Nagyot robbantott a kínai kultmárka

OnePlus 9 Pro
Vágólapra másolva!
A OnePlus 2021-re egyértelműen az egyik legígéretesebb telefonos céggé vált. Amíg az olyan tradicionális versenyzők, mint a Sony vagy az LG szenvednek, addig a kínai konszern egyik diadalt a másik után aratja. A siker persze nem véletlen. Az elmúlt években bemutatott mobiljaik találkoztak a közönség igényeivel, hiszen a különféle trükkös megoldások helyett a bitang teljesítményre, és a jó ár/érték arányra fókuszáltak. Ennek köszönhetően hamar kialakult egy igen masszív globális rajongói mag a márka körül, kicsit hasonlóan az Apple-fanatikusok táborához. 
Vágólapra másolva!

A OnePlus trendi lett azok körében, akik érdeklődnek a techújdonságok iránt, és ez a divat szép lassan leszivárgott a mainstreambe is. Ezek után mostanában már ott tartunk, hogy a vállalat új termékeit kifejezetten nagy figyelem övezi, és nem is volt ez másként a 2021 tavaszán bejelentett OnePlus 9 és OnePlus 9 Pro modellek esetében sem.

Komplex hátlapi kamerarendszert kapott a Hasselblad jóvoltából Forrás: Origo

Értelemszerűen ez utóbbi jelenti a csúcsot, ez az a modell, amivel a feltörekvő cég megmutatja, hogy hol is tart jelenleg ebben az iparágban.

Kézbe fogva

Első pillantásra látszik, érződik, hogy itt egy felső kategóriás telefonról van szó. Azt nem mondhatjuk, hogy megújítja a dizájnt az alapoktól, de azt igen, hogy egy igényesen összerakott, arányos, tetszetős küllemű termék.

A képernyő több mint 1 milliárd szín megjelenítésére képes Forrás: Origo

A széleknél hajlított képernyő határozott ívvel bukik rá az alumínium készülékházra, a felső kávák lehelet vékonyak, és a képernyőbe vágott apró kamerasziget sem hiányzik. A modell IP68 minősítésű, azaz a víznek és pornak ellenáll, ami a tesztelés során be is bizonyosodott. Mártottuk vízbe, dobtuk homokozóba, és semmi baja nem lett. De az ütéseket nem viseli túl jól, úgyhogy egy tokot azért nem árt neki szerezni. Sajnos a mai divatnak megfelelően a hagyományos fejhallgató-kimenetet lespórolták róla, de legalább a töltő nem hiányzik a dobozából.

Erőmű a zsebben

A bevezetőben említettük, hogy a OnePlus a kiemelkedő teljesítményű telefonjaival tudott komoly sikereket elérni, és az új modellektől is komoly erőt vártunk. És amit akartunk, azt meg is kaptuk: a OnePlus 9 Pro ugyanis a teszt pillanatában a világ egyik legerősebb telefonja.

A legmodernebb Qualcomm Snapdragon 888 processzor mellé 12 GB RAM-ot és egy Adreno 660 grafikus chipet pakoltak, ami papíron nagyon ígéretesnek tűnt, és nem is okozott csalódást a valóságban sem.

A szintetikus tesztprogramokon nagyon jó eredményeket ért el, és ami ennél is fontosabb, hogy a hétköznapi használat során sem tapasztaltunk semmilyen problémát. Villámgyors, akadásmentes, maximálisan stabil, legyen szó netezésről, chatelésről, levelezésről, videóvágásról, nagy felbontású HDR anyagok lejátszásáról vagy játékról, minden esetben hozza a mai maximumot.

Csúcshardvert kapott Forrás: Origo

Használat közben némi melegedés tapasztalható, de sohasem forrósodik át kényelmetlenül, és a tokon keresztül még ennyit sem érezni. Akkumulátor terén viszont némi hiányérzet maradt bennünk, mert csupán egy 4500 mAh-s telep került bele. Ez pedig az ilyen extrémen nagy teljesítményű hardver mellé kicsit kevés. A cég állítása szerint a képfrissítési frekvenciát 1 Hz-re redukálja az elektronika statikus tartalmak esetén, ami csökkenti az energiafogyasztás mértékét, viszont ez a vizsgálataink szerint egyszerűen nem igaz. Legalábbis egyelőre nem, de az lehet, hogy egy későbbi update után megjelenik ez a funkció. Az üzemidő terén átlagosan teljesít, ami azt jelenti, hogy nagyjából 8-11 órát bír ki egyetlen töltéssel 50 százalékos fényerő mellett, tehát azért tragédiáról nincs szó, ezek teljesen vállalható értékek.

A fényereje elég ahhoz, hogy napfényben is lehessen használni Forrás: Origo

A készülék természetesen támogatja az 5G technológiát, ami ma már kézzelfogható előnyöket kínál a nagyobb adatátviteli sebességnek és az alacsonyabb válaszidőnek köszönhetően. A mobilnet tehát lehet villámgyors, és a WiFi 6, illetve Bluetooth 5.2 kompatibilitásnak köszönhetően a hagyományos vezeték nélküli adatátvitel sebessége is a lehető legjobb. Van benne iránytű, giroszkóp, és persze a GPS funkciók (GPS, GLONASS, Beidou és Galileo) sem hiányoznak, és ennek köszönhetően a navigáció is jól működik.

Fantasztikus kijelző

A várakozásoknak megfelelően a kijelzője is kegyetlenül jó lett. Az alkalmazott LTPO Fluid2 AMLED technológia több mint egy milliárd árnyalat megjelenítését szavatolja. A kontraszt végtelen, a tónusok ragyognak az egyedileg vezérelhető pixeleknek köszönhetően. A betekintési szög természetesen hibátlan, az 1300 nites maximális fényerőnek hála pedig a HDR tartalmak látványosan jelennek meg, és a modell napfényben is jól használható.

A színhőmérséklet természetesen módosítható, és a kékfény-védelemre is figyelmet fordítottak.

A képfrissítési frekvenciával a cég mérnökei sokat dolgoztak, és e téren a készülék tartalmaz néhány trükköt. Egyrészt a maximális képfrissítési ráta 120 Hz, ami alapból kétszer annyi, mint amit az átlagos mobilok tudnak, azaz dupla annyi képkocka megjelenítésére képes adott idő alatt. Emellett a dinamikus képfrissítési frekvenciaváltást is megoldották, tehát a beérkező képi jel függvényében módosul ez az érték. Ennek hála a mozgásmegjelenítés hibátlan, akadozást, szaggatást és képtörést sem tapasztaltunk.

Képalkotás

A OnePlus mögött álló cég korábban büszkén jelentette be, hogy együttműködési megállapodást kötöttek a kamera specialistának számító Hasselblad céggel. Ezt követően pedig joggal várhattuk, hogy képalkotás terén is extrát nyújt majd a termék, amely meg is ugrotta az elvárásokat.

Sötétben is lehet vele remek képeket lőni Forrás: Origo

48 megapixeles főkamerája fázisdetektálós és lézeres fókusszal is bír, ennek köszönhetően a megszokottnál hamarabb élesít minden körülmények között, ami a "gyors fotózást" igencsak elősegíti. Ellátták a telefont még egy kiemelkedő felbontású, 50 MP-es ultravide kamerával, amelynél a megnövelt gyújtótávolság miatt "több minden" fér rá a képre. Ez városnézés során nagyon jól jöhet, épp úgy, mint a 8 megapixeles telefotó kamera, ami 3,3-szeres optikai zoomot kínál. Tehát minőségromlás nélkül képes nagyított képek létrehozására, ami be is bizonyosodott.

A fotós képességei kiemelkedőek Forrás: Origo

A tapasztalataink szerint kevés fénynél is lehet a készülékkel teljesen jó minőségű fotókat lőni, és mint látható, a sokoldalúságra sem lehet panasz. Az optikai képstabilizátor hatékonyan orvosolja a kézremegésből fakadó esetleges hibákat. Ez a videózás során is sok segítséget nyújthat, így akár sétálás közben is készíthetünk remek anyagokat. Az igen erős hardver miatt a 8K mozgóképek elkészítése is megoldott, de ilyenkor még be kell érni 30 FPS (képkocka/másodperc) rögzítési sebességgel, ami a gyors mozgásokhoz egyszerűen kevés lehet. Viszont ha valaki beéri alacsonyabb felbontással (4K, Full HD, HD) akkor radikálisan megnövelhető ez az érték. Ennek köszönhetően pedig még a remek minőségű lassított és szuperlassított mozgóképek is összehozhatóak vele.

Vélemény

A OnePlus 9 Prótól előzetesen nagyon sokat vártunk, és a tesztelés során meg kellett állapítanunk, hogy maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A mobilnak nincs gyenge pontja, egyedül az akkumulátora nevezhető közepesnek. De minden más téren abszolút csúcskategóriát képvisel. A teljesítménye világklasszis, a kijelzője szintúgy az abszolút első vonalat képviseli, a dizájn remek, a képalkotás terén sem lehet nagyon mibe belekötni. Ehhez képest pedig az árazása (380.000 Ft) remeknek tűnik, hiszen a jelek szerint olcsóbb lesz valamivel, mint a hasonló tudású riválisai.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!