Így is kémkednek a reklámcégek

selfie szelfi szökőkút fotózás mobilozás
Vágólapra másolva!
Rengeteg androidos app kéri le a többi alkalmazás listáját.
Vágólapra másolva!

Mostanra jó eséllyel keveseket ér meglepetésként, hogy a reklámcégek rutinszerűen semmibe veszik az internetezők és mobilozók privát szféráját: bármiféle engedély nélkül annyi adatot próbálnak begyűjteni róluk, amennyit csak tudnak. Ennek oka, hogy piackutatási célból, továbbá a relevánsabb reklámok megjelenítése érdekében profilozni kívánják a felhasználókat.

A kép csak illusztráció Forrás: Immortal shots / Pexels

Ugyan az Apple és a Google folyamatosan dolgoznak a mobilappok indokolatlan adatlekéréseinek a minimalizálásán (bár a Google is reklámokból él, ami az esetében komplikálja a helyzetet), azonban a reklámcégek mindig találnak valamiféle módszert a technikai és szerződésbeli korlátozások kikerülésére.

Olasz, holland és svájci egyetemi kutatók csoportja most egy eddig kevés figyelmet kapott jelenségre hívta fel a figyelmet: Androidon rengeteg alkalmazás hazatelefonálja a készülékekre telepített appok listáját, ennek az eléréséhez ráadásul nincs szükség felhasználói engedélyre.

A felmérés során 14 342 ingyenes és 7 886 nyílt forráskódú appot vizsgáltak meg, ezek mindegyike elérhető a Play Áruházból.

Az ingyenesek körében 30%, a nyílt forráskódúaknál pedig 3% volt a más telepített appok iránt érdeklődést mutatók aránya.

A kutatók szerint egyes appoknak ténylegesen szükségük van valamilyen okból az információra, ilyenek lehetnek például a VPN-ek, a biztonsági mentéseket készítő programok, az értesítéskezelők, az akkukezelők, az értesítéskezelők.

Viszont a rostán fennakadt appok oroszlánrésze nem ilyen volt, helyette analitikai és hirdetési célokra érték el az információkat. Érdekes, hogy az appok 84 százaléka valójában nem önmaga gyűjtötte az adatokat, hanem a reklámcégektől származó, azaz mások által készített komponenseik voltak a tettesek.

A lebukott appok fejlesztőinek jókora része talán nem is tudja, hogy a reklámok mutogatása miatt beágyazott kódok ilyet tesznek.

Elsőre nem tűnhet túlságosan rossznak a helyzet, azonban releváns kutatások szerint a telepített appok listája alapján jó eséllyel megállapítható a felhasználó neme, emellett pedig életkorra, rasszra, jövedelemre, vallásra, továbbá párkapcsolati állapotra utaló következtetések is levonhatóak lehetnek belőlük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!