Aktiválja az SMS utódját a Google

Texting on the phone Smart Phone Beautiful Text Message Wireless Technology Femininity Using Phone Fashion Toothy Smile Text Messaging Women Females Copy Space City Life Looking Away Global Communications Youth Culture 20-29 Years Young Adult Typing Smili
A young woman texting on the phone outdoors.
Vágólapra másolva!
Nem vár arra, hogy a szolgáltatók kapcsolják be az RCS-t.
Vágólapra másolva!

Az SMS egy igazi múlt évezredbeli mobilkommunikációs technológia, ráadásul egyre kellemetlenebb költségekkel jár a mobilozóknak való biztosítása. Éppen ezért is még 2012-ben a GSM Association szabványügyi szervezet véglegesítette az utódját: a Rich Communication Services (RCS) olyan élményt nyújt, mint a manapság megszokott chatappok, azaz szöveges üzenetek mellett például képeket és egyéb fájlokat is lehet küldözgetni vele. Nagyon leegyszerűsítve az RCS gyakorlatilag az SMS 2.0.

Forrás: Getty Images/Todor Tsvetkov

A problémát az jelenti, hogy a mobilszolgáltatók rendkívül lassan vezetik be az RCS-t, jelenleg csak pár tucat olyan cég van, amelyik támogatja, hazánkban a Telekom az egyetlen. Sajnos amennyiben a mobilozók SMS helyett RCS-en keresztül kívánnak kommunikálni, akkor mindkettejük telefonjának és mobilszolgáltatójának támogatni kell a technológiát. Az Androidba már régen bekerült az RCS, a szolgáltatók tehetnek arról, hogy nem képes terjedni.

A Google-nek elege lett a lassú bevezetésből, és a saját kezébe vette az irányítást: az androidos Üzenetek appja a szolgáltatók megkerülésével is támogatni fogja az RCS-t.

Ilyenkor a küldött üzenetek a Google saját infrastruktúráján át utaznak a feladó fél mobiljáról a fogadó fél mobiljára. Sajnos a kommunikáció nem titkosított, azonban a Google szerint nem fog beleolvasgatni az üzenetekbe, a sikeres kézbesítésük után pedig törli az adatokat a szervereiről. A cég szeretné idővel végponttól végpontig titkosítottá tenni a hálózatán átmenő üzeneteket és állományokat.

Emellett fontos tudni, hogy akik lehetőség szerint az RCS-t kívánják használni az SMS helyett, azoknak manuálisan kell majd bekapcsolniuk ezt a funkciót az Üzenetek appban.

Az RCS-es üzenetküldéshez a mobilozóknak nem kell sehova sem regisztrálniuk, az SMS-ekhez hasonlóan a telefonszámaik alapján azonosítja őket az üzeneteket továbbító rendszer. Az RCS bekapcsolása után az történik, hogy az új üzenetek elküldésekor a Google rákérdez a címzett mobilján futó üzenetkezelő appban az RCS támogatására, igenlő válasz hiányában pedig klasszikus SMS-ben továbbítja az üzenetet.

Ha valaki egy olyan szolgáltató ügyfele, amelyik már alapvetően nyújt RCS-támogatást, akkor az Üzenetek mobilapp nem a Google, hanem a szolgáltatója infrastruktúráján keresztül fogja átküldeni az üzeneteket.

A Google elsőként még ebben a hónapban az Egyesült Királyságban és Franciaországban kezdi meg a saját RCS üzenettovábbítási rendszerének a tesztelését, de még idén számos további országban válhat elérhetővé a szolgáltatása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!