Átáll GDDR6-ra a GeForce GTX 1650

nvidia geforce gtx 1650 videokártya gddr6
A Gigabyte egyik már GDDR6 memóriát használó GeForce GTX 1650 videokártyája
Vágólapra másolva!
Némileg jobb teljesítményt kínálnak az új változatok.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban bizonyosságot nyert, hogy a pletykáknak megfelelően az NVIDIA csendben átállította a népszerű GeForce GTX 1650 videokártyáját a GDDR5 videomemória használatáról a modernebb GDDR6 típusra. Az új modellek már elkezdtek feltünedezni a kártyagyártók webhelyein is, ám az NVIDIA csak most volt hajlandó megerősíteni a szokatlan technológiaváltást.

A Gigabyte egyik már GDDR6 memóriát használó GeForce GTX 1650 videokártyája Forrás: Gigabyte

A vállalat állítása szerint a memóriaváltás oka, hogy kezdenek erősen limitáltak lenni a GDDR5 memóriából elérhető készletek, azaz nem a kártya teljesítményének fokozása a cél, hanem

az elérhetőségének puszta fenntartása.

A 8 Gbps sebességű GDDR5 memóriát 12 Gbps sebességű GDDR6-ra cserélve 64 GB/s-mal nőtt a videokártya memóriasávszélessége, ami nagyon komoly extra, így a felújított modell sebességbeli előnyének tompítása érdekében az NVIDIA némileg visszavette a grafikus processzor órajeleit.

Egyelőre nagyon kevés hivatalos információ áll rendelkezésre a megújult GeForce GTX 1650-ről, azonban a kínai Expreview-nak sikerül letesztelni egyet, amely alapján a csökkentett frekvenciák ellenére a szintetikus teszteken 5-8 százalékkal, játékokban pedig 2-10 százalékkal gyorsabb az új modell. A szerző ezután túlhajtotta a videokártyát, a GPU 200 MHz-es és a videomemória 375 MHz-es megemelése olyan 10 százalékkal növelte a teljesítményt.

Jó hír még, hogy a GDDR6-os modell pár wattal kevesebbet fogyaszt, a tesztelő 76 wattot mért a GDDR5-ös változat 83 wattjával szemben.

A megújult GeForce GTX 1650 a közeli jövőben válhat elérhetővé a kereskedőknél, a régi készletek erejéig pedig szimultán lesz kapható a GDDR5-ös változattal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!