Újabb szakaszába lépett a globális chiphiány

kondenzátor ellenállás tápegység elektronika capacitor resistor induktor
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Most már a passzív elektronikai alkatrészekből sincs elég.
Vágólapra másolva!

Az év elején a nagyközönség körében is köztudomásúvá vált, hogy a koronavírus-járvány miatt egyik pillanatról a másikra drámaian megváltozott piaci igényeknek, továbbá a védekezéssel kapcsolatos óvintézkedéseknek köszönhetően jelentős hiány alakult az elektronikai komponensekből, teljesen felborult a kereslet és a kínálat egyensúlya. Emiatt rengeteg elektornikát tartalmazó termék hiánycikké vált és megdrágult, a becslések szerint csak az autógyártóknak 210 milliárd dollár bevételkiesést okozhat idén a világ feje tetejére állása.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

A sajtóban leegyszerűsítve csak chiphiányként vagy félvezetőhiányként emlegetett jelenség már az elejétől kezdve komplex jelenség volt, azonban a DigiTimes beszámolója szerint a nyáron még tovább komplikálódott a helyzet. A kiadvány szerint Malajziában és Indonéziában járványintézkedések miatt július és augusztus jókora részében részlegesen le kellett állítani a Chemi-Con, a Nichicon, továbbá a Rubycon üzemeit, így mostanra súlyos hiány alakult ki a kondenzátorokhoz, az ellenállásokhoz, továbbá az induktorokhoz hasonló passzív alkatrészekből is.

Az említett japán cégek uralják a kondenzátorok piacának 50%-át.

Malajziában ráadásul továbbra is óvintézkedések vannak érvényben, iparági források szerint ezek feloldásáig 30-60%-kal kevesebb passzív alkatrész készülhet az országban. Az elektronikai gyártók persze kétségbeesetten próbálnak Tajvanból és Kínából alkatrészekhez jutni, ám az óriási kereslet miatt kevés sikerrel, a korábban tipikus 4-6 hét helyett jelenleg 3-6 hónapot is igénybe vehet a leadott rendeléseik teljesítése.

Idén várhatóan nem javul sokat a helyzet, de talán jövőre már lesz elég passzív alkatrész.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!