Jött egy új Sound Blaster hangkártya

creative sound blaster z se hangkártya
Creative Sound Blaster Z SE
Vágólapra másolva!
Zenerajongók és gamerek számítógépeibe szánja a Creative.
Vágólapra másolva!

A kétezres évek elején leáldozott a dedikált hangkártyák kora az asztali számítógépekben, teljesen alapvetővé váltak az alaplapokra integrált hangchipek. Ezek ugyan többnyire a mai napig fapadosak, de általános felhasználásra olyannyira megfelelnek, hogy nagyon gyorsan a perifériára szorították a sokkal jobb hangkártyákat, abszolút rétegtermékekké váltak ezek a komponensek.

Creative Sound Blaster Z SE Forrás: Creative

A Creative most csendben piacra dobott egy új modellt, a Sound Blaster Z SE a sok-sok éve kapható Sound Blaster Z közvetlen utódja, és ugyanúgy bruttó 99 euró (~35 ezer forint) az ajánlott fogyasztói ára. Két téren különbözik az elődjétől: az 5.1-es hangrendszerek mellett már képes fejhallgatók esetében virtuális 7.1 hangzást nyújtani, továbbá a mikrofonbemenetére is applikálható hangszínszabályzás. Ezekért cserébe viszont nincs gyári mikrofon a dobozában.

A Creative elsősorban gamereknek és komoly zenehallgatóknak ajánlja az új Sound Blastert, ennek megfelelően a beépített erősítője akár 600Ω ellenállású fejhallgatókat is képes meghajtani. A tipikus vásárlók számára ez lehet a legvonzóbb tulajdonsága, hiszen az alaplapokra integrált hangrendszerek jelentős része képtelen bármi értelmeset kezdeni a nagyobb ellenállású fülesekkel, gyenge minőségű és halk lesz a bennük hallható hang.

A termék egyik hátránya, hogy hivatalos driver csak Windows 7 / 8.1 / 10 rendszerekhez van, így Linuxon semmiféle garancia sincs a hangkártya működésére.

Creative Sound Blaster Z SE specifikációk:

  • Sound Core3D hangchip
  • 116 dB jel-zaj arány
  • akár 24 bites és 192 kHz-es Stereo Direct hangzás
  • 5.1-es hangrendszerek és virtuális 7.1 támogatása
  • Dolby Digital Live / DTS kódolás, ASIO 2.0
  • 3× audio Jack kimenet hangrendszerek számára, 1× erősített audio Jack fejhallgató-kimenet, 1× TOSLINK kimenet, 1× TOSLINK bemenet, 1× vonal- és mikrofonbemenet
  • Windows 7 / 8.1 / 10 (32/64 bit) driver
  • PCI Express x1 fizikai csatolófelület

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!