Statisztikákkal segíti a koronavírus elleni harcot a Google

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, maszk, járókelő, város, belváros, megüresedett utcák, üres utcák, idős, nyugdíjas
Vágólapra másolva!
Hazánkról is készít mobilitási jelentést a vállalat.
Vágólapra másolva!

A Google világszerte aktívan hozzájárul a COVID-19 elleni küzdelemhez, betekintést nyújt a járvány terjedése ellen hozott hatósági intézkedések tömegmozgásra gyakorolt hatásaiba. A ma közzétett közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországra vonatkozóan is, ezzel segítve a vírus terjedésének megelőzését.

A kép csak illusztráció (Budapest) Fotó: Csudai Sándor - Origo

A világjárványra reagálva egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a közegészségügyi stratégiák, így a vírus átadásának lassítására hivatott távolságtartás is. A Térképen aggregált és anonim adatokat használ a Google, hogy megmutassa, mennyire zsúfoltak különböző helyek, segítve ezzel a forgalmi dugók azonosítását vagy egy helyi vállalkozás csúcsidejének meghatározását.

A közegészségügyi tisztviselők szerint az ilyen jellegű, aggregált és anonim adatok segítheti munkájukat, hiszen kritikus döntések alapját adják a COVID-19 elleni küzdelem során.

A jelentés összesített, anonimizált adatokat használt a helyváltoztatások tendenciáinak feltérképezésére földrajzilag, olyan helytípusok szerint kategorizálva, mint például rekreációs helyek (pl. éttermek, mozik, színházak, stb.), élelmiszerboltok és gyógyszertárak, parkok, tranzitállomások, munkahelyek vagy lakóépületek. A riport több hét trendjét mutatja, a legfrissebb adatai az elmúlt 48-72 órán alapulnak.

A magánélet védelme érdekében egyetlen ponton sem válnak elérhetővé személyes azonosításra alkalmas információk, például az egyének tartózkodási helyei, elérhetőségei vagy mozgásai.

A jelentést a Google világszerte közzéteszi, kezdetben 131 országot lefedve, Magyarországon megyeszintű bontásban is áttekinthetőek az adatok.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!