Eltűnt a Fortnite az App Store-ból és a Play Áruházból

fortnite chapter 2 epic games videojáték
Fortnite Chapter 2
Vágólapra másolva!
Szándékosan kidobatta belőlük a játékát az Epic.
Vágólapra másolva!

Furcsa hírek érkeztek csütörtökön a Fortnite háza tájáról, a free-to-play battle royale játék App Store-ban és Play Áruházban kínált mobilos kiadásaiban megjelent az opció az Apple és a Google fizetési rendszerein kívüli in-app vásárlások végrehajtására. Ráadásul a lehetőséget választva a gamerek 20%-kal olcsóbban tudtak ugyanannyi játékbeli pénzt vásárolni.

Fortnite Chapter 2 Forrás: Epic Games

Nem sokkal később beigazolódott a gyanú, hogy a fejlesztő Epic Games magánakciójáról van szó, a vállalat szándékosan megsértette az alkalmazásboltok fejlesztői szabályzatát, mire az Apple és a Google kidobták a sikerjátékot az áruházaikból.

Jelen pillanatban iOS-es eszközökre egyáltalán nem telepíthető a játék, míg az androidosokra manuálisan kell installálni, az Epic webhelyéről tölthető le az APK-ja.

Ez teljesen szándékos provokáció volt az Epic Games részéről: a cég hadjáratot indított az App Store és a Play Áruház ellen, mivel sokallja a 30% jutalékot, amelyet az Apple és a Google lecsíp a mikrotranzakciós vásárlások összegéből.

A Fortnite mobilos verzióinak áruházaikból való kidobatása után az Epic pert indított az Apple és a Google ellen, állítása szerint a vállalatok visszaélnek a piaci hatalmukkal.

Az Apple monopolista módon egyáltalán nem teszi lehetővé az alternatív programboltok létrehozását, míg Androidon ugyan lehetőség van a Play Áruházon kívüli forrásból appokat telepíteni, ám ezt a praktikát az Epic szerint technikai komplikáltsággal és félelemkeltéssel próbálja felszámolni a Google. A közelmúltig a Fortnite nem is volt elérhető a Play Áruházban, de az Epic végül némi odamondogatás kíséretében áprilisban mégis feltöltötte.

A jogi lépések mellett az Epic médiakampányt is indított az Apple ellen, a híres 1984 reklámfilmjét parodizálva hívja fel a figyelmet arra, hogy mivé vált a vállalat. „Az Epic Games ellenszegült az App Store Monopóliumnak. Megtorlásul az Apple egymilliárd eszközön blokkolta a Fortnite-ot. Csatlakozz a harchoz, hogy 2020 ne váljon 1984-gyé" – olvasható a videó végén.

A Spotify az elsők között nyilvánította ki a szolidaritását, de arról már nem esett szó, hogy csatlakozni fog-e a bojkotthoz.

„Nagyra becsüljük az Epic Games döntését, hogy ellenszegült az Apple-nek, és az eddiginél jobban rávilágít a piaci hatalmával való visszaéléseire. Az Apple unfair praktikái túlságosan régóta hozzák hátrányba a riválisait és károsítják a fogyasztókat. A kisebb és nagyobb appfejlesztők számára is óriási a tét, az iOS fair és kompetitív működésének biztosítása egy különösen sürgős feladat, jelentős implikációkkal" – áll a közleményében.

Akik az App Store-ból való kidobatása előtt telepítették iOS-en a Fortnite-ot, azokat az elindításakor egy új szöveg fogadja: „Mivel az Apple BLOKKOLTA a frissítési lehetőségedet, így a Fortnite Chapter 2 - Season 4 elindulásakor nem tudsz majd játszani az új évaddal iOS-en".

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!