Semmit sem ér az iskolai erőszakdetektor

Girl getting bullied in high school hallway High School Building Adolescence Student High School Student Portrait Wisdom Females Group Of People Responsibility Locker Bullying 14-15 Years Intelligence Persistence Learning Expertise Conquering Adversity Tr
Girl getting bullied in high school hallway
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag átverik az intézményeket a biztonsági berendezésekkel.
Vágólapra másolva!

Az iskolai lövöldözések és a közintézményekben történt erőszakos tettek hatására az elmúlt években új üzlet kapott szárnyra: egyes cégek olyan hardveres és szoftveres csomagokat próbálnak értékesíteni, amelyek elméletileg képesek lehetnek detektálni a megfigyelt helyiségekben az erőszakos tetteket. A jelenlegi modellek úgy működnek, hogy a mikrofonjaik folyamatosan veszik a megfigyelt területen lévő hangokat, majd egy szoftver valós időben elemzi azokat, erőszakos cselekményekhez társított mintákat keresve bennük.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Christopher Futcher/Fatcamera

A ProPublica és a Wired közös nyomozása során kiderült, hogy a világszerte több száz intézményben már telepített megoldások gyakorlatilag fabatkát sem érnek, az oktatók és a diákok történeteinek a meghallgatása mellett saját tesztekkel is próbálgatták a rendszereket. A beszámolójuk szerint az egyik iskolában például a drámatanárnő demonstrációs célú sikoltozását nem találta gyanúsnak a rendszer, de pár nappal később ugyanaz a szenzor jelzett az egyik diáklány köhögésére.

Emellett a tesztelés során például az ujjongó hangok, a nevetés, a köhögés, a hangos beszélgetések, a lányok esetében az éneklés is riasztást generált. De a sikolyok a mai napig sem zavarják a hangfelismerő szoftvert.

Az elmondások és a tesztek alapján nyilvánvalónak tűnik, hogy a holland Sound Intelligence szoftvere nincs a helyzet magaslatán, bár aki foglalkozott már hangelemzéssel, annak ez egyáltalán nem meglepő fejlemény. A probléma az, hogy a szoftvert használó riasztórendszereket árusító cégek ettől függetlenül szeretnek a reklámjaikban és a szakkiállításokon lyukat beszélni a potenciális vevők hasába, miszerint a rengeteg fals pozitív riasztást generáló megoldással még időben felismerhetőek és megelőzhetőek lehetnek a potenciálisan erőszakkal végződő összetűzések, detektálhatóak lehetnek a folyamatban lévő cselekmények.

Miközben a rendszer rutinszerűen még a sikolyokat sem képes felismerni, és ezt jó eséllyel ők is tudják.

További probléma, hogy a rengeteg fals pozitív riasztás miatt a rendszert felügyelő személyek idővel már csak legyinthetnek a figyelmeztetésekre azzal, hogy biztosan megint csak a bolondját járatja velük a rendszer.

Pedig nem lehetetlen, hogy néha azért sikerül tennie a dolgát.

A beszámoló szerint egy mikrofonos hardver a hangelemző szoftverrel együtt olyan 1000 dollárba, azaz 285 ezer forintba kerül.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!