Zsarolóvírust írhatott egy venezuelai kardiológus

programozás kódolás programming coding laptop notebook
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az FBI bizonyítékai alapján szokatlan keresetkiegészítési formát választott magának.
Vágólapra másolva!

Érdekes történettel állt elő az amerikai ügyészi hivatal, tájékoztatása szerint szeretné elérni az 55 éves Moises Luis Zagala Gonzalez kiadatását a venezuelai hatóságoknál, bizonyítékai szerint az alapvetően kardiológusként dolgozó férfi saját fejlesztésű zsarolóvírust árul a sötét weben.

Az ügyészi hivatal szerint autodidakta módon tanult meg programozni a kardiológus Forrás: Pavel Danilyuk / Pexels

Az FBI részben fedett ügynökökön keresztül begyűjtött bűnjelei szerint a programozni autodidakta módon megtanult orvos két termékkel rendelkezik, az egyik a Jigsaw v2 zsarolóvírus, a másik pedig a testre szabott zsarolóvírusok készítésére alkalmas Thanos építőszoftver. Az előbbit havi 500-800 dollárért licenceli az érdeklődőknek, míg az utóbbi esetében százalékot szed az ügyfelei által sikeresen megzsarolt áldozatok által kifizetett váltságdíjból.

A francia és venezuelai állampolgársággal is rendelkező Gonzalez lebuktatása állítólag nem volt nehéz: ugyan a kártevője racionális minőségűnek bizonyult, de a keresetkiegészítésével kapcsolatos kommunikációra a Jabber csevegőt és egy Gmail-fiókot használ, az utóbbi címében még a neve is benne van. A Floridában élő testvére is bizonyítékot szolgáltatott ellene, a kérdéses e-mail-címet használja a vádlottal való kapcsolattartásra.

Nem világos, hogy a Nicolás Maduro által vezetett Venezuela mennyire igyekszik majd kiadni az internetes bűnözéssel vádolt férfit az Egyesült Államoknak, az országok évek óta különösen rossz diplomácia kapcsolatot ápolnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!