CMS összehasonlítás 2020: A legnépszerűbb tartalomkezelő rendszerek

Vágólapra másolva!
Ha szeretné a lehető legtöbb látogatót webhelyére vonzani és tartani, akkor vonzó tartalomra van szüksége: a szövegek, képek, videók és grafikák nem csak hozzáadott értéket jelentenek az olvasók és a felhasználók számára, hanem a keresőmotorok által is pozitívan értékeltek. A jó tartalom fenntartása azonban folyamatos felülvizsgálatot is jelent; a tartalom közzétételét, frissítését és megnyerő módon történő kezelését. A nagyobb weboldalak fenntartása olyan hatalmas feladat, amely aligha lenne megvalósítható tartalomkezelő rendszer (CMS) használata nélkül. Ez az útmutató áttekintést nyújt a CMS-ekkel szemben támasztott legfontosabb követelményekről, valamint összehasonlítja a legnépszerűbb nyílt forráskódú megoldásokat.
Vágólapra másolva!

Forrás: freepik

A tartalomkezelő rendszer (CMS) definíciója

A tartalomkezelő rendszer egy olyan szoftver, amely lehetővé teszi a programozási ismeretekkel nem rendelkező felhasználók számára, hogy grafikus felhasználói felületen keresztül webes tartalmat, például szöveget vagy multimédiás elemeket hozzanak létre, szerkesszenek és osszanak meg.

A helyes választás

A tökéletes CMS-t keresve egy dzsungelbe botlunk, amelyben könnyű eltévedni a választások száma miatt. Jelenleg 250-350 különböző program érhető el a piacon. Az egyszerű létrehozási eszközöktől kezdve a széles vállalati rendszerekig a lehetőségek végtelenek. A kérdés, amelyet érdemes feltenni, hogy milyen CMS követelményekre van szükség a tervezett online projekt optimális támogatásához.

Az alkalmazástípusok áttekintése

A tartalomkezelő rendszereket illetően lényegében három központi alkalmazástípus létezik. Egy új online projekthez szükséges szoftvermegoldás kiválasztásakor a döntést az alapján érdemes meghozni, hogy melyik terület a legfontosabb a projekt fejlődése szempontjából. A közös megosztottság a webes tartalomkezelés, a blogpublikálás/hírek és a közösségi kiadványok/közösségek között van.

Tipp

Ahhoz, hogy megtalálja a legjobb CMS-t projektjéhez és kihasználhassa annak előnyeit, a tartalom és a projekt céljainak világos ismerete szükséges.

Webtartalom kezelése

A klasszikus internetes tartalomkezelésnél a fő hangsúly az online tartalom létrehozásán és annak kezelésén van. Általában arra van szükség, hogy több szerkesztő is hozzáférhessen a háttérrendszerhez, ami viszont összetett megosztási módszereket igényel. Fontos, hogy a rendszer egy multimédiás tartalommal rendelkező weboldal számára optimalizált feldolgozást biztosítson. További fontos tényező a felhasználói jogok kezelése, a teljes szöveges keresési lehetőség, a hatékony hírkezelő rendszer és a szükséges tartalom több nyelven történő bemutatásának képessége.

Blogpublikálás/hírek

Ez a fajta alkalmazás, amint a neve is mutatja, főleg a blogolásra összpontosít. A tartalom előkészítése, az összetett linkek és a praktikus kategorizálás, valamint a közösségi média platformokhoz és más web 2.0-ás funkciókhoz való kapcsolódás képessége különösen fontos. Az olvasóval való interakció és a publikációk időzítésének képessége szintén fontos szempont lehet. A tartalom gyors és könnyű létrehozása legalább annyira fontos ideális esetben mobileszközön is.

Közösségi kiadványok/közösségek

Az online közösségek fejlesztéséhez és nagyobb közönség számára történő publikáláshoz sokkal több funkcióra van szükség, mint egy egyszerű blogon. Ez főleg azért van, mert az online közösségek az aktív felhasználói csoportokat célozzák meg a passzív olvasók helyett. Ideális esetben a tartalmat nemcsak a webhely üzemeltetője, hanem a tagok is létrehozhatják (felhasználók által létrehozott tartalom). A közösségi publikálási megoldások alaprendszere általában moduláris felépítésű, és szükség esetén bizonyos web 2.0 funkciókkal bővíthető.

Saját szoftver vs. nyílt forráskódú szoftver

A nagy projektközösségek számos tartalomkezelési megoldást kínálnak nyílt forráskóddal. Ezeket nyílt forráskódú szoftvereknek nevezzük. A nyílt forráskódú CMS segítségével a rendszer és a programkód szabadon hozzáférhető és a forráskódot elvileg bárki megtekintheti. A felhasználók változtatásokat, fejlesztéseket és kiterjesztéseket végezhetnek, és a CMS-t az egyedi követelményekhez igazíthatják.

A nyílt forráskódú szoftver ellentéte a saját tulajdonú szoftver. Itt a CMS-t egy adott cég fejleszti és forgalmazza kereskedelmi projektként. A saját tulajdonú irányítási rendszerek használata általában egy fizetett licenc megszerzéséhez kapcsolódik. A forráskód nem áll rendelkezésre a felhasználók számára.

A nyílt forráskódú szoftverek gyakran licencköltségek nélkül állnak rendelkezésre. Az ilyen megoldások tehát gazdasági szempontból különösen vonzók a vállalatok számára. A technológiai fejlődés szempontjából a bevett nyílt forráskódú CMS rendszerek nem rosszabbak, mint a saját fejlesztésű megoldások. A leghíresebb projektek, például a WordPress vagy a TYPO3 mögött magas szintű fejlesztői közösségek állnak. A kiterjedt dokumentáció és az átlátható fejlesztési folyamat biztosítja a szoftveres hibák és a biztonsági hiányosságok azonnali megoldását.

De vajon mekkora a nyílt forráskódú alkalmazások aránya a globális piacon, összehasonlítva a weboldalak üzemeltetését támogató, saját fejlesztésű megoldásokkal?

Szoftvermegoldások a weboldal üzemeltetéséhez globális összehasonlításban

A tartalmak gyors és költséghatékony közzétételére a legnépszerűbb megoldás a WordPress. A CMS használatát elemző BuiltWith W3Techs szerint világszerte a weboldalak több mint 35%-a ezt a nyílt CMS-t használja. A weboldal üzemeltetése szempontjából a legnépszerűbb tíz szoftveres megoldás közül a többi nyílt forráskódú projekt a Joomla!, a Drupal és a TYPO3.

A nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerek, amelyek a felhasználók számára ingyenes közösségi verziókban rendelkezésre állnak, akár az olyan bevált HTML-szerkesztőkkel is versenyezhetnek, mint az Adobe Dreamweaver.

Forrás: freepik

Különböző tartalomkezelő rendszerek piaci lefedettsége (2020 februárjától):

Forrás: freepik

A statisztikák szerint a nyílt forráskódú megoldások világszerte is népszerűek. Számos online üzlet bízik a Magento e-kereskedelmi platformban, a Shopify rendszerében vagy a francia PrestaShop internetes bolt szoftverében. Ezeknek a rendszereknek a sikere azt mutatja, hogy a nyílt forráskódú termékek megállják a helyüket a szokásos megoldásokkal szemben, ha a kereskedelmi weboldalakról van szó. A kereskedelmi szolgáltatók weboldalkészítői bizonyos esetekben szintén nagyon népszerűek.

A nyílt forráskódú szoftverprojektek sikerét ebben az írásban megismertetjük Önnel és összehasonlítjuk a legnépszerűbb nyílt forráskódú CMS megoldásokat az alapvető funkcióik alapján. Bemutatjuk a WordPress, a TYPO3, a Joomla!, a Drupal, a Contao és a Neos funkciók részletes leírását táblázatos összehasonlításban, amely az alábbi területeket fedi le:

A legnépszerűbb CMS rendszerek részletesen

A nyílt forráskódú WordPress, TYPO3, Joomla!, Drupal, Contao és Neos rendszerek jelenleg a legnépszerűbb standard megoldások a professzionális weboldal üzemeltetéshez. De minden rendszer természetesen nem egyformán alkalmas különböző célokra. Összeállítottuk a különböző tartalomkezelő rendszerek főbb funkcióit, alkalmazástípusait és rendszerkövetelményeit. Pro és con táblázataink segítenek a döntés meghozatalában.

WordPress

Körülbelül 18 millió telepítéssel a WordPress a világon a legtöbbet használt nyílt forráskódú CMS. Az eredetileg blogrendszerként kialakított felület a számos bővítménnyel lehetővé teszi a szoftver tartalomkezelő-frissítését.

WordPress: CMS funkciókkal rendelkező blogszoftver /
Forrás: wordpress.org

Előnyök

  • Több mint 50 000 kiterjesztés és rengeteg ingyenes tervezősablon
  • Varázsló segítségével történő „Ötperces telepítés”
  • Keresőmotorbarát URL-ek
  • Megosztási és kezelési eszközök mobil megoldásokhoz

A WordPress 5.3.2 rendszerkövetelményei

  • Webszerver: Minden PHP és MySQL/MariaDB támogatással rendelkező szerver (ajánlott: Apache vagy NGINX)
  • Középprogram: PHP 7.3 vagy újabb
  • Adatbázis: MySQL 5.6 vagy újabb/MariaDB 10.1 vagy újabb
  • Egyéb ajánlások: HTTPS támogatás

A szoftver nagy felhasználói közösségének előnyei a témák, beépülő modulok és a kisalkalmazások hatalmas választéka. De a kritikusok szerint a rendszer nemcsak túl összetett, de zavaros is és kényelmetlen a használata. A WordPress ugyanazokkal a problémákkal jár, mint az összes sikeres szoftverfejlesztés: nagy forgalma miatt népszerű célpont lett a hackerek számára. Emiatt a felhasználóknak rendszeresen kell frissíteniük WordPress szoftverjüket a biztonsági megoldásokkal. Ezek a frissítések gyorsan jelennek meg a biztonsági incidenseket követően, de nem mindig kompatibilisek a szoftver hatékony használatához szükséges összes kiterjesztéssel. Ennek eredményeképpen a szoftverfrissítések jelentős adminisztratív erőfeszítésekkel társíthatók, különösen nagy projektek esetében.

Alacsony igénybevételű, alapszintű telepítése miatt a WordPress jó a kicsi és egyszerűen felépített webhelyekhez. Különösen azon bloggerek a számára, akik gyakran változó tartalmat szeretnének biztosítani látogatóik számára vonzó elrendezésben, a WordPress egy intuitív webes felülettel ellátott hatékony CMS. Az online projekt bonyolultságának növekedésével azonban a szoftver felhasználóbarát jellege jelentősen csökken. Elméletileg a nagyvállalati projektek is megvalósíthatók vele, de ilyen esetben a funkciók nagyobb számával elkerülhetetlenül együtt jár az adminisztratív erőfeszítések növekedése is.

Ha a webhely stabil működésére törekszik, a WordPress viszonylag magas követelményeket támaszt a szerverrel szemben, mivel a látogatói forgalma folyamatosan növekszik. Azoknak a felhasználóknak, akik komplex, több tartományra kiterjedő, többnyelvű projekteket kívánnak fejleszteni, céljuk eléréséhez egy olyan CMS-t érdemes választaniuk a WordPress helyett, mint a TYPO3.

Előnyök

Hátrányok

✔ Nagy közösség

✘ A CMS funkciók további kiterjesztéseket igényelnek

✔ Minimális erőfeszítés a telepítéshez és a beállításhoz

✘ A beépülő moduloknak gyakran vannak biztonsági hiányosságai

✔ Intuitív felhasználói felület

✘ Korlátozott stabilitás és teljesítmény nagy forgalom mellett

✔ A beépülő modulok és egyéb bővítmények egyszerű integrálása

✘ A gyakoribb biztonsági frissítések további adminisztrációs erőfeszítéseket eredményeznek

Tipp

A WordPress kezdők számára az 1 kattintásos telepítés az irányított WordPress tárhelycsomag része. Ennek a lehetőségnek a kiválasztásával a weboldal üzemeltetői minden technikai és szerveroldali adminisztrációs feladatot átadnak az eladónak, és teljes mértékben a tartalmukra tudnak koncentrálni.

Joomla!

Majdnem 5%-os piaci lefedettséggel a Joomla! a CMS piac második legnagyobb résztvevője. A szoftver kezdőknek és haladóknak egyaránt szól, de használata nagyobb kihívást jelent, mint a WordPress. A piacvezetőtől eltérően az átfogó CMS funkciók kiterjesztések telepítése nélkül szerepelnek benne. A professzionális informatikai háttérrel nem rendelkezők számára bónusz a jó dokumentáció, amelyet a közösségi támogatású online kézikönyvek, valamint az aktív felhasználói fórumok jelentenek.

Joomla! – Nyílt forráskódú CMS jelentős kiterjesztési lehetőségekkel /
Forrás: https://www.joomla.org/

Előnyök

  • Jelenleg körülbelül 8000 elérhető bővítmény található
  • Objektum-alapú tartalomkezelés
  • Közösségi támogatás fórumokon keresztül

A Joomla! 3.x rendszerkövetelményei

  • Webszerver: Apache HTTP Server 2.0 (2.4 ajánlott) mod_mysql, mod_xml és mod_zlib; Nginx 1.0 (1,8 vagy újabb ajánlott); MS IIS 7
  • Középprogram: PHP 5.3.10 (7.3 vagy újabb ajánlott)
  • Adatbázis: MySQl 5.1 InnoDB támogatással (5.5.3 vagy újabb ajánlott); MS SQL Server 10.50.1600.1 (10.50.1600.1 vagy újabb ajánlott); PostgreSQL 8.3.18 (9.1 vagy újabb ajánlott)

Joomla! a nyílt forráskódú a Mambo CMS fejlesztése. A rendszer különösen népszerű az Egyesült Államokban, és egy teljesen objektum-orientált szoftvertervezés jellemzi, amely önálló MVC keretrendszeren alapul. Ez lehetővé teszi a Joomla! felhasználói számára, hogy maguk írják meg saját kiterjesztéseiket, és ha akarják, a Joomla! kiterjesztési könyvtáron keresztül megosszák ezeket a közösséggel, ahol a kiterjesztések könnyen telepíthetők a háttérprogramon keresztül. A sablonok előre meghatározott tartalmi elemek kombinálásával a Joomla! modulokon keresztül hozhatók létre.

A Joomla! a bővítményeket beépülő modulokra, komponensekre és egyéb modulokra osztja fel. Ezeket a háttérprogramban, valamint a kezelőfelületen lehet felhasználni, ami néha bosszantó lehet a felhasználók számára. A jogkezelési és jóváhagyási folyamatokat időnként hiányosnak tekintik a nagyobb projekteknél. A bővítmények segítenek de nem mindig állnak ingyen a rendelkezésre.

Előnyök

Hátrányok

✔ Összehasonlíthatóan egyszerűbb telepítések és konfigurációs erőfeszítések

✘ Nem megfelelő jogkezelés

✔ Kiterjesztések és formatervek nagy választéka

✘ A fejlett kiterjesztések drágák lehetnek

✔ Felhasználóbarát sablonkészítés

✘ A bővítmények gyakran kézi beavatkozást igényelnek

Tipp

Bonyolultsága miatt javasolt a Joomla! tárhelyszolgáltatón keresztüli használata. A műszaki infrastruktúrát és a rendszeres frissítéseket közvetlenül a szolgáltató biztosítja a Joomla! tárhelyhez, amely sokkal könnyebbé teszi a CMS kezelését.

A felhasználóbarát nyílt forráskódú CMS funkció spektrumának mélyebb betekintéséről a Joomla! alapjairól szóló cikkünkben olvashat.

Drupal

A Drupal moduláris CMS-t eredetileg diákközösségi megoldásként fejlesztették ki, de ma már teljes körű nyílt forráskódú CMS-ként használható. A szoftverhez rendkívül alacsony szintű alaptelepítés tartozik, amelyet modulokkal bővíthetünk ki. Ma a projekt erőssége a közösségben rejlik. Az alapmodul már számos web 2.0 és közösségi funkcióval rendelkezik, például webnaplókkal, fórumokkal és címkefelhőkkel.

Drupal: Közösségcentrikus CMS /
Forrás: https://www.drupal.org/

Előnyök

  • Nagyon rugalmas, moduláris elrendezés
  • Alacsony szintű alaptelepítés több mint 36 000 bővítőmodullal
  • A társadalmi kiadványokon és a közösségi projekteken való hangsúly
  • Több mint 1100 disztribúció, mint tipikus alkalmazásokhoz szánt teljes megoldás

A Drupal 8 rendszerkövetelményei

  • Webszerver: Apache, Nginx, MS IIS vagy bármely más PHP-támogatású webszerver
  • Középprogram: PHP 7.0 (7.2 vagy újabb ajánlott)
  • Adatbázis: MySQL 5.5.3, MariaDB 5.5.20, Percona szerver 5.5.8 vagy újabb (az OEM-hez InnoDB-kompatibilis tárolómotor szükséges); PostgreSQL 9.1.2 vagy újabb (OEM-mel); SQLite 3.7.11 vagy újabb

A CMS Drupal moduláris elrendezésével széleskörű testreszabási lehetőségeket kínál. Azok a felhasználók, akik pontosan tudják, mire van szükségük, megkímélhetik magukat a szoftverkomponensek kézi összeállításától. Számos esetben a Drupal keretrendszer alapján előre konfigurált terjesztések állnak rendelkezésre.

A társadalmi publikációkra összpontosítva a Drupal különösen alkalmas kis- és közepes méretű közösségi projektekhez. A kiterjesztések nagy spektruma lehetővé teszi a komplex, több területet felölelő vállalati portálok megvalósítását. A CMS mag átfogó kiterjesztésekkel történő adminisztrációja azonban szakértelmet és ösztönzést igényel. Ha a szoftver alapvető funkciói nem elegendőek, akkor további modulokat kell manuálisan telepíteni az FTP-n keresztül. Ez összetett folyamat lehet. A kiterjesztések frissítése néha nehéz, mivel ezek nem mindig kompatibilisek a háttérrendszerrel.

A Drupal központi eleme a közösségi publikálás és platformok elrendezése. A CMS rugalmas moduláris rendszerrel büszkélkedhet a felhasználók által létrehozott tartalmon alapuló dinamikus platformok számára.

Előnyök

Hátrányok

✔ Kompakt szoftvermag

✘ Komplex konfiguráció a gyenge háttérkompatibilitás miatt

✔ Bővítő modulok nagy választéka és előre definiált Drupal disztribúciók

✘ A kismértékű alaptelepítés sok extra telepítést igényel

✔ Támogatja a több tartományú kezelést

✘ A modul telepítése csak az FTP-n keresztül lehetséges

Megjegyzés

Különösen akkor, ha a Drupalt közösségi platformként használják a felhasználók számára, az adatbiztonság kapja a legnagyobb prioritást. Az IONOS Drupal tárhelye segít ezt növelni, és független hozzáférést biztosít a CMS-hez, nem beszélve arról, hogy ez egyetlen kattintással telepíthető.

TYPO3

A WordPress mellett a TYPO3 a második legnépszerűbb nyílt forráskódú CMS. A szoftverprojekt egy vállalatirányítási rendszer, amelyet tapasztalt fejlesztők egy csoportja folyamatosan frissít és technikailag naprakészen tart. A TYPO3 nagyszerű megoldás nagyvállalati portálok és e-kereskedelmi platformok számára.

TYPO3 / A vállalati tartalomkezelő rendszer üzleti használatra /
Forrás: typo3.com

Előnyök

  • Vállalati tartalomkezelő rendszer
  • Széles választékú funkciók
  • Széles körű integrált jogkezelés
  • Egyéb rendszerek, például CRM vagy ERP megoldások egyszerű integrálása

A TYPO3 CMS 9 LTS rendszerkövetelményei

  • Webszerver: Apache (ajánlott), MS IIS, NGINX
  • Középprogram: PHP 7.2 vagy újabb
  • Adatbázis: MySQL 5.5 or higher / /MS SQL Server 2000 / /PostgreSQL 7.x és 8.x / /Oracle 8, 9, 10, and 11 / /Firebird 1.5.2
  • Hardver: Legalább 256 MB RAM
  • Egyéb ajánlások: GraphicsMagick vagy ImageMagick; GDlib; Freetype; ylib; Apache szerver használata esetén: mod_gzip, mod_deflate, mod_rewrite; PHP gyorsítótár (például APCu, PHP gyorsító, OPcache vagy Zend gyorsító); az egyes kiterjesztésekhez további szoftverre lehet szükség

A TYPO3 nagy közösséget kínál, amely gyors és egyszerű segítséget nyújt kezdőknek technikai problémákkal vagy kérdésekkel kapcsolatban. Számos olyan professzionális szolgáltató is működik, akik a TYPO3 támogatására szakosodtak és ügynöki szolgáltatásokat nyújtanak az üzleti felhasználók számára.

A nagy teljesítményű CMS professzionális használata szakértői ismereteket igényel. Ezzel még a többnyelvű tartalommal ellátott bonyolult webhelystruktúrák is alaposan megvalósíthatók. A funkciók jelentős választéka biztosítja a vállalati szintű professzionális jogkezelést, és interfészeket kínál a klasszikus üzleti alkalmazásokhoz, mint például a CRM és az ERP rendszerekhez. Másfelől a kritikusok a szükséges hosszú képzési időre és viszonylag nagy adminisztrációs erőfeszítésekre mutatnak rá.

Alapvetően a TYPO3 által kínált óriási spektrum lehetővé teszi bármilyen online projekt megvalósítását. Ez azonban jelentős költségekkel jár a telepítés, a konfigurálás és a karbantartás terén. A szoftver népszerűsége és jó hírneve viszonylag kicsi weboldalak révén járul hozzá a használatához. Ebben az esetben a felhasználók általában sokkal több erőfeszítést fordítanak a kelleténél. Ha nincs a vállalati CMS által kínált teljes spektrumra szükség, akkor a weboldal üzemeltetőit általában jobban kiszolgálná egy vékony alaptelepítésű moduláris szoftver. A tapasztalt informatikai szakemberek által vezetett komplex projektek esetében azonban a TYPO3 az optimális alap a sikeres online jelenléthez.

Előnyök

Hátrányok

✔ Szélesen, nagy közösséggel (számos szakértővel) megosztott CMS

✘ A telepítés, a konfigurálás és az adminisztráció szakértelmet igényel

✔ A funkciók sokfélesége, rugalmassága és bővíthetősége

✘ A nagy funkcionális spektrum magasabb követelményeket jelent a tárhely számára, mint az összehasonlítható rendszerek esetén

✔ Kiterjedt, vállalati szintű jogkezelés

✘ A nem szakértők képzése viszonylag magas

Contao

A CMS Contao egy világos és felhasználóbarát tartalomkezelési megoldás. A rendszer intuitív, többnyelvű háttérrendszerrel és világosan felépített adminisztrációs szinttel rendelkezik. A szoftverprojekt különös figyelmet fordít a webes szabványokkal való kompatibilitásra HTML 5-ben elérhető, akadálymentes online tartalmat biztosítva.

Contao: Akadálymentes webes tartalomnak megfelelő, felhasználóbarát CMS /
Forrás: https://contao.org/en/

Előnyök

  • Felhasználóbarát CMS, sokféle funkcióval
  • Több mint 1400 elérhető bővítmény a Contao 4 és újabb verzióihoz
  • Többnyelvű háttérprogram
  • Online demó
  • 2-faktoros hitelesítés (Contao 4.6-tól)

A Contao 4.4 rendszerkövetelményei

  • Webszerver: Apache vagy IIS PHP és MySQL támogatással
  • Középprogram: PHP 5.6.0
  • Adatbázis: MySQL 5.0.3
  • Egyéb ajánlások: A funkciók teljes skálájának kihasználásához a következő PHP kiterjesztésekre van szükség: GD, Imagick vagy Gmagick; DOM; intl; mbstring; mcrypt

A Contao 4.8 rendszerkövetelményei

  • Webszerver: Apache, NGINX vagy IIS PHP és MySQL támogatással
  • Középprogram: legalább PHP 7.1
  • Adatbázis: legalább MySQL 5.5.7 with InnoDB-vel and aktivált innodb_large_prefix
  • További ajánlások: A teljes funkcionalitás kihasználásához a következő PHP kiterjesztésekre van szükség: GDLib, DOM, Phar.

A szoftver alapkonfigurációja már átfogó funkciókkal rendelkezik, amelyek rugalmasan igazíthatók az egyéni igényekhez, több mint 1900 elérhető kiterjesztéssel. A CMS rendszer integrált témakezelőt is kínál. Ez lehetővé teszi a contao-alapú weboldal tervezésének és elrendezésének egyedi konfigurálását az előre megtervezett modulok segítségével. Ezenkívül a webhelytulajdonosoknak szakmai témákat kínálnak a különböző alkalmazástípusokhoz és iparágakhoz a Contao weboldalán keresztül. Ezeket a témákat azonban általában meg kell vásárolni.

A szoftver magas szintű biztonsági szabványairól ismert. A CMS LTS verziója négy év garanciával rendelkezik. Ebben az időszakban az LTS verzió hibajavításokat és biztonsági frissítéseket kap, új funkciók nélkül. Az LTS verzió stabil, valamint aktív webhelyekhez ajánlott.

Ezen felül létezik egy fejlesztői verzió is, amely fél évig hibajavításokkal és biztonsági frissítésekkel van ellátva, és olyan új funkciókat tartalmaz, amelyek nem szerepelnek az LTS verzióban, hanem majd csak a következőben. Ez a verzió mindenkinek ajánlott, aki új funkciókat akar tesztelni.

Az online demó, valamint a kiterjedt dokumentációs anyag lehetővé teszi a weboldalkészítés gyors levezetését. A szerverek kompatibilitását a Contao Check biztosíthatja.

A rugalmas CMS bármilyen méretű weboldalhoz alkalmas. A szoftver erőteljes rendszerarchitektúrát biztosít a felhasználók számára, amely kiterjesztésekkel adaptálható a professzionális weboldal működésének különböző követelményeihez. Például az intranetes megoldások, az e-kereskedelmi platformok, a vállalati portálok vagy a mikrohelyek mind működésbe léphetnek, és egyetlen kérdés sem marad válasz nélkül – még akkor sem, ha a keresőmotorok optimalizálásáról és a webanalízisről van szó.

Csak a többszintű munkafolyamatok nem valósíthatók meg a Contaóval a szokásos konfigurációban.

Előnyök

Hátrányok

✔ Nagy teljesítményű és bővíthető rendszerarchitektúra

✘ A többszintű munkafolyamatokat az alaprendszer nem támogatja, de a bővítmények lehetővé teszik

✔ Felhasználóbarát telepítés, kezelés és bővítmények aktualizálása

✘ Viszonylag kicsi, de aktív közösség

✔ Jó biztonsági egyensúly

✔ Könnyű frissítések

Tipp

Az IONOS tárhelycsomagjával gyorsan és egyszerűen telepítheti a Contaót egyetlen kattintással.

Neos CMS

A Neos a TYPO3 mellett egy igazi nyílt forráskódú vállalati tartalomkezelő rendszer, amely különösképpen a szerkesztők és a fejlesztők számára lett létrehozva. A legfontosabb az, hogy a szerkesztők valódi WYSIWYG szerkesztőben hozhatnak létre tartalmat, és hogy a fejlesztők a legkorszerűbb rendszert kapják meg, tervezett bővíthetőséggel, életstílus útmutatóval és központi tervezéssel. A Neos ideális rendszer a tartalom harmadik fél rendszerével (ERP, CRM, üzletek stb.) való összekapcsolására.

Neos: CMS nagy projektekhez is /
Forrás: https://www.neos.io/

Előnyök

  • Nyílt forráskódú vállalati tartalomkezelő rendszer
  • Igazi WYSIWYG szerkesztő (belső szerkesztés)
  • Keresőmotorbarát URL-ek
  • Kiadói és menedzsment eszközök mobil megoldásokhoz
  • Tervezhető bővíthetőség más rendszerek, például üzlet, CRM vagy ERP megoldások összekapcsolására

A Neos CMS 5.x rendszerkövetelményei

  • Webszerver: Apache, NGINX#
  • Középprogram: PHP >= 7.1.0 (a PHP CLI-nek ugyanazzal a verzióval kell rendelkeznie a fejlesztéshez)
  • PHP modulok: mbstring, tokenizer, pdo_mysql, imagick, vagy gmagick
  • PHP funkciók: exec(), shell_exec(), escapeshellcmd() és escapeshellarg()
  • Adatbázis: Hivatalosan támogatott: MySQL > 5.7.7, MariaDB > 10.2.2 és PostgreSQL > 9.4
  • Opcionális: Oracle, Microsoft SQL Server, SAP Sybase SQL Anywhere, SQLite, Drizzle
  • Hardver: legalább 256 MB RAM
  • További ajánlások: Az egyes kiterjesztésekhez kiegészítő szoftverre lehet szükség

A „Tartalom minden előtt” nemcsak a Neos mottója, hanem ezt igyekszik elérni a mindennapokban is. A Neost már a kezdetektől fogva úgy tervezték, hogy különösen felhasználóbarát legyen. A hangsúly az úgynevezett belső szerkesztésen van: az igazi WYSIWYG szerkesztőn. A többi, klasszikus tartalomkezelő rendszerrel ellentétben a szerkesztőknek már nem kell több tucatnyi címsorokat és címeket szolgáló formamezőt kitölteniük, hogy az előnézeti gombra kattintva megtekinthessék az új, nyers tartalmat. Ehelyett a tartalmat közvetlenül a későbbi oldal elrendezésében szerkeszthetik.

Ugyanez vonatkozik a különböző megjelenítési formátumokra, például táblagépre, okostelefonra vagy a Google keresési eredményeinek megjelenítésére. A felhasználók könnyedén válthatnak előre-hátra a nézetek között anélkül, hogy el kellene hagyniuk az oldalt. Ez lehetővé teszi a tartalom gyors és egyszerű optimalizálását a különböző csatornák számára.

További különlegességek az úgynevezett „Tartalmi dimenziók”. A legfontosabb itt az, hogy a szerkesztők tetszőleges számú változatot készíthetnek a tartalomról különböző célcsoportok számára. A tartalom nemcsak különböző nyelveken érhető el, hanem különböző célcsoportok (nem, kultúra, ország, régió stb.) számára is. A marketingkampányok így célzottan irányíthatók. A szokásos repertoár részét képezi a Neos rendszer által biztosított, nagy mennyiségű weboldal fenntartása is.

Az új tartalom a vállalatoknál gyakran több felülvizsgálati és jóváhagyási folyamaton megy keresztül a létrehozástól a publikálásig. A rugalmas jogkezelés által támogatott felhasználói és csoportos munkaterületek használatával a Neos könnyen integrálható a meglévő folyamatokba.

Annak ellenére, hogy a tartalomra összpontosít, a Neos nem „csak” egy CMS. A Neos-t integrációra és bővíthetőségre fejlesztették ki. Ez egy erőteljes CMS, amely egy Flow nevű PHP keretrendszerrel rendelkezik. A fejlesztők úgy tervezhetik meg a Neost, ahogyan szeretnék. A közösség a Neost „Tartalomalkalmazási platformnak” nevezi. Ez magyarázza, hogy a CMS erősségei a klasszikus weboldalak, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy összetett projekteket hozzon létre. Harmadik féltől származó szoftverek integrációja, külső rendszerekhez (ERP, CRM stb.) való csatlakozás által, bolti integráció és így tovább mind elérhető a Neosszal. A meglévő bővítmények (pl. Google Analytics, IBM Watson, Elasticsearch stb.) egyszerűen telepíthetők a Composeren keresztül.

Semmi sem áll az egyéni kiterjesztések útjába. A Neos 4.0 létrehozta az Assets API-t. Ez lehetővé tette a közvetlen hozzáférést a külső médiaforrásokhoz (Google Drive, Dropbox, OwnCloud stb.). A képek szerkesztéséhez könnyedén használhat olyan fényképszolgáltatásokat, mint a Fotolia vagy az Unsplash, anélkül, hogy el kellene hagynia az oldalt.

A Neos bővíthetőségének alig vannak korlátai. Például a „2018 Neos Díjat” egy olyan projekt kapta meg, amely egy kiadó online tartalmát közvetlenül a Neosból egy nyomtatható InDesign-sablonba exportálja - beleértve az előnyomás speciális jelöléseit is. Így nincs szükség kétszer beírni és ellenőrizni a tartalmat.

A React felhasználói felületének nemrégiben befejezett felülvizsgálata után a fejlesztők jelenleg a gépi tanulás integrálásán vagy a Neos tartalomtár újbóli megvalósításán dolgoznak a CQRS és az EventSourcing szolgáltatásokkal. Ez utóbbi a Neost különösen érdekessé teszi a bankok, a biztosítótársaságok és a hatóságok számára, mivel biztonságosan megvédi a különféle tartalmi módosításokat a későbbi változásoktól.

Előnyök

Hátrányok

✔ Igazi WYSIWYG szerkesztő (belső szerkesztés), amely megjeleníti a tartalmat, ahogy az a weboldalon is megjelenik, anélkül, hogy a felhasználónak az előnézet gombra kellene kattintania.

✘ Kisebb projektek beállítása általában meglehetősen nagy kihívást jelent

✔ Összetett oldalak készítéséhez nincs szükség PHP-ismeretekre

✘ A platform megszokása eltart egy ideig az újonnan érkezők számára

✔ Segítőkész közösség 1500 felhasználóval a hivatalos Neos Slackben

✘ A Neos funkcióinak egy sorához professzionális szintű tárhelyre lehet szükség

✔ A CMS és a PHP keretrendszer összekapcsolása jelentősen megkönnyíti a Neos kiterjesztését

✔ Maximális skálázhatósággal, rugalmassággal és biztonsággal támogatja a nagy projektekhez kialakított kétrétegű CMS architektúrát

Dreamweaver: A Creative Cloud webtervező szoftvere

A W3Tech statisztikáit szemlélve kiemelkedik a forrásalapú tartalomkezelő rendszerek egyik alternatívája: Sok webhelytulajdonos inkább a saját weboldalát építi fel a semmiből a Dreamweaver HTML-szerkesztő használatával. Az eredetileg a Macromedia által fejlesztett és most az Adobe Systems által terjesztett webdesign szoftver a felhasználók számára elérhető a Creative Cloud (CC) szolgáltatásból, mint a MacOS és a Windows saját terméke.

A weboldal és a mobil tartalom grafikus szerkesztéséhez a Dreamweaver a WYSIWYG szerkesztőt egy nagy teljesítményű kódoló motorral ötvözi. Ez különféle funkciókat, mint például a szintaxis kiemelését, az automatikus kódintegrációt, az érvényesítést és a böngésző valós idejű előnézetét teszi elérhetővé a fejlesztők számára. A HTML 5 és a CSS mellett a szoftver olyan webes szabványokat is támogat, mint a PHP, a Java, a JavaScript, az ASP vagy az XML, valamint a SASS, Less és SCSS CSS előfeldolgozók. A modern, rugalmas webdesign az integrált CSS keretrendszer Bootstrap segítségével valósítható meg.

Az újonnan kifejlesztett tartalomkezelő rendszerek összehasonlítása

A nagy, jól ismert CMS mellett az elmúlt években olyan rendszereket is kifejlesztettek, amelyek még nem annyira elterjedtek, de továbbra is egy aktív közösség áll mögöttük. Egyes projektek vagy megközelítések esetében ezek a CMS-ek megfelelők lehetnek - még akkor is, ha a legtöbb felhasználó számára nem érdekesek. Ezenkívül a bemutatott CMS olyan fontos funkciókat tartalmaz, amelyekből még nagy verseny esetén is profitálhat.

Craft

A Craft tartalomkezelő rendszert 2012-ben fejlesztették ki, de továbbra is egy adott piaci szegmenst szolgál ki. Ennek két oka van: Az első az a tény, hogy az új termékek számára alapvetően nehéz megtelepedni az alapból versenyző piacon. A második ok nem feltétlenül hátrány: Míg a WordPress a könnyű használatra összpontosít, és még a kezdő felhasználók számára is lehetővé teszi, hogy néhány perc alatt vonzó weboldalt hozzanak létre online, a Craft sokkal erőteljesebben vonzza a szakmai fejlesztőket.

Forrás: https://craftcms.com/

Míg más CMS-ek előre elkészített témákra támaszkodnak azért, hogy a tervezés a lehető legegyszerűbb legyen a kezdők számára, addig a Craft feltételezi, hogy a szakmabeliek inkább maguk írják meg a HTML és CSS kódjukat. Ez a megközelítés azt jelenti, hogy az egész rendszer nagyon rendezett. A weboldal kódja pontos marad, és a tárolt fájlok felépítése logikailag is rendezett: A kronologikus sorrendű mappák használata helyett a Craft felhasználói szabályokat határoz meg arról, hogy mely típusú fájl melyik könyvtárba tartozik.

A Craft rendelkezik egy világos háttérprogrammal is, amelyen a tartalomszerkesztők könnyen eligazodhatnak és új cikkeket szerezhetnek online. A letisztult CMS-hez különálló bővítményeket is fejlesztettek, amelyek kibővítik a funkciók körét. Azt, hogy a CMS-t professzionális fejlesztők számára fejlesztették ki, tükrözi az árképzés is: mindaddig, amíg csak magának készít webhelyet, ingyenes licencet kaphat, de ha más felhasználók számára szeretne webhelyeket fejleszteni, licencet kell vásárolnia.

Forrás: freepik

Grav

A tartalomkezelő rendszerek általában adatbázisokon alapulnak. Ha a felhasználók meglátogatnak egy webhelyet, akkor az adatbázis megfelelő bejegyzése érhető el. Néhány CMS azonban szakít ezzel a hagyománnyal, és adatbázis nélkül boldogul. Ehelyett ezek a rendszerek az összes fontos információt fájlokba mentik, majd ezt a megfelelő könyvtárstruktúrába szervezik. Az egyik ilyen CMS adatbázis nélkül a Grav, amelyhez csak elegendő tárterülettel rendelkező webkiszolgálóra és legalább PHP 5.5.9-re van szükség.

Forrás:https://getgrav.org/

Grav: Nincs adatbázis, sok bővítmény /

A Grav nagy értéket tulajdonít a sebességnek, de nem hagyja figyelmen kívül az esztétikai szempontokat sem. A hivatalos weboldalon megtalálhatók mind a telepítési adatok (egy kis ZIP-archívum), mind az egyedi témák, amelyeket a felhasználhatók a tervezés testreszabásához használhatnak fel. A funkcionalitást több mint 300 beépülő modullal is kibővítheti, amellyel beállíthatja például az adminisztrációs munkához szükséges háttérrendszert. Ha nem szeretné az összes beállítást és kiterjesztést magának összeállítani, használhat egy vázlatot is: egy előre konfigurált csomagot, amely már tartalmaz mintaweboldalakat.

Forrás: freepik

Kirby

A Lapos Fájlú CMS, hasonlóan a német Kirbyhez, többé-kevésbé szintén adatbázisokkal rendelkezik. Emiatt az adatbázisok nélküli és a lapos fájlú CMS-eket gyakran ugyanabban a kontextusban emlegetik, ezért a különböző termékek közötti különbségtétel nincs egyértelműen meghatározva. A lapos fájl CMS elsősorban lapos fájlokból áll, ami azt jelenti, hogy a háttérben nem fut olyan komplex és relációs adatbáziskezelő rendszer, mint a MySQL vagy a MariaDB. Ehelyett ez a CMS stílus egy olyan mappa struktúrára támaszkodik, amely csak úgynevezett lapos fájlokat tárol, amelyek nem utalnak egymásra. Ebben a formában akár lapos adatbázisok is integrálhatók.

Forrás:https://getkirby.com/

Kirby: Gyors lapos fájlú CMS /
A Gravhez hasonlóan a Kirby számára is elegendő, ha a felhasználók csak az indítókészlet néhány fájlját töltik fel a szerverre (Apache 2, NGINX, LiteSpeed, Caddy). Ehhez csak a PHP-nek kell rendelkezésre állnia. Elvileg az sem szükséges, hogy WYSIWYG szerkesztővel ellátott rendszergazdai felülete legyen. Egyszerűen létrehozhatja a tartalmat egy szövegszerkesztővel, majd feltöltheti a szerveren lévő megfelelő mappába, vagy használhatja a Kirby panelt - egy egyszerű, tiszta háttérrendszert.

Forrás: freepik

Pico

Van még egy lapos fájlrendszer, amely különösen népszerű a puritán megoldások rajongói körében. A neve Pico. A CMS egyértelműen az egyszerűségre és a sebességre összpontosít - és ezt nem csak adatbázis, hanem akár teljesen egy kényelmes háttérrendszer nélkül is teszi. Az oldalak megjelölési fájlokkal készülnek, amelyeket viszont a szerveren található könyvtárstruktúrába rendeznek. A Markdown egy egyszerű jelölőnyelv, amellyel a szöveg formázható. Éppen ezért egy Pico-oldal viszonylag egyszerűen írható egy szövegszerkesztőben is, és módosítható a jelölő elemekkel.

Forrás: http://picocms.org/

Pico: Egy egyszerű nyílt forráskódú CMS /

Mivel a CMS háttérprogram nélkül működik, tehát megfelelő WYSIWYG szerkesztő nélkül is, a Pico nem alkalmas a tartalom létrehozásának szerkesztői csapat részére történő átadására. A fejlesztőknek viszont sokkal könnyebb lesz a munka, mivel nincsenek rejtett beállítások a komplex adatbázisokban. Minden konfiguráció a saját szövegfájljában található. Ezáltal a CMS lapos fájl kifejezetten alkalmas kis projektekhez. A Pico és funkcióinak köre különféle témákkal és bővítményekkel is szélesíthető.

Forrás: freepik

Bolt

A CMS másik könnyűsúlyú tagja a Bolt. A fejlesztők megközelítése az volt, hogy olyan gyors rendszert építsenek fel, amely különösen rendezett és csak annyit kínál, amennyire a felhasználóknak szüksége van. Ez viszont nem azt jelenti, hogy csak kevés funkciót használhat a Bolttal. A szükséges tudással és a kiterjesztések használatával az átfogóbb online projektek is megvalósíthatók.

Forrás: https://bolt.cm/


Kis súlyú nyílt forráskódú megoldás /
Az eredeti fejlesztés egy holland marketingcégtől indult, amely CMS-t hozott létre a Bolttal, hogy weboldalakat hozzon létre ügyfeleik számára. Mostanra a nyílt forráskódú projektet mások is támogatják. De a Bolt továbbra is a webfejlesztőket célozza meg - mind a weboldal kezdeti létrehozásával, mind a további konfigurációval. A Boltnak egyértelmű hátterrendszere van, amelyben a szerkesztők tartalmat hozhatnak létre. De a CMS-el végzett munka nem annyira intuitív és egyszerűsített, mint az például ahogyan a WordPress-től elvárható.

Forrás: freepik

Egy CMS-szel szembeni elvárások és követelmények

Mielőtt a sok rendelkezésre álló tartalomkezelő rendszer közül döntene, fontos, hogy először meghatározza a tervezett online projekt célját. Tegye fel magának a következő kérdéseket:

  • Milyen típusú tartalmat érdemes kínálni?
  • Ki írja a tartalmat?
  • Ki a célcsoport?
  • Milyen források állnak rendelkezésre a weboldal működéséhez?

Fontos elgondolkodni azon is, hogy hány embernek kellene egyidejűleg dolgoznia a CMS-en, és mely munkafolyamatokat használnák. Az online közösség egyetlen bloggerére irányul, vagy a tartalom létrehozását egy egész szerkesztőségi csapat, vagy akár maguk a weboldal látogatói veszik át?

A tervezett projekt során figyelembe kell venni a telepítési és konfigurációs erőfeszítésekkel, a felhasználással, a kezeléssel és a funkcionalitással kapcsolatos prioritásokat. Míg egyesek számára a használhatóság a fontos, vagy az egyszerű csatlakozás más rendszerekhez, addig mások a keresőmotor

optimalizálására, az online tartalomhoz való akadálymentes hozzáférésre vagy a vállalati szintű biztonságra koncentrálnak.

A megfelelő CMS rendszer kiválasztásához meg kell győződnie arról, hogy a különböző funkciók hatalmas elterjedése összhangban áll-e az Ön egyéni igényeivel. Mivel ezek felhasználónként különböznek, csak a közvetlen összehasonlítás a hasznos. Az összehasonlító táblázatok segítségével megtudhatja, hogy mely alkalmazástípusok felelnek meg a legjobban a bemutatott megoldásoknak, és mely rendszerforrásokat kell biztosítania a zökkenőmentes működéshez.

Megvalósítás, telepítés és konfigurálás

A CMS által támogatott online projekt megvalósításának első akadálya a választott szoftvermegoldás telepítése. Minél összetettebb a rendszer, annál költségesebb a telepítés és a karbantartás. A Joomla! és a WordPress kompenzálhatja ezt a varázsló használatával, ami drasztikusan csökkenti a telepítéshez szükséges időt. A kis webes projektek percek alatt online elérhetővé válnak. A Drupal is egy kisebb alaptelepítési folyamatot kínál a felhasználóknak. Sok funkcióhoz azonban további modulokra van szükség, amelyek csak nehezen telepíthetők az FTP-n keresztül.

A TYPO3 önálló vállalati tartalomkezelő rendszer telepítése szintén bonyolult. Elsősorban azoknak a felhasználóknak szól, akik nagy online projekteket szeretnének megvalósítani, például vállalati portálokat vagy e-kereskedelmi platformokat. A weboldal üzemeltetőinek rendelkezniük kell a szoftver telepítésével, konfigurálásával és adminisztrációjával kapcsolatos ismeretekkel.

CMS összehasonlításunkban szereplő összes nyílt forráskódú megoldás a PHP programozási nyelvre épül. A TYPO3 felhasználóknak ismerniük kell az SQL adatbázisnyelvet és a kliens script nyelvét, a JavaScriptet is. A saját sablonjaikat létrehozni vagy testre szabni kívánó weboldal-üzemeltetőknek PHP-ismeretekre lesz szükségük a Joomla!, a WordPress, a Drupal és a Contao használatához. A TYPO3 felhasználóinak meg kell tanulniuk a saját sablonnyelvüket, a Fluid-ot.

A kiterjesztések, bővítmények, modulok vagy modulok révén lehetséges bővíthetőség az összes itt bemutatott tartalomkezelő rendszerben elérhető. Több funkció csak bővítések alapján használható. Az összehasonlító táblázat megmutatja, hogy mely funkciók támogatottak natív módon és melyek igényelnek további telepítést.

Forrás: freepik
Forrás: freepik

Felhasználókezelés

A CMS összehasonlításunkban szereplő összes nyílt forráskódú megoldás többfelhasználós rendszerként használható. Az ilyen típusú rendszerek óhatatlanul felvetik a kérdést: Ki mit tehet meg? A CMS mely funkciói legyenek elérhetők a felhasználókezelés számára, legyen központi választási kritérium, ha egy webhelyet egyszerre több felhasználó oszt meg. Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a CMS-összehasonlításunk szinte minden rendszere natív módon támogatja a felhasználói menedzsment alapvető funkcióit. A többszintű munkafolyamatok az egyetlen olyan terület, ahol a CMS Contao bővítést igényel, mivel elsősorban középvállalkozásoknak szánták.

Forrás: freepik

Működés és tartalom létrehozása

A weboldal üzemeltetői a CMS rendszerekre támaszkodnak az online tartalom létrehozásának és közzétételének megkönnyítése érdekében. A jó CMS olyan funkciókat kínál, amelyek lehetővé teszik felhasználóik számára, hogy programozási ismeretek nélkül készítsenek és kezeljenek weboldal tartalmat. A központi választási kritérium egy intuitív WYSIWYG szerkesztő, előnézeti funkciókkal és helyesírás-ellenőrzővel, importálási lehetőségekkel nem szöveges elemekhez, például videókhoz, interaktív flash-animációkhoz vagy audio tartalmakhoz, valamint keresési funkcióhoz teljes szöveges kereséssel.

Annak érdekében, hogy a weboldal látogatói eljussanak a releváns tartalomhoz, a CMS-nek rendelkeznie kell egy elérhető címkézési rendszerrel is, amellyel a tartalmat értelmes kulcsszavak szerint lehet rendezni.

Ha a hírek közzététele a fő hangsúly, a CMS-nek támogatnia kell a blogolási funkciókat, amelyek lehetővé teszik az új tartalmak webes hírcsatornákon keresztüli népszerűsítését, és elérhető olvasói visszajelzési csatornákat biztosítanak, például vendégkönyvet vagy megjegyzésfunkciót. Azoknak a felhasználóknak, akik nemzetközi projekteket akarnak megvalósítani, gondoskodniuk kell arról, hogy a tartalom több nyelven is elérhető legyen.

Forrás: freepik
Forrás: freepik

Keresőoptimalizálás és reszponzív tervezés

A nagy értékű tartalom a sikeres weboldal kulcsa. Azoknak a weboldal üzemeltetőknek, akik a keresőmotorok rangsorában az első helyet akarják meghódítani, bizonyos műszaki követelményeknek is meg kell felelniük. Ezek az online projekt URL-struktúrájára, a metainformációk tervezésére és a mobileszközökön lévő elrendezés orientációjára vonatkoznak.

CMS-összehasonlításunk összes nyílt forráskódú megoldása lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy a paraméterezett URL-eket átírják egy „beszélő” URL-sémába, amelyet mind az emberi felhasználók, mind a keresőmotorok értelmezhetnek. Nem minden CMS támogatja natívan ezt a funkciót kiterjesztések nélkül.

A keresőmotorok rangsorolását alapvetően befolyásolja a metainformáció, például a weboldal címe és leírása. Ezeket a felhasználók az URL-lel együtt részletként jelenítik meg a keresési eredményben, és bemutatóként szolgálnak, hogy a felhasználót rákattinthassák. Minden bemutatott nyílt forráskódú rendszer lehetőséget kínál a felhasználóknak arra, hogy manuálisan készítsenek egyedi metainformációkat az online projektek aloldalához.

A növekvő mobil nézetek száma megváltoztatta azokat az igényeket, amelyeket a felhasználók az internetes prezentációkra vetnek. Azok az üzemeltetők, akik továbbra is kizárólag asztali felhasználókra alapozzák weboldaluk elrendezését, elveszítik a potenciális látogatókat, és csökkenést tapasztalnak a keresőmotorok rangsorában. Új online projektek megvalósításának prioritássá kell tennie a mobilbarát prezentáció kérdését. Elvileg a CMS rendszerek ellensúlyozzák a felhasználókat azáltal, hogy szigorúan elkülönítik a tartalmat és a megjelenítést. Az összes bemutatott megoldáshoz talál sablonokat, amelyek automatikusan a különböző felhasználói eszközökhöz igazítják a kijelző méretét a reszponzív tervek körében. Viszont figyeljen oda: nem mindegyik érhető el ingyen.

Forrás: freepik


Biztonság & Szolgáltatás

A szolgáltatás és a támogatás döntő tényező egy CMS kiválasztásában. Különösen a kis- és középvállalkozások nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek a szakmai ügynökségek szolgáltatásaiért a webes jelenlét kialakításában, megvalósításában és fenntartásában.

A biztonságos működés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a nyílt forráskódú CMS rendelkezik-e a szükséges elérhető információkkal, valamint forrásokkal témák, bővítmények és rendszeres frissítések formájában. CMS-összehasonlításunkban kizárólag azokra a rendszerekre koncentrálunk, amelyek nagy felhasználói és fejlesztői közösséggel rendelkeznek, és részletes projektdokumentációban biztosítják a felhasználók számára a biztonságos telepítéshez szükséges összes információt. Minden projekt nyilvános kiadási terveket, rendszeres szoftverfrissítéseket és átlátható biztonsági protokollt kínál.

Egy német szövetségi biztonsági hivatal 2013-ban végzett tanulmánya megerősítette, hogy biztonsági szempontból a nyílt forráskódú szoftverek valóban versenyképesek lehetnek a költséges saját szoftverek mellett. A többi rendszer mellett a Joomla!, a TYPO3, a WordPress és a Drupal is bemutatásra került. A CMS Contao volt az egyetlen, amely nem vett részt a biztonsági vizsgálatban. Az auditorok következtetése az volt, hogy a vizsgált nyílt forráskódú megoldásokban a biztonsági folyamatok megvalósítása a legkorszerűbb, és egyes esetekben még jobb is, mint az idő nyomására kifejlesztett kereskedelmi termékek. Használatuk professzionális weboldal-üzemeltetésben kifejezetten ajánlott.

Forrás: freepik

Következtetés

A CMS összehasonlításunk azt mutatja, hogy minden bemutatott megoldás a szóban forgó szoftverfejlesztés céljain alapul, amelyek döntő befolyással vannak a projekt orientációjára. Annak a tökéletes tartalomkezelő rendszernek a megtalálása, amely egyformán kielégíti a weboldal működési követelményeit, hiábavaló keresés. Következtetésünk nem mutat egyértelmű nyertest, ehelyett felvázolja a különböző rendszerek előnyeit és hátrányait az egyes projektek és azok speciális követelményei tekintetében.

Míg a WordPress elsősorban bloggerek számára készült, és CMS-ként történő használata előtt frissíteni kell a kiterjesztésekkel, egy olyan rendszer, mint a TYPO3, az alapvető telepítéssel a funkciók széles skáláját kínálja – bár kisebb online projektek esetében erre ritkán van szükség.

A moduláris Drupal CMS egy közösségi projektből származott, de a mai felhasználóknak továbbra is a web 2.0 funkciók széles skáláját kínálja. Ha projektjéhez nem igényli ezeket, akkor válasszon egy másik CMS opciót - például a Joomla!-t. Ez a rendszer is kiterjesztések széles választékát kínálja a felhasználóknak a rendszernek az adott körülményekhez való igazítsa céljából.

Ha a felhasználóbarát működés és az online tartalomhoz való akadálymentes hozzáférés áll a középpontban, akkor a Contao jó megoldás. Mivel ez az itt bemutatott projektek közül a legkisebb, a felhasználóknak el kell fogadniuk, hogy a legkisebb kezelhető közösséggel is jár. A többi projekthez képest nem kínál annyi kiterjesztést, és a felhasználók számára kisebb a szakmai témák választéka.

Itt megosztjuk Önnel az alapvető kiválasztási kritériumok tekintetében megvitatott megoldások végső összehasonlítását:

Forrás: freepik