Már lámpabúra kinézetű drón is van

flybotix drón
Vágólapra másolva!
Elsősorban mentési és felderítési munkákra szánják.
Vágólapra másolva!

Egyre több iparban terjed a kvadrokopterek használata, és ugyan számos modell közül választhatnak az illetékesek, de ezek mind rendkívül hasonló működési karakterisztikákkal rendelkeznek. A svájci Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem Flybotix nevű startupja most sikeresen kifejlesztett egy specializált drónt, amely a tipikus modellekhez képest kétszer annyi időt képes a levegőben tölteni, elsősorban mivel négy helyett csak kettő propellert használ, ezzel rengeteg energiát spórolva meg.

Forrás: Flybotix

A repülő lámpabúrának tűnő objektum további előnye, hogy búrarészének csak 30 centiméter az átmérője, azaz kifejezetten kicsi a szerkezet. A kétmotoros drón vezérlése persze kihívást jelentett, azonban néhány stabilizáló algoritmussal a fejlesztők elérték, hogy ugyanolyan könnyen és biztonságosan vezérelhető legyen, mint egy tipikus kvadrokopter.

A Flybotix elsősorban felderítési és mentési munkák segítésére szánja a terméket, ezért is jelentette a projekt két fókuszát a drón fizikai méretének minimalizálása, továbbá a levegőben tölthető idő maximalizálása. A búrárésze kívül puha borítást kapott, ami némi fizikai védelmet kínál az ütközések esetén.

Ha minden jól megy, akkor a belátható időn belül piacra kerülhet a drón, elsőként Kínában válhat elérhetővé. A várható ára nem tisztázott, de ez nem is túlságosan fontos, hiszen nem fogyasztói termékről van szó, bár nem zárható ki, hogy hobbisták is hozzájuthatnak majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!