maradt, a kép látszik rajta, de nyilván nem egy ideális állapot.

Forrás: James Bareham / The Verge

Ezt követően CNBC és a Bloomberg, majd a népszerű youtube-os, Marques Brownlee (művésznevén MKBHD) is közölte, hogy a hozzájuk küldött telefonok kijelzői mindössze pár nap alatt felmondták a szolgálatot: volt, akinél csak a képernyő fele halt meg teljesen, de akadt olyan is, ahol villogni kezdett, megtört, vagy az egész használhatatlanná vált.

Az elpusztuló Galaxy Foldok száma pedig azóta folyamatosan növekszik.

Akad azonban egy érdekes változó az egyenletben. A 7,3 hüvelykes, Dynamic AMOLED névre hallgató hajlítható kijelzőn található egy felragasztott réteg, amiről a Samsung bizonyos újságíróknak azt mondta, hogy ne távolítsák el, másokkal viszont elfelejtette ezt közölni a cég. Néhányan tehát eltávolították, és a képernyő ezt követően mondta fel a szolgálatot, habár ezek az újságírók utána közölték, hogy valójában csak egy egyszerű műanyag védőfóliának tűnik az egész.

A Samsung közölte, hogy ez nem így van, és a legfelső réteg valójában a kijelző szerves részét képezi, így a kereskedelmi forgalomba kerülő példányokon egyértelműen fel fogják tüntetni, hogy nem szabad eltávolítani.

Brownlee közölt is egy képet arról, hogy elkezdte leszedni a réteget, és a képernyő röviddel utána elsötétült és nem működött többé.

A probléma azonban csak annyi, hogy a többi esetben az újságírók nem vették le ezt a réteget, és a kijelzők mégis elromlottak, nem mutatható ki tehát egyértelmű összefüggés a két dolog között.

Mindenesetre a Samsung közleményben tudatta, hogy az újságíróknak kiküldött korai példányok esetében "néhány bejelentés érkezett a főképernyővel kapcsolatos problémákról", és hogy ezeket a készülékeket személyesen vizsgálják majd ki, hogy megállapítsák a hiba okát.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez eset hatására változhat-e a Galaxy Fold piacra kerülésének dátuma. Könnyen lehet, hogy a végleges, sorozatgyártásba került változatok esetében ezeket a problémákat már megoldotta a vállalat, de ha nem, és esetleg a 2017-es, felrobbanó akkumulátoros Galaxy Note 7-hez hasonló botrány kerekedik majd a 2000 dolláros újdonság körül, az rendkívül kellemetlen lesz a gyártónak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!