Jégre került a gyerekeknek szánt Instagram

internetezés, internet, gyerek, gyermek, tablet, táblagép, illusztráció
Vágólapra másolva!
Felzúdulás lett a Facebooktól kiszivárogtatott kutatásokból.
Vágólapra másolva!

Szeptember közepén a The Wall Street Journal kiszivárogtatta a Facebook néhány belső kutatását, amelyek alapján az Instagram rossz hatással lehet a tizenéves felhasználók jókora táborára, többek közt függőséget, testképzavart, egyéb mentális problémákat válthat ki vagy erősíthet.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Az Instagram már jó ideje köztudottan dolgozik a gyerekeknek szánt verzióján, így a beszámoló miatt az anyacégeként működő Facebooknak még egy bónusz szenátusi meghallgatáson is magyarázkodnia kellett. Ennek során Pratiti Raychoudhury, a Facebook kutatási részlegének vezetője kerülte a cikk állításaira való reagálást, helyette azt sulykolta, hogy például a válaszadók alacsony száma miatt használhatatlanok a cég saját kutatásai, félre lettek értelmezve egyes bennük lévő megállapítások.

Viszont adatok és egyéb konkrétumok közlését mellőzte, így nem dönthető el, hogy a különféle kérdésekben kinek van igaza, már ha egyáltalán levonható bármiféle következtetés az információkból.

Az őszinteség látszatát nem keltő magyarázkodásával Raychoudhury csak olajat öntött a tűzre, így az Instagramért felelős Adam Mosseri most bejelentette az Instagram for Kids fejlesztésének szüneteltetését, hogy párbeszédet kezdeményezzen az aggódó szülőkkel, szakértőkkel, döntéshozókkal, állami szervekkel. A felsővezető szerint félre lett értve a projekt célja, egy reklámmentes és biztonságos verziót kívánnak készíteni az Instagramból a 10-12 éves korosztály számára, amelyen a szülők felügyelni tudják, hogy mit látnak és kivel beszélnek a gyermekeik.

Magyarázata szerint a valóság az, hogy az érintettek jelenleg az életkoruk meghamisításával normál felhasználói fiókokat regisztrálnak maguknak, amelyek esetében nem érhetőek el szülői felügyeleti eszközök, az életkoruknak nem megfelelő tartalmakat láthatnak a gyerekek, kapcsolatba léphetnek gyanús személyekkel. Mosseri szerint pont emiatt készített a YouTube és a TikTok is gyerekeket célzó verziót, az Instagram csak követni kívánja a példájukat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!