A gyerekek is rákaptak a netes vásárlásra

Image of teenage girl in bedroom using laptop and phone Using Laptop Wireless Technology Headboard Real People Serene People Computer Using Phone Using Computer Text Messaging Teenage Girls Females Surfing the Net Multi-Tasking Fashion Model Reclining Loo
Photo showing a red haired, teenage girl reclining on the bed in her bedroom whilst using a laptop computer to surf the Internet and texting on a mobile phone.
Vágólapra másolva!
A tavalyi évhez viszonyítva a gyerekek sokkal aktívabbak lettek az online kereskedelmi oldalakon: érdeklődésük több mint háromszorosára nőtt az elmúlt 12 hónapban – 2%-ról 9%-ra. Ezt az adatot a Kaspersky éves gyermekbiztonsági jelentéséből ismerhetjük meg, amely a Kaspersky szülői felügyeleti funkcióval ellátott termékeinek anonim statisztikáin alapul.
Vágólapra másolva!

A jelentés eredményei azt mutatják, hogy a gyerekek – akárcsak a felnőttek – nagyon élvezik az online vásárlás előnyeit, illetve úgy böngésznek (és néha vásárolnak), hogy az a jövőben feltehetőleg az egyetlen beszerzési módjukká válik majd.

Forrás: Getty Images/Mtreasure

Ezért pedig fontos, hogy a szülők megfelelő útmutatást és támogatást nyújtsanak gyermekeiknek, ezzel biztosítva a pozitív online élményt és megvédve őket attól, hogy véletlenül személyes információkat vagy adatokat osszanak meg csalókkal, pszichológiai manipuláció áldozataivá váljanak vagy pénzügyi veszteség érje őket. Elengedhetetlen, hogy a szülők és a család más felnőtt tagjainak tudása naprakész legyen a gyerekek online viselkedésének legfontosabb változásaival kapcsolatban.

A statisztikák alapján ugyan elmondható, hogy a fiatalok növekvő érdeklődése az e-kereskedelmi weboldalak iránt globális trend, de a mértéke a földrajzi helyzettől függően változik. Az alábbi adatok alapján az online vásárlási keresések legnagyobb részét (és egyben legnagyobb növekedését) Oroszországban és a FÁK-ban figyelték meg (23%). Ezeket az országokat követik jelentős százalékkülönbséggel a következő régiók: Észak-Amerika (15%), Európa és Közel-Kelet (11%), Ázsia és Latin-Amerika (9%).

A gyerekek e-kereskedelem iránti érdeklődése régiók szerint Forrás: Kaspersky

Bár egyértelműen látszanak bizonyos régiós különbségek, abban nincs eltérés, hogy a gyerekek által legkeresettebb oldalak az AliExpress, az Amazon és az Ebay. Folyamatos növekedés mutatkozik a gyerekek kínai kereskedőkre vonatkozó böngészései tekintetében.

A fiatal fogyasztói közönség körében a legtöbb keresés sportruházatokra (Nike, Adidas), elektronikára (Apple, Samsung) és divatmárkákra (Gucci, Vans, Supreme, Zara, Bershka) összpontosul.

Fontos megjegyezni, hogy az áruk internetes keresése és az e-kereskedelmi weboldalak látogatása nem feltétlenül jelent tényleges pénzköltést. A gyerekek egyszerűen csak rákeresnek dolgokra, amiket szeretnének vagy éppen kívánságlistákat állítanak össze, hogy megosszák a barátaikkal és a családjukkal. Ezért a gyerekek megnövekedett figyelmét az online vásárlás iránt nem szabad úgy értelmezni, mint egy tiltandó viselkedésformát – sokkal fontosabb az, hogy a szülők odafigyeljenek a gyerekek online szokásaira, beszéljenek velük az esetleges kockázatokról és óvintézkedésekről, valamint néhány világos alapszabályt fektessenek le.

"Az internet rengeteg lehetőséget biztosít a gyerekek számára és most láthatjuk azt is, hogy az online kereskedelem kulcsfontosságú közönségévé válik a fiatal generáció. Akár költenek pénzt ezeken az oldalakon, akár nem, nagyon fontos a felnőttektől érkező megfelelő támogatás, hiszen ők segíthetnek elkerülni a nem megfelelő tartalmakat, a pénzveszteséget, vagy a személyes adatok véletlen megosztását. Bár vannak olyan dolgok, amelyeket a szülői felügyeleti rendszer könnyen kordában tart, mégis rendkívül fontos, hogy a felnőttek tisztában legyenek azzal, amit a gyerekek online csinálnak, valamint felkészítsék őket arra, hogyan tehetik azt biztonságosan. Ez tökéletes lehetőség a szülők számára, hogy időt töltsenek a gyerekeikkel, készítsenek és megosszanak kívánságlistákat, miközben fontos dolgokat tanítanak nekik az internet működéséről" - nyilatkozta Anna Larkina, a Kaspersky Lab webes tartalomelemző szakértője.

Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogy gyermekei biztonságban maradjanak az interneten miközben kereskedelmi weboldalakon szörföznek:

  • Figyelmeztesse őket a megbízhatatlan (nyilvános) Wi-Fi hálózatok veszélyeire az online fizetés kapcsán. A hotspotok könnyen támadhatók, így könnyedén szerezhetők meg ezeken keresztül bizalmas információk.
  • Egyezzenek meg arról, hogy a gyermek mindig tájékoztatja Önt a tervezett fizetésről, de még jobb, ha ezt szülői felügyelettel végzi addig, amíg ebben nem szerez jártasságot. Soha ne engedje, hogy gyanús vagy ismeretlen oldalakon a kártya adatait megadja – így elkerülheti, hogy azok kiberbűnözők kezébe kerüljenek.
  • Tanítsa meg őket arra, hogy ne adjanak ki személyes adatokat telefonon vagy online. Győződjön meg róla, hogy segítséget fognak kérni Öntől gyermekei, ha probléma merülne fel vagy bizonytalanok a helyes eljárásban, megoldásban.
  • Szigorúan tiltsa meg, hogy a kártya adatait (pl. kártyaszám, lejárati dátum, PIN kód, CVV/CVC) megosszák bárkivel a családon kívül, legyen ez barát vagy más felnőtt. Bizonyosodjon meg róla, hogy a gyerekek tudják, hogy senki nem jogosult kérni ezeket az információkat.
  • Ne engedje, hogy bármilyen készüléken elmentse a fizetési adatait – így hogyha ellopják vagy elveszti a készüléket, elkerülheti, hogy adatai rossz kézbe kerüljenek
  • Használja a szülői felügyelet funkciót a vírusirtókban, illetve használhat olyan specifikus szoftvereket, amelyek segítségével a szülők figyelhetik mire keres rá, mit néz, mit csinál gyermekük online minden egyes készüléken, ideértve a mobiltelefont is.

A Kaspersky szülői felügyeletéről szóló jelentését a 2018-2019-es évre itt olvashatja el angol nyelven.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!