Letámadná a Qualcommot a Samsung

samsung exynos 880 5g rendszerlapka system-on-chip soc
Samsung Exynos 880
Vágólapra másolva!
Minden téren túltenne a Snapdragon rendszerlapkákon.
Vágólapra másolva!

A Samsung már nagyon régóta tervez elsősorban mobilokba és tabletekbe szánt rendszerlapkákat, azonban az Exynos névre keresztelt termékei eddig javarészt a saját Galaxy eszközeiben landoltak, más gyártók ritkán választották ezeket a Qualcomm vagy a MediaTek megoldásai helyett.

A kép csak illusztráció (Samsung Exynos 880) Forrás: Samsung

A Business Korea beszámolója szerint a Samsung a következő években változtatna a helyzeten, szeretne a világ első számú mobilos rendszerlapka-beszállítójává válni, letaszítaná a trónról az Exynos chipekkel a Qualcomm Snapdragon termékeket.

Ezt nem egyedül kívánja elérni: a következő generációs Exynosokban használt processzormagok módosítatlan ARM Cortex dizájnok lesznek, amelyek mellé RDNA architektúrás AMD Radeon videovezérlőket épít.

Ez ambiciózus terv, amihez sejthetően a Qualcommnak is lesz néhány szava, nem véletlenül a Snapdragon termékek vannak jelenleg a tápláléklánc csúcsán. További kritikus kérdés, hogy a vállalat milyen vezeték nélküli hálózati vezérlőket tud majd közvetlenül beépíteni az új Exynosokba.

A mobilgyártók részben pont azért preferálják a Qualcomm termékeit, mert azokba minden komponens gyárilag integrálva van, nem kell hozzájuk pluszban WiFi / Bluetooth lapkát, vagy épp mobilhálózati vezérlőchipet szerezni valahonnan, ez komplikálja a készülékek tervezését és gyártását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!