Pornót mutogatott a brit kormányhivatal weboldala

hack dns
Szokatlanul izgalmasnak bizonyult nemrég a brit közlekedésügyi hivatal weblapja
Vágólapra másolva!
Állítólag már orvosolta a gondot a közlekedésügyi szervezet.
Vágólapra másolva!

A kormányhivatalok webhelyei ritkán tartoznak az internet legizgalmasabb bugyrai közé, azonban nemrég egy trükközőnek sikerült feldobni az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériumának egyik eldugott aloldalát. A Charts rész tipikusan üzleti terveket és tömegközlekedési szolgáltatásokkal kapcsolatos statisztikákat közöl, ám a látogatói nemrég egy reklámok mutogatása szakosodott, kamu pornóoldalon kötöttek ki.

Szokatlanul izgalmasnak bizonyult nemrég a brit közlekedésügyi hivatal weblapja Forrás: Origo

A kormányhivatal szerint mostanra sikerült megoldani a problémát, azonban hírünk írásakor a charts.dft.gov.uk betöltésekor nálunk még mindig a pornográf tartalmak jelentek meg. A hivatal nem árulta el, hogy pontosan mi történt, ám állítása szerint kezelte a problémát, adatbiztonsági incidens pedig nem történt. Az általunk tapasztalt helyzet és a tájékoztatás megerősíti a spekulációt, hogy klasszikus hackelés helyett a DNS-szolgáltatást sikerült manipulálnia a támadónak, a kormányzati oldal webcímének beírásakor a böngésző nem az elvárt IP-címről töltötte be a hozzá tartozó tartalmat.

Olyan ez, mint amikor a telefonkönyvben félre van írva a telefonszám, így név alapján történő keresést követően a kívánt személy helyett valaki mást sikerül tárcsázni.

A rendszergazda mostanra biztosan visszaírta a megfelelő IP-címet, azonban órákba is telhet, mire világszerte minden DNS-szerverre leszinkronizálódik a változtatás, nálunk ezért töltődött be még a pornóoldal.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!