Megveszi az Intel egyik divízióját a Hynix

intel
Vágólapra másolva!
Kilencmilliárd dollárt fizet a dél-koreai vállalat a NAND-üzletágért.
Vágólapra másolva!

Nincs még vége idén a techipari gigaüzleteknek, folytatják egymás részleges vagy teljes felvásárlását a legnagyobb halak. Jelenleg az NVIDIA negyven milliárd dollárért próbálja megvenni az ARM-et, a Verizon Wireless hatmilliárd dollárt ad a Tracfone szolgáltatóért, a Microsoft pedig hét és fél milliárd dollárért bekebelezi a Zenimax (Bethesda) játékkiadót. A legújabb fejlemény, hogy az SK Hynix kilenc milliárd dollárt szeretne hozzáhajítani az Intelhez a NAND chipes üzletágáért, ezek az adattároló lapkák dolgoznak például az SSD-kben is.

A kép csak illusztráció Forrás: 123rf.com

Az akvizíció az Intel összes NAND memóriachipekhez kapcsolódó technológiáját, szabadalmát és gyártását érinti, leszámítva az Optane tárolótechnológiával kapcsolatos fejlesztéseket. Az utóbbit a Micronnal együttműködésben hozta létre az Intel, továbbá az Optane termékek gyártását is az végzi a saját üzemeiben.

Az SK Hynix és az Intel arra számítanak, hogy az akvizíciót a jövő év vége táján hagyhatják majd jóvá a hatóságok, ekkor a vevő át is utal majd 7 milliárd dollárt a vételi árból. Ennek ellenére az Intel 2025-ig használhatja a meglévő gyártását, ennek átadásakor kapja meg a maradék 2 milliárd dollárt.

A Hynix az SSD-kkel kapcsolatos termékportfóliójának fejlesztése céljából szeretné megvenni az üzletágat, az Intel pedig a kapott összeget az 5G-vel és mesterséges intelligenciával kapcsolatos, hosszabb időt igénybe vevő fejlesztésekre kívánja fordítani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!